top of page

NM For Klubblag 2016

NM for klubblag ble arrangert av Stavanger Sjakklubb og Stavanger Sjakklubb Ungdom på Scandic Stavanger Forus i helgen 10 - 12. juni. Turneringen ble en stor suksess med 254 spillere fordelt på 49 lag. Stavanger selv var største deltakende klubb med imponerende 70 deltakere fordelt på 14 lag. Blant disse lagene var det både elitelag, kadettlag, barnelag, juniorlag, og hobbylag. I tillegg deltok Stavanger Studentsjakk med et rent studentlag, noe som bidro til den store bredden blant Stavangerlagene, som forøvrig leverte svært god innsats motstanden tatt i betraktning.

Turneringen ble spilt i flotte lokaler på Scandic Stavanger Forus

Beste Stavangerlag ble som forventet Stavanger 1, som tok en svært sterk 3. plass bak 1911-1 og Vålerenga 1. Alle de fem øverste lagene havnet på samme poengsum (10 lagpoeng) etter en intens sisterunde, men til slutt var det 1911-1 som trakk det lengste strået med ett kvalitetspoeng mer enn Vålerenga 1. Et halvt individuelt poeng bak Vålerenga 1 fulgte Stavanger 1, som igjen tok et halvt poeng mer enn Vålerenga 2 på fjerdeplass. Ekstra interessant var det at Nicolas Varley (2096) på Stavanger 2, som fortsatt spilte da Stavanger 1 var ferdigspilt, sikret Stavanger 1 sin 3. plass med sin remis i siste runde mot Vålerenga 2 sin IM Magne Sagafos (2397). Dersom Nicolas hadde tapt dette partiet ville Stavanger 1 blitt forbigått på resultatlisten da Vålerenga 2 ville hatt samme antall individuelle poeng, men bedre kvalitet.

Det var mye som stod på spill for Stavanger da Nicolas holdt remis i et langt sluttspill mot IM Magne Sagafos

Stavanger 1 bestod av FM Lassa Østebø Løvik (2357), FM Inge Sandstad Skrondal (2340), FM Terje Johansen (2251), Håkon Strand (2187), og Joar Gullestad Pettersen (2091). Lagets toppscorer ble Lasse, som på førstebordet klarte å ta sterke 5 av 6 mulige poeng, med blant annet seier mot IM Rasmus Skytte (2405) og remis mot IM Nicolai Getz (2447). Den sterkeste lagprestasjonen kom i siste runde mot det som på papiret skulle være et jevngodt lag fra SOSS Selvaagbygg. Stavanger vant denne matchen 3-1, etter remiser på de to øverste bordene, og seiere fra Terje og Håkon mot hhv. Hans K. Harestad (2268) og Kim Christian Astrup (2225).

Stavangers Førstelag (vendt mot kamera) tok 3. plass i turneringen. Her mot Stavanger Kadett Galaxy (ryggen mot kamera)

Foto: Tarjei J. Svensen/mattogpatt.no

Beste Stavangerlag etter Stavanger 1 ble Stavanger 2 på en 8. plass, og Stavanger Junior på en 10. plass, begge med 8 lagpoeng. Begge disse lagene hadde faktisk en teoretisk mulighet til å vinne turneringen før siste runde, men da motstanderne var Vålerenga 1 og Vålerenga 2 skulle det mye til for at dette skulle bli en realitet. Uansett leverte begge lagene sterk innsats og havnet langt foran forhåndsrangeringen.

Stavanger 2 bestod av Victor Havik (2076), Erlend Kyrkjebø (2145), Ilia Kakushadze (2112), Nicolas Varley (2096), og Christian Tunge (2000). Lagets toppscorere ble Ilia og Nicolas som begge spilte alle 6 rundene og tok 4,5 poeng. Laget tok flere sterke lagseiere, med tre 4-0 seiere og en 3,5-0,5 seier, og var også nære på å skape en liten sensasjon da de nesten holdt vinnerlaget 1911-1 til remis, etter at Erlend vant mot GM Torbjørn R. Hansen (2462), og Ilia nesten dro i land en seier mot IM Frode Elsness (2435). Dessverre for Stavanger 2 endte Ilia sitt parti i remis, og 1911-1 vant matchen 2,5-1,5.

Stavanger 2 (til høyre) var nær ved å skape en sensasjon da de spilte mot 1911-1. Her mot Vålerenga i siste runde

Foto: Tarjei J. Svensen/mattogpatt.no

Stavanger Junior var et rent juniorlag som hovedsaklig bestod av spillere fra den eldste treningsgruppen på Tjensvoll. Laget bestod av Andreas Fossan (2057), Alseit Kizatbay (1929), Martin Saltvedt (1945), Marte Kyrkjebø (1842), og Erling Dyrhaug Skjølås (1681). Dette lagets største poengplukkere ble Alseit og Erling, som begge tok 3,5 poeng på de 5 rundene de spilte. Alseit imponerte med en remis mot Bertil Svendsen (2242) i siste runde, mens Erling vant mot Masfjordens Kjetil Andås (1782) da Stavanger junior slo dem 3,5-0,5. Som følge av den gode plasseringen gjorde laget seg fortjent til prisen for beste lag med en snittrating under 2000.

Stavanger Junior (til høyre) tok 8 lagpoeng og ble dermed beste lag under 2000 i rating

Foto: Tarjei J. Svensen/mattogpatt.no

Prisen for beste kadettlag ble også vunnet av Stavanger. Stavanger Kadett Stars, bestående av Abyl Kizatbay (1955), Benjamin Fossan (1868), Aleksander Fossan (1851), og Aleksander Flæsen (1709), tok totalt 6 lagpoeng og 12 individuelle poeng, noe som holdt til en 23. plass og prisen for beste kadettlag. Dette kadettlaget presterte såpass jevnt at alle endte med 50% score og 3 poeng hver. Lagets beste enkeltresultater var Abyls seier mot Vidar Johansen (1961), og Benjamins remis mot Anton Darnell (1983) i siste runde. Remispartiet til Benjamin var forøvrig det aller siste partiet som ble ferdig, og det var mange tilskuere som fikk se ham holde dronningssluttpillet til remis med en bonde under.

Stavanger Kadett Stars (til venstre), her mot Nordstrand 1 i 2. runde

Foto: Tarjei J. Svensen/mattogpatt.no

Stavangers Studentsjakklag gjorde det også meget bra, og tok med seg prisen for beste lag under 1250 i rating. Studentene tok 6 lagpoeng og 12,5 individuelle poeng, og havnet dermed på en 22. plass, plassen foran Stavanger Kadett Stars. Enda mer imponerende var det at Studentsjakklagets førstebordsspiller Benoni Osaland Frøland fikk premie for turneringens beste 1. bordsspiller! Benoni tok 5,5 av 6 mulige poeng, og henviste dermed både GMer, IMer og FMer til plassene bak seg. Benonis mest imponerende var definitivt seieren mot Tor Gulbrandsen (2111), en seier som viste at hans norske rating på 1147 nok burde justeres noen hakk oppover. Foruten Benoni bestod studentlaget av Ole Andre Hansen, Stian Hjorteland (1507), Eivind Lorentzen-Styr, og Marius Jakobsen. Disse leverte også en meget respektabel innsats, spesielt med tanke på at mange av dem verken har rating eller noe særlig turneringserfaring.

Alt i alt en vel godt gjennomført turnering, både av de frivillige som var med og arrangerte turneringen, og av spillerne som leverte strålende innsats gjennom hele helgen. Dette har vært en nyttig erfaring for klubben, både planleggingsmessig og spillemessig! Nå retter vi blikket mot Landsturneringen i Stavanger i 2017!

Fullstendige resultater fra turneringen finnes her:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=NMforklubblag20016-StavangerSjakklubb

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page