top of page

Nordisk for ungdom

Nordisk mesterskap for ungdom ble arrangert helgen 17- 19. februar av Ungdommens Sjakkforbund og Konnerud Sjakklubb Ungdom. I Nordisk deltar de to beste fra hvert av de nordiske landene (Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island og Færøyene) i hver klasse, og i klasse A var begge representantene fra Stavanger SKU! Martin Saltvedt og Alseit Kizatbay deltok i klasse A i NM for Ungdom i 2016, og klarte gjennom sterke prestasjoner der (3 og 5. plass) å kvalifisere seg til årets Nordiske mesterskap. I Norge er det nemlig slik at man kvalifiserer seg til nordisk gjennom NM for Ungdom, hvor de to beste i hver klasse kvalifiserer seg til å delta i Nordisk det påfølgende året. I klasse A er det imidlertid slik at man må være under 20 for å kunne kvalifiseres til Nordisk, og det var dette som gjorde at både Alseit og Martin fikk delta, ettersom 1, 2 og 4. plassen i NM i fjor var for gamle.

Spillelokalet

Nordisk for Ungdom er en svært vanskelig turnering å delta i, ettersom nivået er skyhøyt, og alle som deltar er unge talenter på vei opp. Klasse A var intet unntak, og hadde en snittrating på 2137. Martin (2056) og Alseit (1948) deltok begge for første gang i mesterskapet, og var forhåndsrangert som hhv. nummer 9 og 11 i klassen. Begge to klarte seg godt i et sterkt selskap, og gjorde det omtrent som forventet.

Martin fikk en dårlig første dag i turneringen da han tapte de to første partiene mot FM Dagur Ragnarsson (2276) og Silas Eydsteinsson (2014). Etter dette tok spillet seg opp og han vant et flott angrepsparti i 3. runde mot Joakim Morling (2079). I 4 runde møtte han, typisk nok, klubbkamerat Alseit, i et parti som endte i trekkgjentakelse tidlig i åpningen. Et halvpoeng på hver var nok et resultat de begge kunne leve greit med, ettersom poengene ikke kommer enkelt i en så sterk turnering. I 5. runde tok Martin en imponerende remis mot førsterangerte FM Hogni Egilstoft Nielsen (2324). Før siste runde var dermed den dårlig starten rettet opp igjen, og med remis mot Benjamin Helander (1914) i siste runde havnet han kun én plass bak forhåndsrangeringen med 2,5 poeng og en 10. plass. En godkjent debut i Nordisk!

Martin endte til slutt på 2,5 poeng og 9. plass

Alseit fikk et tap i første runde mot FM Oliver Johansson (2224) (som senere fikk 2. plassen i klassen), men gikk deretter videre til et godt remisresultat mot Joakim Morling (2079). I 3. runde møtte også Alseit førsterangerte FM Hogni Egilstoft Nielsen (2324), men i motsetning til Martin klarte han dessverre ikke å ta poeng. I fjerde runde møtte han som nevnt Martin i et parti som endte med en tidlig trekkgjentakelse. I runden etterpå møtte han Benjamin Helander (1914) til et nytt remisparti, før han dessverre tapte siste runde mot andrerangerte FM Mikkel Manosri Jacobsen (2300). Alseit endte til slutt på en 11. plass med 1,5 poeng, noe som også var forhåndsrangeringen. Også Alseit hadde dermed en godkjent debut i nordisk!

Alseit møtte førsterangerte FM Hogni Egilstoft Nielsen i 3. runde

Til slutt skal det nevnes at Sandnes også hadde med to deltakere i Nordisk. Når hele 4/10 norske deltakere er fra Rogaland, er det et tegn på at det er mange gode sjakkspillere på vei opp i regionen! David Nesse fra Sandnes var kvalifisert etter en utrolig sterk 1.plass i gruppe D i NM for Ungdom i fjor, i Nordisk fikk han det imidlertid tyngre og endte på 1,5 poeng i klasse E. Klubbkamerat Shazil Shehzad vant i likhet med David sin klasse i NM i fjor (klasse F) og var med det også kvalifisert for yngste gruppe i Nordisk. Her fortsatte han suksessen fra NM i fjor, og tok en sterk 3. plass med 4. poeng. Gratulerer!

Alle resultater + alle partier fra turneringen finnes her:

http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=Nordicchesschampionshipforyout2017-Konnerudsjakklubb

Alle bilder er tatt av Kristoffer Gressli og hentet fra:

http://ungdom2017.nordisksjakk.no/photos/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page