top of page

Eliteserien 2016/2017

Helgen 03- 05. mars ble de tre siste rundene av årets Eliteserie spilt i Codan forsikring sine lokaler på Skøyen i Oslo. Stavanger lå før disse rundene på en 6. plass, men hadde svært sterk motstand denne helgen; da de møtte fjorårets seriemester, førsterangerte Vålerenga (som også tok gull i årets Eliteserie), samt tredjerangerte OSS (som tok bronse i årets eliteserie). I tillegg møtte de fjerderangerte Asker, som stilte med alle sine beste spillere for å sikre videre eliteseriespill. Stavanger på sin side hadde allerede sikret plassen, og kunne dermed spille uten press i de siste rundene. Laget var noe svekket fra tidligere, og mange av de sterkeste spillerne manglet, noe som gjorde at flere ungdommer fra Stavanger SKU fikk slippe til. Erlend Kyrkjebø (2098), Andreas Fossan (2061) og Alseit Kizatbay (1987) møtte alle svært god motstand i de tre partiene, men klarte likevel å sikre laget noen individuelle poeng.

I første runde var 1911 motstander, og selv om de stillte uten sine sterke stormestre på de to øverste bordene var de klare favoritter på alle bord. Alseit fikk sikret et helpoeng til Stavanger tidlig i matchen, da hans motstander aldri dukket opp. Andreas tapte mot IM Andreas Moen (2326) på femtebord, mens Victor Haavik (2074) tapte mot FM Daniel Kovachev (2329) på fjerdebord. Erlend møtte FM Sebastian Mihajlov (2372) på tredjebord, og klarte her å sikre laget et halvpoeng etter at Mihajlov overså vinstsjansene sine i sluttspillet. Håkon Strand (2192) spilte svært godt mot IM Lars Oskar Hauge (2404), og lå lenge an til å sikre et godt resultat. Dessverre overså Håkon en taktisk finesse like etter tidskontrollen, noe som sikret Hauge en vinnende fordel. På førstebordet imponerte FM Johannes Kvisla (2294) da han nedspilte IM Nicolai Getz (2441) i et langt parti på over 60 trekk. Stavanger var med andre ord svært nære å ryste den åttedobbelte seriemesteren, men tapte til slutt knepent 3,5 - 2,5.

Stavanger var nære ved å ta lagpoeng mot OSS

I andre runde var det Asker som stod for tur. Asker stillte som sagt med et svært sterkt lag, og hadde i likhet med OSS og Vålerenga tittelspillere på alle bord. Alseit sikret et svært godt resultat på sjettebord med remis mot FM Jøran Aulin Jansson (2280). Alseit vant tidlig en bonde i dette partiet da Jansson feilberegnet et bondefremstøt. Denne ekstra bonden beholdt han nesten hele partiet, men dessverre fant han ikke de avgjørende vinsttrekkene underveis, og partiet ebbet ut i remis. Likevel et resultat han kan si seg svært fornøyd med! Andreas og Victor tapte dessverre på femte- og fjerdebord mot hhv. CM Åsmund Hammerstad (2228) og IM Espen Lie (2429), mens Erlend fulgte opp den forrige remisen med en ny sterk remis mot GM Berge Østenstad (2453). Erlend hadde lenge veldig gode vinstmuligheter, men da han ikke så disse endte det til slutt i et likt sluttspill hvor de tok remis ved trekkgjentagelse. Johannes tapte mot IM Geir Sune Tallaksen (2466) på andrebord, mens Petter Fossan (2307) tok lagets eneste helpoeng med seier mot IM Martin Haubro (2366). Sluttresultatet ble med det 4-2 til Asker, noe som likevel må sies å være et hederlig resultat med tanke på styrkeforholdet mellom de to lagene.

Stavanger presterte også godt mot Asker

I siste runde møtte Stavanger det som ble årets seriemester, Vålerenga. Vålerenga var også førsterangert før serien startet, og stilte for anledningen med deres sterkeste lag. Med fire stormestere, hvorav tre av dem var ratet over 2600, og en snittrating på 2540 gikk det som det måtte gå, og Stavanger tapte på alle de fem nederste bordene. Vålerenga måtte imidlertid slite for seieren på flere av bordene, og både Johannes og Victor hadde gode remissjanser underveis. Til slutt var det imidlertid kun Petter som klarte å pynte å resultatet da han tok et svært imponerende halvpoeng mot østerrikes sterkeste spiller, og nr. 59 i verden, GM Marcus Ragger (2689)!

Stavanger endte til slutt med 6 poeng og en 8. plass i årets Eliteserie, og klarte med det å sikre eliteseriespill også neste år, ettersom det kun er de to nederste som rykker ned. De viktigste seirene kom i runde 2 og 3 mot nettopp de to lagene som rykket ned i år, Tromsø og SK96. Den siste seieren kom mot Black Knights i runde 5, og etter dette var det i praksis ingen fare for å rykke ned. Lagets toppscorer ble FM Johannes Kvisla med 5 poeng, Johannes var også den eneste som spilte alle rundene. Stavanger SKU hadde 6 spillere på laglisten, og alle disse seks fikk også prøvd seg i årets eliteserie. Største poengplukker fra SSKU i år ble Fredrik Beer Jacobsen med sine to seire i andre spillehelg. Neste års Eliteserie starter høsten 2017, og vi håper å se enda flere sterke resultater fra vårt eliteserielag da!

Alle resultater fra årets Eliteserie finner man her:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Codanserien2016-17-AkademiskSjakklubb

Alle partier fra årets Eliteserie finnes her:

http://live.akademisk.org/

De fleste partiene ligger også ute på Chessbomb med analyser:

https://www.chessbomb.com/arena/2016-norwegian-team-league

Alle bilder er tatt av Anniken Vestby, og hentet fra SjakkTromsø sin facebookside:

https://www.facebook.com/sjakktromso/?fref=ts

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page