top of page

Nordisk for Jenter 2017

Årets Nordiske mesterskap for jenter ble arrangert helgen 26.-28 april i Stockholm. I Nordisk deltok de beste jentene fra Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland, fordelt på tre ulike klasser: klasse A (opp til 20 år), klasse B (opp til 16 år), og klasse C (opp til 14 år). Norge deltok med to representanter i hver klasse, og i klasse C var Live Jørgensen Skigelstrand (1459) fra Stavanger Sku en av Norges to representanter! Live kvalifiserte seg til mesterskapet ved å vinne NM for Jenter i februar i år, foran Linnea Garberg Tryggestad (1421) som dermed ble Norges andre representant i denne klassen. I Nordisk gjentok Live suksessen fra NM, og vant like gjerne hele mesterskapet, et helt poeng foran neste spiller! En svært imponerende prestasjon fra Live, som viser at det også gror svært godt på kvinnesiden både i Stavanger Sku, og i Norge forøvrig.

Live var på forhånd rangert som nummer 3 i en gruppe på 10 spillere. På ratinglistene var hun dermed en outsider før turneringen, da hun lå noen hundre poeng bak de to ratingfavorittene Nienke Van Den Brink (1708) og Linnea Garberg Tryggestad (1628). Likevel var det Live som til slutt stod øverst på pallen, mye på grun nav sterke prestasjoner mot nettopp Nienke og Linnea.

I første runde møtte Live finske Batel Goitom Haile (1197) i et parti som varte i 39 trekk før den finske jenta ga opp. Live hadde god kontroll fra start til slutt, og stod aldri i fare for å tape.

I andre runde ble det tøffere motstand, da Live skulle opp mot den andre norske representanten: Linnea Tryggestad. De to møttes også i NM for Jenter hvor de begge kjempet om seieren; da endte partiet i remis, men denne gangen var det Live som tok seieren. Live spilte aggressivt i midtspillet, og da Linnea ikke klarte å forsvare seg mot kongeangrepet ga hun opp etter bare 23 trekk, i en stilling hvor matt ikke var langt unna.

Live (hvit) mot Linnea: Live spilte her 22.Lxh7+! Etterfulgt av 22...Kh8 23.Dh4 og svart ga opp

I tredje runde var det svenske Agnes Ng (1448) som var motstander, og også her fikk Live tidlig en fordel da hun vant en bonde i trekk 12. Etter dette ble det avviklet til sluttspill, hvor Live igjen viste seg overlegen, og vant partiet etter 32 trekk. Etter tre runder stod hun dermed med full pott og ledelse, ett halvt poeng foran neste rundes motstander, finske Sara-Olivia Sippola.

Partiet mot Sara var interessant fra åpningen av, da Sara valgte en noe uortodoks åpning. Begge hadde noen sjanser til å få små fordeler underveis, men det var til slutt Live som avgjorde partiet med en fiks kombinasjon i trekk 26. Sara måtte finne riktig forsvarstrekk, men da hun ikke klarte dette fikk Live et vinnende angrep, og Sara ga opp to trekk senere.

Live (hvit) mot Sara: Etter 26.Sh5! er det kun 26...Dg6 som holder, da 27.Tf8+ kommer i neste trekk. Sara fant imidlertid ikke dette, og da hun svarte med 26...Txh5?? gjorde Live kort prosess: 27.Tf8+ Lc8 28.La6 og svart ga opp.

Før femte runde var Live et helt poeng foran nestemann, Nienke Van den Brink fra Danmark. Nienke var som nevnt førsterangert på forhånd, og Live stod dermed foran en stor utfordring i siste runde.

Hun viste imidlertid nok en gang sterkt spill, og spilte seg tidlig opp til en svært god stilling. Etter 20 trekk sikret hun førsteplassen da hun ble enig om remis, på tross av en litt bedre stilling. Dette betydde imidlertid ingenting, da Live sikret seg en veldig imponerende, og veldig fortjent, førsteplass i Nordisk. Gratulerer!!!

Live hadde grunn til å smile etter 4,5 av 5 poeng, og førsteplass i Nordisk! Foto: Ivar Jørgensen

Alle resultater og alle partier finnes her: http://www.schack.se/flick-nm/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page