top of page

Copenhagen Chess Challenge 2017

Copenhagen Chess Challenge er en 9-runders langsjakkturnering som finner sted i Ballerup, utenfor København. Turneringen har for vane å trekke mange sterke spillere, og årets utgave var intet unntak. Av de 76 påmeldte hadde 50 av dem over 2000 i rating, og av disse igjen var det 31 titlede spillere! Det høye nivået skremte imidlertid ikke Stavanger Sku sine spillere, og både Andreas Fossan (1994) og Aksel Bu Kvaløy (1706) fra Stavanger Sku var å finne på deltakerlisten. Begge to leverte også sterke prestasjoner, og endte opp med en god ratingfremgang.

Andreas var på forhånd rangert som nummer 51, og fikk en tøff start på turneringen da han møtte tolvterangerte IM Jakob Aabling-Thomsen (2382) i første runde. Her ble det dessverre tap, men han slo umiddelbart tilbake i runden etterpå da han vant mot danske Nienke van den Brink (1756). I tredje runde ble det et nytt tap mot betydelig høyere ratet motstand, denne gangen i form av Dara Sevkan Akdag (2240), før han på nytt slo tilbake med seier mot David Christophersen (1788). Andreas lå så langt an til å få en "jojo-turnering" hvor man taper mot en sterk motstander én runde, vinner mot en svakere motstander den neste runden, for så å tape mot en sterkere motstander i runden etter, og fortsetter slik gjennom hele turneringen. Heldigvis klarte Andreas å bryte ut av denne trenden, da han slo til med en veldig sterk seier i femte runde mot Eugene Rebers (2200). Dette var et parti som lenge var jevnt, helt til Andreas ofret en bonde for et farlig kongeangrep. Dette viste seg som en svært god vurdering, da angrepet ble så sterkt at partiet var over kun få trekk senere. Nedenfor kan du se det siste nådestøtet:

E. Rebers (2200) - A. Fossan (1994). I Denne stillingen er det mange gode trekk, men Andreas sitt 30...Dc6+ er det sterkeste. Etter 31. Kh2 fulgte Andreas opp med 31...De6, og det er ikke mulig for hvit å hindre en kommende matt.

Etter denne seieren ble det to nye runder med sterk motstand, noe som dessverre endte i tap mot Michael Kleinman (2335) og Sandi Stojanovski (2277). I runde 8 ble det remis mot Finn Lukas Winkler (1824) før Andreas sikret seg et nytt sterkt resultat i den avgjørende sisterunden, med remis mot Thomas Bach Nielsen (2163). I dette partiet stod Andreas dårlig underveis, men etter et langt sluttspill klarte han å utligne stillingen, og kunne sikre remisen etter 57. trekk. Dette var et viktig resultat, da det ga ham 4 poeng totalt, og en ratingfremgang på 26. poeng!

Aksel var på forhånd rangert som nummer 71, og var med det blant de aller lavest ratede i turneringen. Likevel viste han at han absolutt kunne hevde seg på dette nivået, og tok totalt 3,5 poeng mot et ratingsnitt på 1875.

I første runde var det Eugene Rebers (2200), som var motstander, og på tross av ratingforskjellen på nesten 500 poeng måtte Rebers slite lenge for seieren. Etter 63 trekk måtte imidlertid Aksel gi tapt, men han hadde vist at han kunne spille jevnt med spillere med langt høyere rating. Dette viste han på ny i runde 2, da han møtte norske Christian Harstad (1979). Her klarte Aksel å sikre seg remis ved evig sjakk, etter å ha ofret et tårn for å få dronningen inn bak motstanderens bønder. I tredje runde var det Vincenzo Adinolfi (2108) som var motstander, og selv om det her ble tap, viste Aksel nok en gang at han kunne spille jevnt mot svært sterke spillere da han også her holdt ut i 63 trekk. Adinolfi måtte gjennom et langt sluttspill med en bonde mer før han klarte å vinne. I fjerde runde ble det remis mot Uffe Kallenbach (1698), før Aksel tapte mot Finn Lukas Winkler (1824) og Thomas Nielsen (1916). Etter dette gjorde han det imidlertid veldig bra, og tok 2,5 poeng på de siste tre rundene! I runde 7 spilte han remis mot David Christophersen (1788), før han vant i runde 8 og 9 mot Thomas Nielsen (1582) og Bjarke Rosenborg Winther (1784). Avslutningen i det åttende partiet var spesielt fin.

Etter å ha ofret to bønder fikk Aksel en avgjørende fordel, og etter 36. Db7+! har svart små sjanser for å overleve. Partitrekket 36...Dd7, tapte direkte, da Aksel fulgte opp med 37.Txe6+ Kf8 38.Dxd7 med matt i neste. .

Dermed ble det en svært god turnering også for Aksel, som gikk opp nøyaktig like mange ratingpoeng som Andreas, 26! Det ble med det en god turnering for begge Stavanger Sku sine spillere!

Alle resultater, partier og bilder fra turneringen ligger ute på: http://www.kobenhavnsskakunion.dk/index.php?mid=17

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page