top of page

Åpent Hordalandsmesterskap NGP

Åpent Hordalandsmesterskap NGP ble spilt på Ulsmåg skole i Bergen 25-28. mai. Turneringen ble spilt over 6 runder, med en betenkningstid på 90 min. + 30 sek. per spiller. Totalt samlet turneringen 43 deltakere, og to av disse var fra Stavanger Sku. Aksel Bu Kvaløy (1706) og Snorre Kristiansen (1539) deltok begge i A-gruppen, og leverte begge gode turneringer.

Aksel stod over den første runden, og kom deretter inn i turneringen i runde 2 med et halvt poeng på walkover. I denne runden møtte han Simen Sørensen (1671), og med hvit tok Aksel tidlig initativet da han startet en bondestorm mot sorts kongestilling. I et forsøk på å stanse hvits fremrykk gjorde Sørensen en taktisk feilvurdering som ga Aksel avgjørende materiell og spillemessig fordel. Denne fordelen tok Aksel godt vare på, og kontrollerte inn til seier etter 36 trekk.

I tredje runde møtte Aksel fjerderangerte Afras Mansoor (1989), I et parti som dessverre endte med tap etter 41 trekk. Afras fikk en aktiv stilling etter åpningen, og klarte etter hvert å skape et lite press mot kongestillingen til Aksel. Dette presset resulterte etter hvert i en materiell fordel, noe som var nok til at Afras senere vant partiet.

I fjerde runde var det Sander Fuglestein (1586) som var motstander, og dette skulle vise seg å bli et skikkelig sliteparti for Aksel. Det ble mange tidlige avbytter, og etter kun 21 trekk stod de igjen med seks bønder og hver sin lette offiser. Sluttspillet utviklet seg etter hvert til å bli fordeltaktig for Fuglestein, men Aksel forsvarte seg godt og klarte til slutt å sikre remis ved evig sjakk.

I femte runde slo Aksel tilbake med et flott miniatyrparti. Allerede etter 21 trekk hadde han nedkjempet sin motstander Stein Sivertsen, og da han i tillegg fikk avsluttet med et dronningoffer som ga matt i neste, var det lite å utsette på dette partiet.

Stein Sivertsen - Aksel Bu Kvaløy: Det kan se ut som om Aksel har gått rett i en spidding, men etter 21...Dxh2! er det ikke mulig å hindre matt i neste. 22.Kxh2 Th4#

Før sjette og siste runde lå Aksel godt an på en 7. plass, et halvt poeng bak 3. plassen. Med seier mot sjetteplasserte Liam Jansson Rønnestad (1587) i siste runde ville han ha en mulighet til å kjempe seg opp på pallen. Denne seieren kom også, da han, akkurat som i forrige runde, hadde vunnet etter kun 21 trekk! Også her tok Aksel initiativet fra start, og fikk tidlig ødelagt Liams muligheter for rokade. Dermed ble kongen til Liam stående i midten, og da Aksel klarte å åpne stillingen, og bringe de tunge offiserene med i angrepet, var det etterhvert klart for nådestøtet:

Aksel Bu Kvaløy - Liam Jansson Rønnestad: Aksel har fått med absolutt alle brikkene i angrepet, og med 21.Txe5! fjernet han det siste forsvaret til svart. Liam ga opp etter dette da 21...Lxe5 blir møtt med 22.Lf7+ Kd8 23.Dg5+ Lf6 24. Dxf6# Alternativet 21...Dxe5 er heller ikke så mye bedre, da dronningen ryker, og følges av et vinnende angrep.

Med denne seieren tok Aksel seg helt opp på en utrolig imponerende 3. plass, foran flere mye høyere ratede spillere! Denne prestasjonen ga ham også en ratingoppgang på 9 ratingpoeng.

Snorre stod i likhet med Aksel over den første runden, og kom dermed inn i 2. runde med et halvt poeng. Dessverre ble det tap her mot Sander Fuglestein (1586), men Snorre slo tilbake i runden etterpå, da han tok det som etterhvert skulle vise seg å bli hans eneste helpoeng denne turneringen. Dette poenget kom imidlertid mot svært sterk motstand, da han i tredje runde slo fjorårets norgesmester i gruppe F, og femterangerte i denne turneringen, Shazil Shehzad (1874). En meget sterk prestasjon, og en seier som naturligvis var svært viktig for den endelige ratingprestasjonen til Snorre.

I 4. runde ble det en ny remis, denne gangen mot Stein Sivertsen. Dette partiet var jevnspilt hele veien, uten store feil fra noen av spillerne. Dermed endte det med trekkgjentakelse etter 26 trekk i et noenlunde likt sluttspill.

Runde 5 endte dessverre med tap for Simen Sørensen, men Snorre kjempet godt og lenge, og holdt ut i 60 trekk før han til slutt ble matt.

I runde 6 slo Snorre til med et nytt sterkt resultat da han spilte remis mot Mikael Takle (1777). I dette partiet fikk Snorre et godt initiativ etter åpningen, da han hadde mer aktive brikker, i tillegg til et klart angrepsmål i en svak e-bonde. Etter hvert klarte han også å skaffe seg en materiell fordel, da han like etter det tyvende trekket hadde en fin kombinasjon som ga ham en kvalitetsfordel.

Snorre Kristiansen (1539) - Mikael Takle (1777): Etter Snorre sitt siste trekk, 21.f5, er det umulig for sort å ikke tape materiell. Partiet fortsatte: 21...exf5 22.Lxg7! Dd6 23.Lxf8 Kxf8

Dette byttet førte dessverre ikke bare godt med seg, da Takle ble kvitt sin største svakhet, og i tillegg fikk i gang brikkene sine igjen. Dermed havnet mye av initiativet hos han, og han fikk etterhvert utliknet materiellet, før de etter 36 trekk ble enig om remis ved trekkgjentakelse i det som var en uklar, men jevn stilling.

Uansett et godt resultat av Snorre, som til slutt endte opp med en ratingfremgang på 9 poeng. Både Snorre og Aksel kan med andre ord være godt fornøyd med turneringen de leverte!

Alle resultater fra turneringen + partier, finnes her: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=ApentHordalandsmesterskap2017N-SotraSjakklubb

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page