top of page

Landsturneringen 1. runde

Lørdag kl.16.00 gikk endelig startskuddet for årets Landsturnering i Stavanger. Eliteklassen hadde allerede tjuvstartet litt, da de spilte sin første runde fredag kl.18.00, men de øvrige klassene satte i gang på lørdagen. Stavanger stiller naturligvis mannssterkt opp når de selv arrangerer NM, og har mange kandidater til topplasseringer i de ulike klassene.

Elite

I eliteklassen er det IM Erik Fossan (2311) og IM Lasse Østebø Løvik (2363) som skal forsvare byens ære. Begge to har imidlertid fått en dårlig start, da begge har tapt sine to første partier. I første runde ble Lasse sakte men sikkert nedspilt av en god Simen Agdestein (2580), mens han i runde 2 måtte gi tapt for FM Andreas Tryggestad (2255). Erik stod svært godt mot IM Frode Olav Olsen Urkedal (2527) i første runde, men mistet hele fordelen etter et svakt trekk i midtspillet, og fikk etter dette gradvis en dårligere stilling, før han til slutt tapte et langt dronningsluttspill. Mot IM Johan Sebastian Christiansen (2460) i runde 2 var Erik presset, og måtte spille svært nøyaktig for å overleve angrepet til Christiansen. Da han ikke fant alle de riktige trekkene, ble angrepet for sterkt og Erik måtte dessverre gi tapt etter 36 trekk.

Junior

I årets juniorklasse er det med 9 spillere fra Stavanger Sku. Høyest rangert av disse er Abyl Kizatbay (2035) som er forhåndsrangert som nummer 9. Etter Abyl følger Andreas Fossan (1989), Martin Saltvedt (1955), Alseit Kizatbay (1948), Hanna Kyrkjebø (1846), Benjamin Fossan (1814), Marte Kyrkjebø (1767), Erling Dyrhaug Skjølås (1734) og Edvin Järve (1721).

1. runde ble en tøff runde for Stavangers spillere, da mange av dem møtte betydelig høyere ratede motstandere. Abyl, Martin og Andreas ble imidlertid seedet, og møtte alle lavere ratede motstandere. Martin og Andreas vant begge sine partier, mens Abyl dessverre måtte avgi en remis. Rundens sterkeste prestasjoner var det Hanna og Benjamin som stod for, da de begge holdt høyere ratede spillere til remis. Hanna hadde en liten fordel i mesteparten av sitt parti mot førsterangerte Lucas Rinaldi (2229), men klarte aldri å omsette fordelen til noe mer, og ble enig om remis etter 47 trekk. Benjamin sitt parti var av det kortere slaget, da han og Edit Machlik (2090) ble enig om remis etter bare 24 trekk, i det som var en helt jevn stilling.

Kadett

I årets kadettklasse stiller Stavanger med 8 spillere, og blant disse er det navnebrødrene Aleksander Fossan (1921) og Aleksander Flæsen (1727) det er knyttet størst forventninger til. Bak disse to følger Daniel Steen (1544), David Jess Linjord (1512), Sverre Hestholm (1266), Sander Joa (1183), Fredrik Lytomt Jacobsen (1179) og Kristian Holst Oord (905).

Aleksander Fossan fikk dessverre en dårlig start på turneringen, da han tapte i første runde på tross av at han ble seedet mot en lavere ratet motstander. Også Aleksander Flæsen og Daniel ble seedet, men begge disse vant sine partier. Rundens sterkeste resultat stod Sander for, da han vant med hvit mot Erik Enersen (1550). Også Kristian imponerte da han holdt Harald Christian Vestjord (1565) til remis.

Lilleputt

I lilleputtklassen har Stavanger kun med 6 deltakere, men blant disse er det til gjengjeld mange kandidater til pallplasseringer. Høyest rangerte spiller fra Stavanger i denne klassen er Julian Munk (1653), som tidligere har gjort det meget godt i Landsturneringen, med en 1. plass i miniputtklassen i 2015, og en 3. plass i lilleputtklassen i fjor. Vi håper Julian presterer like godt i år som de to foregående årene! Etter Julian er det fjorårets norgesmester i miniputtklassen i NM for Ungdom, Aksel Bu Kvaløy (1644) som er høyest rangert. Aksel kunne egentlig stillt i miniputtklassen også nå i landsturneringen, men har isteden valgt å stille i den mye sterkere lilleputtklassen. Likevel er han i denne klassen forhåndsrangert som nummer 5. Etter Aksel er Snorre Kristiansen (1470) den høyest rangerte, etterfulgt av Live Jørgensen Skigelstrand (1324), som nylig vant Nordisk mesterskap for Jenter, Gustav Hestholm (1108) og Andreas Broch-Austvoll (1053). En svært spennende gjeng som det blir gøy å følge gjennom turneringen!

I første runde innfridde alle de høyest rangerte, da Aksel, Julian, Snorre og Live ble seedet mot lavere ratede spillere, og samtlige vant sine partier. Andreas og Gustav ble på sin side ikke seedet, og tapte dessverre mot høyere ratede spillere.

Miniputt

I miniputtklassen stiller Stavanger med 8 lovende sjakkspillere, som forhåpentligvis alle vil få en god turnering. For noen av disse er det deres første Landsturnering, så vi krysser fingrene for at det blir en god opplevelse, med mange poeng og mange gode partier! Høyest rangert av Stavangers spillere er brødrene Arun Vijay Cithu (1246) og Arjun Vijay Cithu (903). Bak disse følger Kasper Kleppe Tunge (778), Anders Jess Linjord (572), Daniel Kjeldsen (543), Marton Moi, Camilla Broch-Austvoll og Titas Malaiska.

I første runde var det Arun, Arjun, Kasper og Anders som stod for helpoengene, mens Marton Moi tok et halvpoeng. Camilla, Daniel og Titas møtte alle svært høyt ratede spillere, og tapte dessverre sine partier.

Ratingklassene

I de øvrige ratingklassene er Stavanger godt representert, og det var noen sterke resultater også her. Blant de mest imponerende rasultatene kan man nevne Kristoffer Madland (2098) sin remis mot FM Espen Forså (2317) i mesterklassenog Bjørn Ellingsen (1497) sin seier mot Per Arne Skrede (1676) i klasse 2. I klasse 5 var det mange som imponerte i første runde, da Lars Bakketun (576) spilte remis mot Stig Atle Ravnås (941), og Kristian Evjen, Erik Rio Helgeland, Ruben Kristiansen, Andreas Stenhaug og Richard Tobiassen alle vant mot høyere ratede motstandere. En god første runde i klasse 5 med andre ord!

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page