top of page

Kragerø Grand Prix

Kragerø Grand Prix ble arrangert helgen 01 - 03. september, og var for mange av Stavangers medlemmer den første turneringen etter sommerferien. Kragerø GP er en 6-runders Grand Prix turnering med en betenkningstid på 25 min. + 10 sek. i de første to rundene, og deretter 90 min. + 30 sek. i de fire neste. Turneringen samlet totalt 72 deltakere fordelt på de to gruppene, og av disse var det 7 spillere fra Stavanger, som alle deltok i gruppe A. Best av disse ble til slutt Johannes Kvisla (2228) med 5 poeng og en 3. plass, men også Sverre Skjølingstad (1740), Abyl Kizatbay (2073) og Aleksander Fossan (1883) leverte gode turneringer.

Johannes startet turneringen med oppskriftsmessige seiere mot Henrik Sjøl (1815) og Sverre Skjølingstad (1740) i hurtigsjakken. I første langsjakkparti fikk han imidlertid tøffere motstand da han møtte førsterangerte GM Normunds Miezis (2416) med hvit. Johannes stod her godt underveis, men til slutt vant Miezis partiet etter å ha spilt seg opp i sluttspillet. Johannes hentet seg imidlertid kjapt inn igjen med seier mot Stavangerjunioren Abyl Kizatbay (2065) i runde 4, før han tok en ny seier mot Rasmus Haugland (1940) i runde 5. I den viktige sisterunden møtte han igjen sterk motstand, da han spilte svart mot FM Sondre Merkesvik (2229). Også dette partiet endte med en sterk seier til Johannes, og han endte dermed på 5 poeng og en sterk 3. plass. Dette ga ham en fin ratingfremgang på 13 ratingpoeng.

Bestemann fra Stavanger Sku ble til slutt Abyl Kizatbay (2073), med 4 poeng og en 6. plass. Han startet imidlertid litt tregt med remis mot Øyvind Bakken (1836) i første hurtigsjakkparti, fulgt av en seier mot Asbjørn Myhre i runde 2. I langsjakken fikk han derimot virkelig opp farten, og sikret et kjemperesultat da han slo FM Sondre Merkesvik (2229) i tredje runde. Partiet mot merkesvik ble spesielt interessant da Merkesvik tidlig ofret en offiser for angrep. Da han imidlertid ikke klarte å finne de riktige trekkene i komplikasjonene som fulgte, klarte Abyl å bytte av brikker til et vunnet sluttspill. Etter seieren mot Merkesvik tapte Abyl mot Johannes Kvisla (2238) i runde 4, før han tok et nytt sterkt resultat med seier mot FM Erling Kristiansen (2139) i runde 5. Partiet mot Kristiansen var lenge jevnt, men da Kristiansen mistet en bonde i sluttspillet tok det ikke mange trekk før stillingen var tapt, og Abyl kunne innkassere turneringens andre FM-seier. De sterke resultatene ga Abyl en ratingfremgang på hele 43 poeng! En kraftig ratingfremgang på bare fire ratede partier!

Abyl Kizatbay (2073) - Sondre Merkesvik (2229): En kaotisk stilling ved først øyekast, men etter Abyls 20. Kc1 har han egentlig ganske god kontroll. Kongen er i sikkerhet, og Abyl får byttet av flere brikker i trekkene som følger. Merkesvik har dermed liten kompensasjon for offiseren han har ofret.

Også med 4 poeng, på en 10. plass, finner vi Aleksander Fossan (1883). Også Aleksander leverte en god turnering, på tross av at han startet dårlig med kun ett poeng etter tre runder. I første hurtigsjakkrunde vant han mot Sidney Haubrick (1523), før han tapte mot FM Anders Hobber (2264), som senere vant hele turneringen, i runde 2. I første langsjakkparti ble det et nytt tap, denne gangen mot Rune Taranger (1623). Etter dette gikk det imidlertid mye bedre, da Aleksander vant sine tre siste partier! Først ble det seier med hvit mot Einar Clausen Frøvik (1640), før han vant med svart mot Sondre Lillestøl Melaa (1883). Også i sisterunden vant Aleksander, denne gangen mot Aleksander Omtvedt (1914). Overaskende nok var det nok mot Omtvedt at Aleksander fikk den enkleste jobben, da dette partiet var over etter kun 17 trekk!

Aleksander Fossan (1883) - Aleksander Omtvedt (1914). Etter svarts 16...De7?? Står hvit til klar vinst etter Sg6!. Dette skjønte også Omtvedt og ga opp da Aleksander spilte dette.

Sverre Skjølingstad (1740) har hatt en voldsom fremgang de siste månedene, med Xtracon Chess Open i sommer som det største høydepunktet. I Kragerø fortsatt han fremgangen, med sterke 3,5 poeng mot god motstand. Sverre startet turneringen godt, med seier mot Andreas Fossan (2036) i første hurtigsjakkrunde. Deretter fulgte tap mot FM Johannes Kvisla (2238) i runde 2, og tap mot Aleksander Omtvedt (1914) i runde 3. Etter disse to tapene slo han sterkt tilbake, først med seier mot Sidney Haubrick (1523) og deretter en flott seier mot Håkon Abeland Myrheim (1886). I siste runde toppet han turneringen med å spille remis mot Rasmus Haugland (1940), og kunne dermed ta med seg 36 ratingpoeng hjem til Stavanger.

Halvpoenget bak Sverre endte Andreas Fossan (2036). Andreas hadde faktisk kun det ene tapet mot Averre i hurtigsjakken, men spilte for mange remiser i langsjakken til at han kunne klatre høyere opp på resultatlistene. Til slutt endte han med 3 poeng og en nedgang i rating.

Aksel Bu Kvaløy (1861) imponerte stort i Xtracon Chess Open da han slo en FM i første runde. I Kragerø fortsatt han å stjele poeng fra tittelspillere, da han først spilte remis mot FM Vegar Koi Gandrud (2344) i første hurtigsjakkparti, deretter remis mot Jan Gunnar Fredriksen (1897) i andre hurtigsjakkparti, og så en ny FM-remis mot FM Erling Kristiansen (2139) i første langsjakkparti. I fjerde runde måtte han imidlertid gi tapt for tittelspiller nummer tre, FM Sondre Merkesvik (2229), før han spilte en ny remis mot Snorre Skrede (1912). I siste runde ble det dessverre tap mot Sondre Lillestøl Melaa (1883), og Aksel endte dermed med 2 poeng og en liten ratingnedgang.

Sidney Haubrick endte på samme poengsum som Aksel, etter å ha vunnet på walkover i runde 2, og en viktig spilleseier mot Gjermund Tandberg (1583) i siste runde.

Alle resultater fra Kragerø GP, samt noen utvalgte partier, kan sees på turneringsservice:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/playerdetails.aspx?TID=KrageroGrandPrix2017-KrageroSjakklubbUngdom&group=A&snr=36

Kommende helg er det duket for NM for Ungdomslag i Sandnes, og Stavanger vil da stille sterkt med flere lag som er med og kjempe om NM-tittelen! Denne turneringen kan også følges på turneringsservice:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=NMforungdomslag2017-SmeaheiaSkolesjakk

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page