top of page

NM for Ungdomslag 2017

Stavanger Sku har de siste årene vært største og mest suksessfulle klubb i NM for Ungdomslag, og årets mesterskap var intet unntak, da det ble mange lag på pallen også i årets turnering!

Turneringen ble avholdt på Quality Hotell Residence i Sandnes, og gikk over 6 runder med en betenkningstid på 1t + 30 sek. per trekk. Juniorklassen spilte imidlertid kun 5 runder, da det var for få lag til å spille 6 runder. Turneringen fikk god deltakelse, og samlet totalt 32 lag, hvorav hele 8 var fra Stavanger. En fjerdedel av lagene i turneringen var dermed fra Stavanger! Satsningen på denne turneringen lønnet seg også denne gangen, da Stavanger gikk ut av turneringen med to gull og ett sølv fordelt på de tre klassene! I barneklassen ble det gull til Stavanger Tigers, mens det i ungdomsklassen ble seier til Stavanger Stars. Begge disse lagene tok 12 av 12 mulige lagpoeng, og avga kun 4 individuelle poeng hver! Veldig imponerende innsats i de to yngste klassene med andre ord. Også i juniorklassen fikk klubben et lag på pallen, da Stavanger 1 tok en delt 2. plass med Kristiansund.

Barneklassen

I barneklassen var Stavanger Tigers (1487) på forhånd favoritter, med Dream Team Vadim (1318) fra Smeaheia og Nordstrand 1 (1201) som de to største konkurrentene. Stavanger Tigers hadde imidlertid ingen problemer med å leve opp til favorittstempelet, og tok hjem norgesmestertittelen med suverene 12 av 12 mulige poeng! Laget bestod av Aksel Bu Kvaløy (1762), Julian Munk (1585), Live Jørgensen Skigelstrand (1292), Gustav Hestholm (1345) og Andreas Broch Austvoll (1256). Både Aksel, Julian og Andreas spilte på Stavangerlaget som i fjor tok sølv i barneklassen, så i år var motivasjonen ekstra stor for å ta steget helt opp. Lagleder Ilia Kakushadze var også med som lagleder for fjorårets sølvlag, og var i likhet med spillerne svært motivert for å ta laget helt til topps i årets mesterskap.

Stavanger Tigers startet turneringen på beste mulige måte, da de knuste Hammerfest (617) og Smeaheia 2 (812) 4-0 i de to første rundene. I tredje runde var det derimot klart for en sterkere motstander, da tredjerangerte Nordstrand 1 (1201) var motstander, men heller ikke de klarte å tukte Stavangerlaget, og det endte med en 3-1 seier til Stavanger. I fjerde runde var det så klart for den største testen, da Smeaheias Vadim Dream Team (1318) var motstander. Vadim Dream Team stod i likhet med Stavanger Tigers med utklassingssifrene 4-0, 4-0 og 3-1 i de tre første rundene, og det var dermed duket for et skikkelig jevnt toppoppgjør. Kampen ble som ventet svært jevn, men til slutt tok Stavanger Tigers en knepen 2,5 - 1,5 seier, etter at Aksel vant mot David Nesse (1650) på førstebord, Julian spilte remis på andrebord mot Sergey Eliseev (1338), og Live vant mot Sverre Lye (1204) på fjerdebord. Etter å ha vunnet mot sine to største utfordrere, lå alt i Stavangers hender med to runder igjen. Dette var et press de taklet helt fint, da de først vant 3,5 - 0,5 mot klubbkameratene fra Stavanger Penguins (941), før de i siste runde vant overbevisende 3 - 1 mot fjerderangerte OSSU (1187). Dermed var Norgesmesterskapet sikret, med 12 av 12 mulige lagpoeng og 20 av 24 mulige individuelle poeng! Både Aksel, Julian, Live og Andreas tok 4,5 poeng på 5 spilte partier, og Aksel, Julian og Live stakk i tillegg av med bestebordspremier for sine bord.

Stavanger Tigers vant barneklassen! Fra venstre: Julian, Gustav, Aksel, Andreas og Live. Bakerst er lagleder Ilia Kakushadze som kunne være svært fornøyd med det laget hans presterte i helgen!

Nest beste Stavangerlag i barneklassen ble Stavanger Penguins (941), som med 7 lagpoeng sikret en 9. plass. Laget lå lenge svært godt an, med 3 lagseiere og én uavgjort etter 4 runder. I de to siste rundene møtte de imidlertid tøff motstand, og med tap i disse to falt de noen plasser på resultatlisten. Stavanger Penguins største poengplukker ble Fredrik Nyborg Sørensen (873) som tok 3,5 poeng på 5 partier. Hans sterkeste resultater var seier mot Heine Johannessen (942) og remis mot Stavanger Tigers Live Jørgensen Skigelstrand (1292). Fredrik var faktisk den eneste som klarte å ta poeng mot Live, da hun vant alle de andre partiene sine.

Det tredje Stavangerlaget i denne klassen var Stavanger Lions (593) som endte på en 16. plass med 4 lagpoeng. Stavanger Lions toppscorer ble Anders Jess Linjord (556) på 2. bord, som tok 3 poeng på 4 partier. Anders sine sterkeste resultater kom i runde 2 og 6, da han vant mot Sigurd Rommetveit (693) og Elias Fredrik Budde (900)

Ungdomsklassen

Også i Ungdomsklassen var Stavanger forhåndsfavoritt, da Stavanger Stars (1814) hadde nesten 300 poeng høyere gjennomsnittsrating enn nærmeste utfordrer Vålerenga (1539). Det er imidlertid ikke alltid like enkelt å vær favoritt, men ungdommene fra Stavanger lot ikke til å la seg påvirke av presset og vant ungdomsklassen med 12 av 12 mulige lagpoeng! De endte dermed hele 4 lagpoeng foran Sandved som tok 2. plassen. Stavangerlaget tok også 20 inviduelle poeng, og hadde dermed akkurat samme poengsum som Stavanger Tigers i barneklassen. Laget bestod av Abyl Kizatbay (2030), Aleksander Fossan (1834), Aleksander Flæsen (1771), Snorre Kristiansen (1643) og Sverre Skjølingstad (1624).

Utrolig nok møtte alle Stavangerlagene i ungdomsklassen hverandre, og Stavanger Stars startet faktisk turneringen med å spille mot de to andre Stavangerlagene i de to første rundene. Det var også i disse to rundene de slet mest, da de kun klarte å ta knepne 2,5 - 1,5 seiere mot begge to. Det viser altså at det er svært gode sjakkspillere også på de andre Stavangerlagene! Etter å ha vunnet i de to første rundene, fikk laget virkelig opp dampen, og tok knusende 4 - 0 seiere i runde 3 og 4 mot andrerangerte Vålerenga (1539) og fjerderangerte Bergen (1314). Etter dette tok de nok en overbevisende seier, denne gangen med 3 - 1 mot Sandved (1309), før de avsluttet turneringen med et perfekt 4 - 0 resultat mot Kristiansand (762). Stavanger ble dermed suverene norgesmestere, og forbedret 3. plassen i ungdomsklassen fra fjorårets mesterskap! Toppscorer for laget ble Abyl, som spilte alle 6 rundene, og kun avga et halvt poeng. Med 5,5 av 6 fikk han også premie for klassens beste 1. bordspiller! Lagleder også for dette laget var Ilia, som dermed kunne glede seg over å ha tatt to lag til topps i årets NM!

Stavanger Stars ble norgesmester i ungdomsklassen! Fra venstre, Abyl, Sverre, Ilia, Aleksander og Snorre. Aleksander Fossan var ikke tilstede på premieutdelingen.

Nest beste Stavangerlag i ungdomsklassen ble Stavanger Comets (1323) som endte på en flott 5. plass. Stavanger Comets mest imponerende resultat kom nok faktisk i runde 2, da laget tapte knepent mot Stavanger Stars. Her var de minst 300 poeng lavere ratet på alle bord, men klarte likevel å sikre tre remiser, og var dermed nære å ta poeng mot de suverene norgesmesterne. Lagets toppscorer ble André Gjestemoen Von-Hirsch (1106), som med 4 poeng på 5 spilte runder også ble klassens beste 4. bordsspiller!

Stavanger Vikings (1094) var det tredje Stavangerlaget som deltok i ungdomsklassen. De endte til slutt på en 6. plass med 4 poeng. Også de imponerte stort mot Stavanger Stars, og var nære å ta poeng mot dem etter at Viljar Gjerstad (1000) vant mot Snorre Kristiansen (1643), og Kristian Holst Oord (959) spilte remis mot Aleksander Flæsen (1771). Lagets toppscorer ble Fredrik Lytomt Jacobsen (1183) som tok 3,5 poeng på 5 partier. Fredrik leverte noen svært sterke resultater, blant annet i runde 3 da han spilte remis mot Liam Jansson Rønnestad (1551), og i runde 5 da han vant mot David Jess Linjord (1506).

Juniorklassen

I juniorklassen har Stavanger vært den dominerende klubben de siste årene, og klubben står med 3 strake norgesmesterskap i denne klassen. I år var det kun 5 deltakende lag, noe som gjorde at hvert lag hadde 4 partier + en walkover, da alle møtte hverandre én gang. Stavanger 1 (1982) var knepen forhåndsfavoritt foran 1911U (1947) og Kristiansund (1835), men klarte ikke helt å innfri favorittstempelet, da de til slutt endte 3 poeng bak 1911U, på en delt 2. plass med Kristiansund. Stavangerlaget bestod av Erlend Kyrkjebø (2082), Martin Saltvedt (2020), Andreas Fossan (1983), Fredrik Beer Jacobsen (1975) og Benjamin Fossan (1890).

Stavanger 1 startet turneringen med walkover i første runde, før de møtte tredjerangerte Kristiansund til en kamp som endte 2 - 2. I tredje runde var det duket for et innbyrdes oppgjør mellom Stavanger 1 og Stavanger 2, og på tross av at Stavanger 1 var flere hundre poeng høyere ratet på alle bord, var det Stavanger 2 som stakk av med seieren. Da Martin på andrebordet dessverre bommet på rundestart og ikke møtte, måtte resten av laget levere for at det skulle bli poeng, men da Erlend på førstebordet overraskende tapte mot Håkon Abeland Myrheim (1788), og Andreas på tredjebordet kun klarte remis mot Edvin Jarve (1741), endte det hele med et knepent 1,5 - 2,5 tap for Stavanger 1. Etter tapet mot Stavanger 2 skulle det svært mye til for at laget skulle vinne et fjerde norgesmesterskap, og da kampen mot 1911U også endte 2 - 2, måtte de konsentrere seg om å sikre en 2. plass med storseier mot Sandved i siste runde. Dette klarte de imidlertid, da kampen mot Sandved endte hele 4 - 0! Dermed endte de helt likt med Kristiansund, som i sisterunden tapte mot 1911U. Stavanger 1 stakk også av med to bestebordspremier, da Andreas og Fredrik ble kåret til hhv. beste 3 og 4. spiller.

Stavangers juniorlag var nok noe skuffet over å ikke bli norgesmester, men det var ikke lett å se på premieutdelingen! Fra venstre: Andreas, Fredrik, Erlend og Benjamin. Martin var ikke tilstede på premieutdelingen.

Stavanger 2 endte til slutt på en 4. plass med 4. poeng. Resultatmessig var det naturligvis seieren mot Stavanger 1 som var det store høydepunktet, og lagets toppscorer, Håkon, tok som nevnt her en svært imponerende seier mot Erlend Kyrkjebø.

Alt i alt var det en meget suksessfull turnering for Stavanger Sku, som går ut av turneringen med to gull og ett sølv! Det neste sjakklige høydepunktet i regionen kommer om ca. 3 ukers tid, da KM for barn og ungdom skal arrangeres på Jåtten skole i Stavanger! Vi håper på like stor suksess for Stavangers spillere der!

Alle resultater fra turneringen, samt partier fra juniorklassen, finnes på turneringsservice:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=NMforungdomslag2017-SmeaheiaSkolesjakk

Bilder og annet fra turneringen, finnes på turneringens hjemmeside:

http://www.nmforungdomslag2017.no/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page