top of page

VM for Ungdom 2017

Årets VM for Ungdom ble avholdt fra 16 - 26. september i Montevideo, hovedstaden og den største byen i Uruguay. Det var kun aldersklassene U14, U16 og U18 som ble avholdt her, da de øvrige klassene, U12, U10 og U8 hadde sitt mesterskap i Brasil i august uten norsk deltakelse. Mesterskapet i Uruguay hadde 7 norske deltakere, hvorav én av dem, Abyl Kizatbay (2065) var fra Stavanger! Abyl deltok i U16 klassen, og var på forhånd rangert som nummer 37 av 72. Han har imidlertid hatt god fremgang i det siste, blant annet med en svært sterk turnering i Kragerø tidligere denne måneden, og denne fremgangen fortsatte med et veldig sterkt resultat i VM!

Abyl fikk den tøffest mulige starten på turneringen, da førsterangerte Andrey Esipenko (2540) fra Russland var mostander i runde 1. Dette var lenge et jevnt parti, men i sluttspillet ble Esipenko for sterk, og vant partiet. Esipenko viste seg favorittstempelet verdig denne turneringen, da han gikk ubeseiret gjennom hele turneringen, og til slutt ble verdensmester med 8,5 av 11. Det var med andre ord ingen enkel start på turneringen for Abyl!

I runde 2 fikk han mer overkommelig motstand, da Carlos Andres Lopez Gonzalez (1763) fra Colombia var motstander. Abyl hadde god kontroll i dette partiet, og kunne innkassere et helpoeng med en nydelig matt etter 44 trekk.

Carlos Gonzalez (1763) - Abyl Kizatbay (2065): Abyl utnyttet hvits sårbare konge, og fikk inn en meget pen matt!

I runde 3 tok Abyl sitt eneste halvpoeng denne turneringen, da han spilte remis mot Alexis Andres Navarro (1821) fra Chile. Abyl spilte seg opp til en liten fordel i midtspillet, men da han byttet dronningen mot to tårn, mistet han denne fordelen og måtte ta til takke med remis. I runde 4 slo han tilbake med en fin seier mot Alexander Araoz Andrade (1758) fra Peru. Abyl kom her godt ut av åpningen, og hadde god kontroll hele partiet.

I runde 5 var det duket for en ny sterk motstander, da han skulle møte Nikoloz Petriashvili (2246) fra Georgia med hvit. Abyl viste her at han har et meget høyt nivå inne, da han tok en veldig overbevisende seier! Abyl hadde initiativet gjennom hele partiet, og klarte til slutt å presse gjenno en fribonde som georgieren ikke klarte å stoppe. Et meget imponerende parti, og et utrolig sterkt resultat!

Med 3,5 poeng etter 5 runder ventet det sterk motstand i de neste rundene, og i runde 6 og 7 tapte han mot to spillere ratet godt over 2300. I runde 8 tok han imidlertid en ny seier da han vant mot Pierre Chang (1950) fra Surinam. Også i dette partiet hadde han god kontroll hele partiet, og Chang ga opp etter 38 trekk, da han lå kvalitet under og hadde en dårlig stilling.

I runde 9 var det nok en gang en sterk motstander på andre siden av brettet, da Jack Van Zyl-Rudd (2238) fra Russland skulle nedkjempes. Her fikk Abyl en stor fordel i midtspillet, da han klarte å fange russerens springer, og russeren måtte ofre kvalitet for å få reddet den. Denne fordelen klarte Abyl å beholde, og selv om han måtte slite svært lenge med å bryte ned borgen Zyl-Rudd satte opp, klarte han etter 70 trekk å ta seieren.

Jack Van Zyl-Rudd (2238) - Abyl Kizatbay (2065): Etter 42 trekk kom Abyl inn i dette sluttspillet, som ikke er helt enkelt å vinne! Etter nesten 30 trekks manøvrering klarte han imidlertid å vinne hvits f-bonde, og dermed også partiet!

I de siste to rundene fikk Abyl veldig sterk motstand, og tapte dessverre mot to høyere ratede spillere. Uansett leverte han en kjempesterk turnering, og endte med 5,5 poeng og en 33. plass. Dette ga ham også en ratingfremgang på 37 poeng, noe som ikke er enkelt å få til i et VM! Abyl havner dermed godt over 2100 i ny FIDE-rating!

Også David Nesse (1716) fra Sandnes deltok i VM, i klasse U14, og tok her 4,5 poeng. Hans sterkeste resultater var remis mot FM Miguel Angel Soto (2192), og seieren mot Karl Kristofer Orgse (1647). Til slutt endte han med en liten minus på ratingen, men uansett en godkjent turnering også av David!

Alle resultater, samt partiet fra turneringen, finnes her:

http://chess-results.com/tnr297051.aspx?lan=1&art=1&rd=11&fedb=NOR&fed=NOR&flag=30&wi=821

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page