top of page

Oslo Chess Festival 2017

Oslo Chess Festival 2017 ble arrangert på Quality Hotell Expo på Fornebu like utenfor Oslo, fra 29.09 - 07.10. Turneringen hadde noe nedgang i deltakerantall fra 2016, men samlet likevel 123 spillere totalt. Turneringen ble spilt over 10 runder, med en betenkningstid på 90 min. + 30 sek. per trekk. Fra Stavanger var det kun Erlend Kyrkjebø (2122) og Edvin Järve (1805) som deltok, og disse endte til slutt på hhv. 5,5 og 4 poeng.

Erlend startet turneringen med et kort angrepsparti mot Kjetil Selvik (1517), før han gikk på et tap mot IM Yi Xu (2439) fra Kina. Erlend havnet tidlig i en passiv stilling mot den kinesiske IM-en, og ble mer og mer presset før han til slutt ga opp i en tapt stilling etter 35 trekk.

I runde 3 tok Erlend en ny seier, denne gangen mot Elias Hulleberg Sidali (1763). Dette ble et skikkelig sliteparti, hvor Erlend hadde initiativet fra start, og til slutt klarte å vinne en bonde i trekk 32. Herfra og inn var partiet vunnet, men han måtte gjennom et langt sluttspill med løper mot springer.

I fjerde runde stod Erlend foran en ny IM, denne gangen i form av IM Branimir Maksimovic (2343) fra Serbia. Erlend ble her presset gjennom store deler av partiet, men da han etter hvert klarte å avkomplisere til et sluttspill, var det faktisk han som hadde en vinnende stilling. I tidsnøden fant han imidlertid ikke de riktige trekkene, og måtte ta til takke med en trekkgjentakelse og remis. Likevel et sterkt resultat!

I femte runde tok Erlend sitt starkeste resultat denne turneringen, da han tok en overbevisende seier med hvit mot IM Lars Stark (2397) fra Tyskland. Dette var et flott parti hvor han fikk en vinnende fordel ved et par sterke bondetrekk i midtspillet, og etter hvert kunne innkassere seieren etter 57 trekk.

Kyrkjebø (2122) - Stark (2397): Etter svarts 21.Tad8? får hvit en gylden mulighet på kongefløyen: 22.g5! Sxg5 23.Lxg5 Dxg5 24.f6! med god fordel for hvit

I sjette runde møtte han GM Thomas Ernst (2371) fra Sverige. Dette var et nytt godt parti fra Erlend, som etter hvert kom inn i det som egentlig var et vunnet tårnsluttspill, der han hadde materiell fordel, mens Ernst hadde farlige fribønder. Med litt unøyaktig spill fra Erlend, fikk Ernst fart på fribøndene sine og fikk etter hvert presset frem en trekkgjentakelse. På tross av at han nok en gang spilte bort en god stilling, var det et nytt sterkt resultat!

Etter 6 runder lå Erlend an til en meget god turnering, men de fire siste partiene ødela dessverre mye av prestasjonen hans. I runde 7 spilte han et godt parti mot FM Andreas Tryggestad (2302), men rotet dessverre bort både seier og remis i tidsnøden mot slutten av partiet. Tydeligvis noe preget av dette fikk han et nytt nederlag i runden etterpå, da et svakt parti mot Sigurd Kjelsbøl Huse (1876) til slutt endte i tap. I runde 9 fikk han en liten opptur da han vant greit mot Thyra Kvendseth (1788), før han fikk nok et poengtap i siste runde, med remis mot Elham Abdrlauf (1899). Artig nok spilte de to også remis i siste runde av Gardermoen GP for to uker siden, men da den remisen ga Erlend turneringsseier, ga denne remisen han kun en liten ratingnedgang. Etter en veldig todelt turnering endte han til slutt på en 44. plass, med 5,5 poeng og en liten ratingfremgang på 5 poeng. Uansett mye positivt å ta med seg videre, da han på tross av noen svake partier underveis, også viste mye godt spill mot sterke motstandere.

Erlend leverte svært variable resultater i Oslo Chess Festival

Også Edvin viste godt spill i flere av partiene sine, på tross av at han dessverre ikke fikk resultatene med seg. Han startet turneringen med et tap mot FM John Pigot (2408), før han i runde 2 spilte remis mot Eivind Kreken (1486). Mot Kreken hadde han tilsynelatende full kontroll hele partiet, men da vinstsjansene bød seg spilte han noe unøyaktig, og Kreken fikk reddet partiet til et remissluttspill. I runde 3 tok Edvin en grei seier mot Kjetil Selvik (1517), i et parti som var jevnt helt til det 17. trekket da Selvik plutselig bukket matt i én!

Jarve (1805) - Selvik (1517): Det er ikke mye i stillingen som tilsier at hvit blir matt i neste, men etter 17...0-0-0?? har han på vakkert vis lagt opp til 18.Da1#

I fjerde runde ble det et nytt tap, denne gangen for kinesiske WFM Shengxin Zhao (2113). Også dette var lenge et godt parti av Edvin, som klarte å ta partiet til et dobbelt tårnsluttspill med en bonde mer. Dessverre fikk Zhao etter hvert et sterkt press mot Edvins kongestilling, og fikk til slutt dannet et mattnett han ikke kunne slippe unna.

I runde 5 ble det en ny seier, da Edvin hadde god kontroll med hvit mot Tore Roksvold (1479), før det I runde 6 og 7 ble to tap mot høyere ratet motstand. I runde 8 vant han mot Sturke Hånes (1300), før det i runde 9 og 10 kun ble et halvpoeng totalt mot lavere ratet motstand. Dette ga Edvin 4,5 poeng og en 92. plass totalt. På tross av noe skuffende resultater viste han i flere av partiene at han kunne spille jevnt mot spillere med langt høyere rating, og da han også skal delta i Stavanger Open, som har oppstart førstkommende onsdag, satser vi på at resultatene der går mer i hans favør!

Med deltakelse også i Stavanger Open får Edvin nye muligheter allerede på onsdag!

Alle resultater, samt mesteparten av partiene fra turneringen finnes på turneringsservice:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=OsloChessFestival2017-NordstrandSjakklubb

Begge bildene her er hentet fra SjakkTromsø sin facebookside. Der finner man også flere bilder fra turneringen: https://www.facebook.com/sjakktromso/posts/1052306891571931

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page