top of page

Eliteserien 2017/2018

Eliteseriens tre første runder ble spilt på Tjensvoll Bydelshus i Stavanger helgen 03. -11. november. Det var kun Stavanger (2193), Bergens (2303), Asker (2347) og 1911(2378) som spilte denne helgen, da de resterende lagene spiller sine runder den første helgen i desember. Stavangerlaget, stilte noe svekket, og uten noen av sine sterkeste spillere var de lavest rangert av de fire lagene. Likevel leverte Stavanger meget sterk innsats, og selv om det resultatmessig kun ble ett poeng mot Akser på de tre rundene, var laget svært nære å ta poeng mot både Bergens og SK1911. Stavangers lag denne helgen bestod av IM Erik Fossan (2342), FM Petter Fossan (2304), Levi Andre Tallaksen (2276), Håkon Strand (2179), Abyl Kizatbay (2145), Ilia Kakushadze (2133) og Benjamin Fossan (1916). Både Levi, Abyl, Ilia og Benjamin fikk sin debut for Stavangers eliteserielag denne runden, så det var et relativt nykomponert eliteserielag Stavanger stilte med.

Spillelokalet under runde 2

Motstander i første runde var et toppet Askerlag som stilte med tittelspillere på alle bord. Likevel var det Stavanger som lenge ledet matchen, og Asker som måtte kjempe for å redde inn et uavgjortresultat. På Stavangers førstebord satt Erik, som med en meget sterk svartseier mot IM Geir Sune Tallaksen Østmoe (2464) styrket Stavangers sjanser for poeng betraktelig. Da Petter også vant sitt parti mot IM Martin Haubro (2297) på andrebord, og eliteseriedebutant Ilia vant mot CM Åsmund Hammerstad (2199) på sjettebord, var det plutselig Stavanger som så ut til å stikke av med alle poengene. Asker var imidlertid store ratingfavoritter på 3, 4, og 5 bord, og klarte til slutt å redde inn 3-3, etter seiere på disse bordene. Det var imidlertid bare såvidt, da det lenge så ut som om Håkon skulle klare å ta poeng mot GM Jonathan Tisdall (2408).

I andre runde var det et rent vestlandsoppgjør, da Bergens var motstander. Dette var i utgangspunktet den jevneste kampen Stavanger hadde, siden Bergens var lavere ratet enn både Asker og 1911.

På førstebord ble det en solid remis mellom Erik og IM Ivar Bern (2317), mens Petter på andrebordet fulgte opp seieren mot Asker med en ny meget sterk seier mot FM Benjamin Haldorsen (2404). Levi André på tredjebordet vant tidlig en bonde mot IM Kjetil Stokke (2335), og da han i midtspillet også fikk inn en kombinasjon som ga ham rent tårn, ble det seier også for han. Dessverre for Stavanger ble det ingen poeng på de tre nederste bordene, da både Håkon, Abyl og Ilia tapte mot høyere ratet motstand. Av disse tre var det Håkon som var nærmest poeng, da han nok en gang satt igjen med et langt sluttspill, denne gangen mot IM Eirik Gullaksen (2353). Gullaksen tok imidlertid godt vare på den merbonden han hadde, og med nøyaktig spill i sluttspillet kunne han innkassere seieren etter 74 trekk. Kampen endte dermed med et knepent 3,5 - 2,5 tap for Stavanger.

Stavanger - Bergens endte dessverre med et 3,5 - 2,5 tap

I tredje runde var det 1911, som for kun to uker siden vant NM for klubblag i Kristiansund, som stod for tur. Fire av de fem spillerne som deltok på norgesmesterlaget spilte kampen mot Stavanger, så det var ingen lett oppgave hjemmelaget stod ovenfor.

Erik og Petter på de to øverste bordene fikk tøff motstand denne runden, og tapte mot IM Frode Elsness (2477) og GM Frode Olav Olsen Urkedal (2571). Levi på tredjebordet fulgte imidlertid opp sin seier mot Stokke med en imponerende seier mot IM Joachim B. Nilsen (2416), og når Benjamin Fossan (1916) også vant mot Anders Hagen (2219) på sjettebord, var uavgjortresultatet plutselig innen rekkevidde igjen. Da stillingen stod 3-2 til 1911, var det nok en gang Håkon som satt igjen og spilte et langt sluttspill, denne gangen med FM Eivind Olav Risting (2308) som motstander. Sluttspillet lot seg imidlertid ikke vinne, og da dette partiet endte remis, sikret 1911 seg seieren med 3,5 - 2,5.

Håkon, her mot Eirik Gullaksen, havnet i lange sluttspill i alle sine tre partier denne helgen

Stavanger står dermed med 1 lagpoeng etter de tre første rundene av årets Eliteserie. Poengfangsten denne helgen var nok omtrent som forventet, ettersom motstanderlagene var betydelig høyere ratet. Likevel er det noe bittert at kampene ikke vippet mer i Stavangers favør.

Toppscorerne denne helgen ble Levi og Petter, som begge tok to seiere mot meget sterk motstand. Som følge av dette fikk Levi en ratingfremgang på 20 poeng, mens Petter gikk opp 19 poeng. Størst fremgang fikk imidlertid Benjamin, som med sin seier mot Anders Hagen tjente hele 34 ratingpoeng! Også Ilia og Erik fikk en liten fremgang, da begge gikk opp 3 poeng.

De resterende 6 lagene spiller sine første runder den første helgen i desember i Oslo, mens Stavanger må vente helt til 12. januar for sine neste runder i årets eliteserie.

Petter og Levi André ble helgens toppscorere, med 2/3 poeng

Alle resultater, samt mange av partiene, ligger ute på turneringsservice:

http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Eliteserien2017-18-NorgesSjakkforbund

Alle bilder er tatt av Geur Ottøy, og kan sees på Stavanger Sjakklubb sin facebookside:

https://www.facebook.com/groups/790668014282252/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page