top of page

EM for nasjonslag 2017

EM for nasjonslag ble arranget fra 27.10 til 06.11 på Creta Maris Resort på øyen Kreta i Hellas. Turneringen hadde betenkningstid på 90 min. på 40 min. og deretter 30 min. på resten, med en tilleggstid på 30 sek. per trekk. Norge deltok med ett herrelag og ett damelag, og blant spillerne på damelaget var Hanna Kyrkjebø fra Stavanger Sku! Det er ikke hverdagskost at Savanger har en spiller på landslaget, så dette var stort både for klubben og for Hanna. Norges damelag var rangert som nummer 28 av 32 lag, med en snittrating på 2061, og bestod av WIM Sheila Barth Sahl (2180), Monika Machlik (2037), Edit Machlik (2030), Hanna Kyrkjebø (1996), og WFM Maud Rødsmoen (1972).

Norges lag i kvinneklassen: Fra venstre: Maud Rødsmoen, Monika Machlik, Edit Machlik, Hanna Kyrkjebø og Sheila Barth Sahl

Norges damelag startet turneringen med en tøff kamp mot Spania som var rangert som nummer 12 i klassen. Hanna spilte denne runden på fjerdebordet, og møtte meget sterk motstand i WGM Crespo Mairelys Delgado (2260). Partiet endte til slutt i et vanskelig sluttspill for Hanna hvor hun hadde fryktelig dårlig bondestilling. Likevel klarte hun etter hvert å bytte av flere av bøndene, og med nøyaktig spill i tårnsluttspillet klarte hun å sikre remis etter 80 trekk. En veldig god start på turneringen for Hanna!

Også Sheila på førstebord leverte et veldig godt resultat denne runden, da hun tok en imponerende seier mot IM Sabrina Vega Gutierrez (2405). Dessverre endte kampen med et knepent 1,5 - 2,5 tap, da Monika og Edit tapte på 2 og 3 bord.

I andre runde var andrelaget til Hellas motstander, noe som tydet på en meget jevn kamp da de bare var forhåndsrangert på plassen foran Norge. Hanna spilte denne runden på tredjebord mot Despina Serefidou (1965), så også denne her lå det an til å bli veldig jevnt. Partiet utviklet seg ganske likt som det forrige, da hun etter hvert kom inn i et litt dårligere sluttspill, hvor hun måtte spille nøyaktig for å klare remis. Dessverre spilte Hanna noe unøyaktig, og tapte etter hvert en bonde, noe som gjorde sluttspillet umulig å holde til remis. Også Maud på 4. bord tapte, men da Sheila og Edit vant på de to øverste bordene mot WIM Loulia Makka (2182) og Evanthia Makka (2095), endte kampen 2 - 2. Et greit resultat mot et helt jevngodt lag.

Tredje rundes motstander var Kroatia, som var over 100 poeng høyere ratet på alle bord. Hanna stod over denne runden, men resten av laget klarte seg veldig godt mot det sterke Kroatiske laget. Sheila på førstebord fortsatte storspillet og tok sin tredje strake seier da hun vant mot WGM Valentina Golubenko (2291). Når også Edit på tredjebordet imponerte med å vinne mot WFM Ivona Purgar (2200), og Monika på andrebordet spilte remis mot WIM Borka Franciskovic (2242), var seieren sikret, selv om Maud på fjerdebordet tapte mot FM Ena Cvitan (2165).

Norges lag under kampen mot Hellas 1 (foto: Maria Emelianova)

Hanna var tilbake på laget til runde 4, da Norge skulle bryne seg mot Slovenia, som i likhet med det Kroatiske laget var over 100 poeng høyere ratet på alle bord. Hanna hadde hvit på fjerdebord mot Teja Vidic (2159), og kom denne gangen bedre ut av midtspillet enn i de to foregående partiene. I trekk 24 vant hun en ren bonde, og hun hadde etter dette lenge en god fordel. Dessverre mistet hun litt av denne fordelen utover i partiet, og Vidic til slutt fikk presset frem en trekkgjentakelse. Uansett nok et godt resultat av Hanna, som dermed tok sin andre remis mot sterk motstand. Dessverre fikk Norge ingen lagpoeng mot Slovenia, da Monika på andrebord var den eneste andre som tok poeng, med sin remis mot Darja Kaps (2196).

På tross av tapet mot Slovenia ble motstanden enda sterkere i runde 5, da Norge ble paret mot sekstenderangerte Tsjekkia, som hadde en solid snittrating på 2274. Her ble overmakten dessverre for stor, og Norge tapte 4 - 0. Hanna spilte denne runden mot WGM Tereza Rodshtein (2233) på tredjebordet, men mistet sjansen for poeng da hun gikk på en kombinasjon i midtspillet som tapte kvalitet.

Runde 6 bød på en nordisk duell mellom Norge og Finland, hvor Norge var knepne forhåndsfavoritter. Hanna stod over denne runden, men de som spilte klarte likevel å sikre seieren mot det eneste andre nordiske laget. Sheila på førstebordet tapte noe overaskende mot WCM Anastasia Nazarova (1997), men da Monika på andrebord vant mot Alia Dannenberg (1975), og Maud på fjerdebord vant et flott angrepsparti mot Heini Rinne (1765), vant laget likevel kampen 2,5 - 1,5, da Edit på tredjebordet sikret det siste halvpoenget med remis mot WFM Heini Puuska (1947).

Syvende runde bød på en ny sterk motstander, da Norge møtte Israel, som var forhåndsrangert som nummer 13. Hanna spilte denne runden på tredjebord mot IM Masha Klimona (2298), og hadde veldig god kontroll i det som ble et udramatisk parti. Etter 41 trekk hadde de byttet av det meste av brikker, og stod igjen med et helt likt tårnsluttspill som ikke kunne vinnes for noen av dem. Spillerne ble dermed enig om remis, og Hanna kunne glede seg over nok en sterk prestasjon! Også Maud på fjerdebordet tok et sterkt resultat da hun spilte remis mot WFM Michal Lahav (2213), men disse to remisene holdt dessverre ikke til noen lagpoeng for Norge, ettersom Monika og Edit tapte på 1 og 2 bord mot svært sterk motstand.

Hanna leverte flere gode resultater underveis i EM, blant annet med remis mot Israels tredjebordspiller (foto: Maria Emelianova)

Også i runde 8 ble motstanden god, da førstelaget til Hellas ventet. Hanna spilte på tredjebord mot Anastasia Avramidou (2257), og det så lenge ut til at hun skulle klare nok en remis mot en høyere ratet spiller. Partiet gikk veldig fort til tårnsluttspill, da de allerede etter 32 trekk kun satt igjen med hvert sitt tårn og 4 bønder. Også denne gangen var imidlertid Hannas bondestruktur dårlig, og hun måtte kjempe hardt for å utligne stillingen. Dette klarte hun også til slutt, og i trekk 72 fikk hun muligheten til å tvinge frem en remis. Dette så hun dessverre ikke i tidsnøden, og tapte kun få trekk senere. Et veldig godt parti av Hanna som hadde fortjent et bedre resultat. Også Sheila og Maud på 1 og 4 bord tapte mot god motstand, og Monikas remis på andrebord mot Ekaterini Pavlidou (2198) ble dermed det eneste individuelle poenget til Norge denne runden.

I niende og siste runde møtte Norge Montenegro, en kamp hvor de selv faktisk var favoritter. Hannas motstander denne runden var Tijana Rakic (1508), og hun hadde relativt god kontroll hele partiet. Etter å ha vunnet en bonde i midtspillet, byttet hun av flere brikker og gikk inn i et sluttspill som hun vant greit. Også Edit på tredjebord hadde god kontroll i sitt parti mot Nikolina Koljevic (1837), og innkasserte seieren etter 47 trekk. Disse seirene ble viktige, ettersom Monika på andrebord tapte mot WIM Marija Stojanovic (2102), og Sheila på førstebordet spilte remis mot Aleksandra Milovic (2191). Resultatet ble dermed 2,5 - 1,5 til Norge, som endte turneringen med sin tredje seier!

Norge fikk til slutt 7 poeng, etter å ha spilt uavgjort mot Hellas, og vunnet mot Kroatia, Finland og Montenegro. Høydepunktet lagmessig var nok seieren mot Kroatia, ettersom disse var betydelig høyere ratet på alle bord. Lagets toppscorer ble til slutt Edit, som tok imponerende 4 av 8 poeng på 2 og 3 bord. Edit fikk dermed også den største ratingfremgangen av de fem på laget.

Hanna endte til slutt med 2,5 poeng på 7 spilte runder, og leverte dermed omtrent som forventet, med en ratingfremgang på ett poeng. Å spille opp til ratingen er imidlertid ikke en selvfølge i slike store mesterskap, og Hanna kan si seg godt fornøyd med egen innsats. De spillemessige høydepunktene for hennes del var nok remisen mot Mairelys Crespo Delgado (2260) i første runde, og remisen mot IM Masha Klinova (2289) i runde 7.

Norges lag i den åpne klassen leverte også en god turnering, og endte som beste Nordiske lag. På Matt og Patt kan du lese mer om deres turnering:

http://mattogpatt.no/2017/11/06/christiansen-norges-em-helt-pa-kreta-utrolig-deilig/

Alle partier fra turneringen kan sees gjennom med dataanalyser på Chessbomb:

https://www.chessbomb.com/arena/2017-european-team-women-championship

Alle resultater fra turneringen ligger ute på chess results:

http://chess-results.com/tnr304485.aspx?lan=1&art=0&rd=9&turdet=YES&flag=30&wi=984

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page