top of page

NM for barn og ungdom 2017

Årets NM for ungdom ble arrangert av Kristiansand Sjakklubb på Scandic Sørlandet Hotell fra 10-12 november. Turneringen samlet 300 deltakere fordelt på 7 aldersbestemte klasser, og med 44 spillere var Stavanger Sku største deltakende klubb! Klubben kunne i tillegg glede seg over å vinne to medaljer, da Aksel Bu Kvaløy ble norgesmester i klasse F, mens Erlend Kyrkjebø tok 3. plassen i klasse A.

I klasse A og B spilte man kun 6 partier, med en betenkningstid på 90 min. + 30 sek. per trekk i alle rundene, med unntak av runde 1, som ble spilt med 61 minutter på klokken. I de resterende gruppene hadde man 7 runder, med 61 min. i første parti, og 60 min. + 30 min etter 40 trekk i de resterende 6 partiene.

Klasse A

I A-klassen var det totalt 22 spillere, og 6 av disse var fra Stavanger Sku. Høyest rangert på forhånd av Stavangers spillere var Erlend Kyrkjebø (2146) med sin fjerderangering, bak klassens tre tittelspillere. Det var også Erlend som til slutt ble beste spiller fra Stavanger, da han tok en flott 3. plass med 4 poeng, og dermed stod for én av klubbens to NM-medaljer!

Erlends turnering startet fint med seier i første runde mot Vebjørn Maanum Leonhardsen (1483), før han i neste runde møtte klubbkamerat Håkon Abeland Myrheim (1826). Disse to møttes faktisk også i NM for ungdomslag i september, og da med Håkon som vinner. Erlend fikk imidlertid revansj denne gangen, og med seier også i dette partiet stod han med full pott etter første spilledag.

I tredje runde fikk Erlend sin største utfordring så langt, da han møtte andrerangerte FM Erlend Mikalsen (2297). Dette partiet ble dessverre aldri særlig spennende, da Mikalsen fikk en fordel tidlig i midtspillet og klarte å bygge videre på denne, helt til partiet var vunnet. Erlend fikk imidlertid muligheten til å slå tilbake mot en annen Erlend i runde 4, da Erlend Reigstad (1652) var motstander. Dette partiet endte med seier, og Erlend hang dermed med i toppkampen med 3 poeng etter 4 runder.

I femte runde fikk han en ny sterk motstander, da førsterangerte FM Johannes Haug (2363) var motstander. Dessverre ble det tap også her, og Erlend måtte dermed vinne i siste runde for å ha sjanse til å komme blant topp 3. Motstander i siste runde var en ny klubbkamerat, nemlig Andreas Fossan (1956), som hadde levert en meget sterk turnering og stod med 3,5 poeng før siste runde. Dette partiet vant Erlend, og da de andre resultatene i gruppen også gikk hans vei, tok han 3. plassen med bedre kvalitet enn 4 og 5.plassen.

Erlend kom på 3. plass i klasse A, og tok dermed én av klubbens to medaljer (foto: SjakkTromsø på facebook: https://www.facebook.com/sjakktromso/)

Halvpoenget bak Erlend var det tre nye spillere fra Stavanger, med Andreas Fossan (1956) på en 6. plass, Hanna Kyrkjebø (1998) på en 7. plass, og Håkon Abeland Myrheim på en 9. plass. Av disse tre var det spesielt Andreas som imponerte, med seier mot blant andre tredjerangerte Lucas Rinaldi (2277) i fjerde runde, og en ratingfremgang på 36 poeng!

Marte Kyrkjebø (1805) endte på 3 poeng, og var i tillegg til Andreas den eneste som endte med ratingfremgang av Stavangers spillere, da hun fikk en liten oppgang på 3 ratingpoeng, etter å blant annet ha vunnet mot Henrik Øieroset (1755) i runde 4.

Klasse B

I klasse B var det 35 spillere totalt, hvorav 5 var fra Stavanger Sku. Av Stavangers spillere var det Abyl Kizatbay (2145) som var høyest rangert på forhånd, foran Aleksander Flæsen (1916) og Aleksander Fossan (1910). Til slutt var det også disse tre som endte som Stavangers beste, når alle tok 3,5 poeng. På resultatlisten havnet de i samme rekkefølge som på forhåndsrangeringen, da Abyl hadde best kvalitet og tok en 10. plass, etterfulgt av Aleksander Flæsen på en 11. plass og Aleksander Fossan på en 13. plass. Av disse tre var det imidlertid kun Aleksander Fossan som fikk noen ratingfremgang, da han gikk opp 30 ratingpoeng, etter å blant annet ha vunnet mot Flæsen i runde 4, og spilt remis mot Andre Nielsen (2108) i runde 5. Også Christopher Robin Munk (1572) fikk tatt med seg noen ratingpoeng hjem, da han endte turneringen med en liten fremgang på 4 ratingpoeng, hovedsakelig som følge av en sterk seier mot Mats Nærheim (1620) i andre runde.

Klasse C

I C-klassen var det hele 61 deltakere, hvorav 12 var fra Stavanger Sku. Best av disse 12 ble André Gjestemoen-Von Hirsch (1459) og Live Jørgensen Skigelstrand (1521) som begge tok 5 poeng på 7 runder, og endte som nummer 8 og 9. Begge to gikk også kraftig opp i rating, og kunne dermed være svært fornøyd med turneringene sine! André fikk en fremgang på hele 64 poeng, etter å ha vunnet mot blant annet Gaute Bergan (1693) i runde 2, og Sindre Fossum (1662) i runde 7, mens Live fikk en fremgang på 33 ratingpoeng, med seieren mot Amund Pihl Strand (1626) i siste runde som det største høydepunktet.

André ble den Stavangerspilleren med størst fremgang i NM, med en oppgang på 64 ratingpoeng! (foto: SjakkTromsø på facebook: https://www.facebook.com/sjakktromso/)

Et halvt poeng bak André og Live kom Snorre Kristiansen (1747) og Sverre Hestholm (1658). Av disse to var det imidlertid bare Sverre som endte med ratingfremgang, da han gikk opp hele 37 poeng, mye som følge av en veldig sterk seier mot Tord Tjora (1825) i fjerde runde.

Også Andreas Broch-Austvoll (1465) leverte en god turnering, og fikk med seg 20 ratingpoeng hjem. Disse kom som følge av to svært sterke seiere i runde 2 og 4, mot Live og Embla Ekeland Grønn (1706).

Klasse D

Klasse D samlet 7 spillere fra Stavanger, og 52 spillere sammenlagt. Beste spiler fra Stavanger Sku i denne klassen ble Fredrik Nyborg Sørensen, som med 5 poeng tok en veldig sterk 7. plass. Poengene hans kom blant annet etter seiere mot Neil Sharma (1361) og Sirgurd Brattlien (1381). Den sterke turneringen ga ham en solid ratingfremgang på 36. poeng. To plasser bak Fredrik, med 4,5 poeng kom Gustav Hestholm (1474), som også leverte en veldig god turnering, og faktisk hang med i gullkampen helt til siste runde, da han dessverre gikk på turneringens eneste tap. Han kunne uansett trøste seg med flere gode resultater underveis, blant annet med remiser mot førsteplassen Shazil Shehzad (1828) og femteplassen David Luangtep Vagen (1586), noe som til slutt var med på å gi ham en ratingfremgang på 18 poeng.

Også Håkon Støren (1378) tok 4,5 poeng i denne klassen ,og endte med en 13. plass. Hans sterkeste resultat var seieren mot Kim Roger Hansen Westrm (1366) i runde 6, og dette var mye av grunnen til at han fikk en ratingoppgang på 12 poeng.

Arne Gilje leverte også en god turnering, og endte med 3,5 poeng og en ratingfremgang på 24 poeng, etter å blant annet ha vunnet mot Julie Sømhovd (1145) og Hugo Røste (1294).

Premieutdeling Klasse D (foto: Bjørn Berg Johansen)

Klasse E

I klasse E hadde Stavanger Sku seks deltakere, og best av disse ble Arun Vijay Cithu (1407), med 4,5 poeng og en 7. plass. I likhet med Gustav var Arun med i gullkampen helt til siste runde, men da han tapte denne kunne han dessverre ikke lenger komme blant topp 3.

Halvpoenget bak Arun, på en 10. plass, kom Kasper Kleppe Tunge. Kasper leverte en meget god turnering, og etter seiere mot blant andre Birk Vollstad (1176) og Sivert Ihlen (1153), fikk han en ratingfremgang på 26 poeng!

På 15 og 16. plass kom Sigurd Rommetveit (1145) og Daniel Kjeldsen (1094), begge med 3,5 poeng. Sigurd var imidlertid den eneste av dem som fikk noen ratingfremgang, da han med seier i sine to siste partier fikk sikret seg en pluss på 18 poeng.

Daniel på sin side fikk ingen ratingoppgang, men imponerte stort i første runde da han vant mot tredjerangerte Gunnar Brandshaug Dale (1497). Dale endte nemlig opp med å vinne alle de 6 neste partiene etter tapet for Daniel, og vant dermed også klassen! Dessverre var ikke dette partiet ratet, men det er uansett imponerende å være den eneste som klarte å ta poeng fra norgesmesteren, og virkelig noe å ta med seg videre for Daniel.

Klasse F

I klasse F var det 31 deltakere totalt, men kun 2 av disse, Aksel bu Kvaløy (1843) og Camilla Broch-Austvoll (1029), var fra Stavanger. Aksel var imidlertid forhåndsrangert som nummer 1 i klassen, og da han også innfridde dette favorittstempelet var det i denne klassen klubben fikk best medaljefangst. Aksel ble nemlig norgesmester med en imponerende førsteplass med 6,5 av 7 poeng! En kjempeprestasjon av Aksel, som dermed fulgte opp bragden sin fra 2015 da han ble Norgesmester i gruppe G. Han har nå vunnet begge de to yngste klassene i NM!

Aksels eneste poengtap denne turneringen kom mot 2. plassen Anxel Tunsjø (1653), da disse to spilte remis i runde 4. Remis mot Tunsjø var faktisk også det eneste poengtapet Aksel hadde da han vant i 2015, så disse to har hatt flere dueller i NM! Med unntak av denne remisen vant begge to alle sine resterende partier, men til slutt var det Aksel som hadde best kvalitet, og derfor ble norgesmester! Det skal i tillegg nevnes at han kunne spilt i gruppe G også i år, men isteden valgte å gå opp en klasse, en vurdering som viste seg å være svært vellykket.

Aksel vant klasse F, og kan dermed smykke seg med Norgesmestertittelen! (foto: SjakkTromsø på facebook: https://www.facebook.com/sjakktromso/)

Aksel startet turneringen med seiere mot to uratede spillere, som noe overaskende til slutt endte som nummer 3 og 4 i turneringen. I runde 3 vant han så mot Areeb Mansoor (1030), før han spilte remis mot Axel Tunsjø (1653) i runde 4. Denne remisen var som nevnt det eneste poengtapet Aksel og Tunsjø hadde, og begge vant også sine tre siste partier. Aksels seiere kom mot Joakim Aasen (1475), LouKhoo-Thwe 1797) og Sergey Eliseev (1624).

Tittelen ble som nevnt avgjort på kvalitetsberegning, og der var det svært vanskelig å utfordre Aksel, ettersom han kun hadde møtt én spiller utenfor topp 10! I tillegg til norgesmestertittelen kunne Aksel glede seg over en ratingfremgang på 24 poeng, noe som toppet en allerede flott turnering for hans del.

Camilla på sin side deltok i NM for barn og ungdom for første gang, og leverte et mer enn godkjent første NM, med 3 poeng på 7 runder.

Klasse G

Klasse G var den største gruppen i årets NM, med hele 69 deltakere. Likevel var det kun 5 spillere fra Stavanger Sku i denne klassen. Arjun Vijay Cithu ble beste spiller fra klubben, med 5,5 poeng og en 5.plass. En meget sterk prestasjon av Arjun, som i likhet med flere av spillerne fra Stavanger, kjempet om klasseseieren i siste runde. Dessverre gikk det ikke helt veien for Arjun heller, da han tapte for klassevinner Lykke Merlot Helliesen. Uansett en kjempeturnering av ham, som faktisk har ett år til i denne klassen, og dermed kan klatre enda noen plasser neste år!

Et halvt poeng bak Arjun finner vi Leo Aleksander Myrnes og Marton Moi på 13 og 14. plass. Begge disse to deltok i NM for første gang, og 5 av 7 poeng i sine første NM er veldig gode prestasjoner.

Også Martin Holten Fiskaaen og Nikolai Nyborg Sørensen deltok i NM for første gang, og med 4 og 2 poeng leverte også de en god debut!

Arjun tok en sterk 5. plass i klasse G (foto: SjakkTromsø på facebook: https://www.facebook.com/sjakktromso/)

Alt i alt en god turnering for Stavanger Sku, selv om det var mange resultater som vippet feil vei i siste runde. For full resultatoversikt, se turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=NMforUngdom2017-KristiansandSjakklubb

Flere bilder finnes på Sjakktromsø sin facebookside: https://www.facebook.com/sjakktromso/

Bjørn Berg Johansens bilder fra premieutdelingen: http://www.sjakk.net/Kristiansand-NM-2017.php

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page