top of page

Kadettlandskamp + Oslo GP

I helgen ble det spilt kadettlandskamp mellom Norge og Sverige, med Abyl Kizatbay fra Stavanger Sku som en av spillerne på Norges lag! Samtidig ble også Oslo GP spilt, hvor Aksel Bu Kvaløy og Fredrik Lytomt Jacobsen fra Stavanger Sku deltok i hver sin klasse. Nedenfor kan du lese mer om begge turneringene, og hvordan Stavangers spillere leverte!

Kadettlandskamp

9 og 10 desember ble det spilt en kadettlandskamp mellom Norge og Sverige i Karlstad, med 10 kadettspillere fra hvert land. Det var i nettopp Karlstad den svensk-norske unionen ble oppløst i 1905, og denne landskampen var ment til å hedre nettopp dette, samtidig som den også hedret samarbeidet mellom det norske og det svenske sjakkforbundet. Landskampen ble spilt over 12 runder med hurtigsjakk, med en tidskontroll på 15 min. + 5 sek. per trekk per spiller. Siden dette var en hurtigsjakktunrering var det spillernes hurtigsjakkrating som ble lagt til grunn. Norge og Sverige stilte med 12 spillere hver, og disse spillerne ble delt i to grupper, der gruppe A bestod av de seks høyest ratede spillerne fra begge land, mens gruppe B bestod av de 6 neste. Alle spilte så mot hverandre med hvit og svart, og det var landets sammenlagtresultat til slutt som var gjeldende. Abyl Kizatbay (1938) fra Stavanger Sku var blant spillerne på Norges lag, og fikk med det prøvd seg mot de aller beste svenske kadettene over 12 partier! Abyl fikk imidlertid en svært tøff utfordring, ettersom han var rangert som nummer 6 av de 12 norske spillerne, og dermed ble blant de lavest ratede i A-gruppen.

Det norske kadettlandslaget med Abyl i midten (foto: Lars OA Hedlund)

Abyl fikk en vanskelig start på turneringen, da han tapte de to første partiene mot CM Baldur Petersson (1960) og FM Kaan Kucuksari (2019). Kucuksari ble for øvrig Sveriges toppscorer med 11/12 poeng, så Abyl var på ingen måte alene om å tape mot ham.

I tredje runde fikk han det til å stemme bedre, og han kom tidlig inn i et helt likt tårnsluttspill mot Hampus Sørensen (2023). Etter 65 trekk var det fortsatt ingen av dem som hadde klart å skaffe seg en fordel, og de ble derfor enig om remis.

Etter dette remisresultatet fikk dessverre Abyl en svært tung periode, da han tapte sine fem neste partier. Disse fem partiene bød imidlertid på svært god motstand, og 4 av tapene kom mot tittelspillere. Etter disse tapene fikk han i runde 9 en ny mulighet mot Hampus Sørensen, som han spilte remis mot i runde 3. I dette partiet vant Abyl tidlig en bonde, men da Hampus etter hvert fikk i gang et angrep mot Abyls kongestilling, samtidig som Abyl begynte å bli presset på tid, ble han nødt til å ta remis ved evigsjakk. Dette var uansett et godt resultat, og Abyl kom inn i en bedre periode nå mot slutten av turneringen.

I runde 10 tok han nemlig en ny sterk remis, denne gangen mot FM Milton Pantzar (2083). Dette var et godt parti av Abyl, hvor han fikk en god fordel i midtspillet, og gikk inn i sluttspillet med to bønder over. Her spilte han dessverre litt unøyaktig, og da Pantzar forsvarte seg godt, endte partiet til slutt i remis. I ellevte og nest siste runde gikk Abyl på et nytt tap, denne gangen mot FM Jung Min Seo (2261), før han i siste runde tok sin første seier da han vant mot Daniel Johnson (1958). Dette ble et krevende parti, hvor begge to spilte kun på de 5 tilleggssekundene de siste 30 trekkene. Heldigvis var det Abyl som taklet tidspresset best, og kunne glede seg over å avslutte turneringen med en seier.

Abyl fikk det tøft underveis, men avsluttet kadettlandskampen bra, med 2 poeng mot tøff motstand på de siste fire (foto: Lars OA Hedlund)

Abyl fikk dermed en positiv avslutning på turneringen, selv om han i likhet med resten av de norske spillerne fikk det tøft underveis. Norge tapte til slutt landskampen 46,5 - 25,5, og av alle de 12 norske spillerne var det bare 4 som klarte å score mer enn 50%

Alle partiene fra turneringen ligger ute på

Chess 24: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/unionmatch-sweden-vs-norway-2017/12/1/1

Chessbomb: https://www.chessbomb.com/arena/2017-sweden-vs-norway

Flere bilder fra turneringen finnes her: http://www.schack.se/bildbanken/?folder=1N4I0Y2_0qKwMfpON82C8-OvkX_4XkFPK&query

Oslo desember GP

Oslo desember GP ble avholdt i Oslo Schackselskaps lokaler fra 8 - 10. desember. Turneringen gikk over 5 runder, med en betenkningstid på 90 min. + 30 sek per. trekk per spiller. Totalt var det 56 deltakere fordelt på to grupper, og to av disse var fra Stavanger Sku. Aksel Bu Kvaløy (1867) representerte klubben i A-gruppen, mens Fredrik Lytomt Jacobsen (1473) deltok i B-gruppen. Begge to leverte god innsats, og endte med 3 poeng på de 5 rundene som ble spilt, noe som holdt til 8. plass for Aksel i A-gruppen, og 10. plass for Fredrik i B-gruppen. Fredrik var imidlertid den eneste av dem som endte turneringen med pluss på ratingen, da han sikret seg en fremgang på 24 poeng.

Fredrik var på forhånd rangert på en noe beskjeden 16. plass, og fikk også en svært tøff start på turneringen sin da han i første runde tapte mot førsterangerte Elias Hulleberg Sidali (1783). Dette tapet kom han imidlertid fort over, da han i andre runde slo tilbake med seier mot Jo Frønsdal Engedal (1239), før han i runde 3 tok et kjemperesultat med seier over tredjerangerte Rune Taranger (1699)! Fredrik lå dermed godt plassert på en 9. plass etter de tre første rundene. Dessverre ble det tap i runde 4 mot Ole Petter Pedersen (1663), men med seier også i siste runde mot Dimitris Kostopoulos, sikret Fredrik seg en sterk tiendeplass og en solid ratingfremgang på 24 poeng!

Aksel stod over første runde og kom dermed inn i runde 2 med et halvt poeng på walkover. Hans første spillerparti endte imidlertid dårlig, og han tapte denne runden mot Max Dahl (1770). Med tanke på at Aksel etter dette tapet kun hadde tre runder igjen å spille, var det vanskelig for ham å klatre langt nok opp på resultatlisten til at han fikk møte de sterkeste i gruppen. Han måtte dermed kjempe mot noe lavere ratet motstand i alle de tre siste partiene, men taklet dette veldig godt, da han tok to seiere mot Mathias Lind Schouten (1722) og Anders Nilsson Aure (1782), og en remis mot Axel Tunsjø (1707). Dermed endte han til slutt med 3 poeng og en 10. plass, og fikk en god plassering tross den vanskelige starten. Selv om han leverte en god avslutning på turneringen ble det imidlertid ingen ratingfremgang, og han endte isteden med en liten nedgang på 6 poeng.

Alle resultater fra turneringen finnes på turneringsservice:

http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=OSSGPdesember2017-OsloSchakselskap

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page