top of page

Nordisk mesterskap for ungdom 2018

Nordisk mesterskap for ungdom ble arrangert helgen 8 - 11. februar i Vierumäki i Finland. I Nordisk deltar de to beste fra hvert av de nordiske landene (Norge, Sverige, Finland, Danmark, Island og Færøyene) i hver klasse, og i klasse E var én av Norges to representantene fra Stavanger SKU! Aksel Bu Kvaløy (1891) klarte nemlig å vinne nest yngste klasse i NM for Ungdom 2017, og kvalifiserte seg dermed for yngste klasse i Nordisk for Ungdom sammen med andreplassen Axel Tunsjø. Aksel fulgte opp det gode spillet fra NM med imponerende 5/6 poeng og en veldig sterk 2. plass i Nordisk! Axel ble kun slått på kvalitet av Axel Tunsjø, og dermed ble det nesten en reprise fra NM, hvor disse to kapret de to øverste plassene.

Aksel kvalifiserte seg til nordisk ved å vinne klasse F under NM for ungdom i fjor (foto: SjakkTromsø sin facebookside)

Aksel var på forhånd rangert som nummer 3, bak svenske Edvin Trost (1948) og Axel Tunsjø (1894). Disse tre var ganske klare forhåndsfavoritter før turneringen, og innfridde også forventningene, da de tok alle de tre øverste plasseringene til slutt.

Aksel fikk en fin start på sin turnering da han vant mot sveriges andre representant, Sebastian Gerdes (1305) på 27. trekk. Aksel hadde god kontroll gjennom hele dette partiet, og var i realiteten aldri i fare for å miste helpoenget. Dette gjaldt også i andre runde, da han spilte mot danske Noah Wahlgreen (1451). i dette partiet vant Aksel tidlig en bonde, og etter å ha byttet av til et rent bondesluttspill vant han greit mot den danske unggutten.

Runde 3 bød på den foreløpig sterkeste motstanderen, da Aksel møtte danske Albert Mechlenburg Moller (1775). Aksel brydde seg imidlertid lite om at han stod ovenfor en sterkere spiller enn tidligere, og gikk aggressivt til verks fra første trekk. Allerede etter 8 trekk hadde Aksel ofret to bønder, og det var liten tvil om at han visste hva han gjorde, ettersom han fikk et voldsomt utviklingsforsprang, og etterhvert tok fullstendig over partiet. Moller hadde mer enn nok med å forsvare seg, og måtte til slutt også ofre dronningen for å unngå å bli matt. Etter dette hadde dansken naturligvis ingen mulighet til å redde seg inn igjen, og Aksel tok sin tredje strake seier, noe som tok ham opp på delt 1. plass med Axel Tunsjø. Dermed var det duket for et helnorskt oppgjør i runde 4, da disse to var de eneste med full pott etter tre runder. Partiet mot Tunsjø ble nok en oppvisning i angrepssjakk av Aksel, da han kom på en voldsom bondestorm på kongefløyen, som Tunsjø ikke klarte å forsvare seg mot. Etter 28 trekk var presset blitt for stort, og han ga opp i en fullstendig tapt stilling. Dermed var Aksel alene i tet etter 4 runder, med tre spillere ett poeng bak.

I runde 5 fikk Aksel nok en tøff motstander, da han hadde svart mot førsterangerte Edvin Trost (1948). Aksel kom her fint ut av åpningen, men da han bukket en ren løper tidlig i midtspillet, var det ikke mulig å hindre tap. Dermed måtte han avgi sitt første poeng, og det lå dermed an til en meget spennende sisterunde, da både Aksel, Tunsjø og Trost stod med 4 av 5 poeng med én runde igjen å spille.

Aksels motstander i sisterunden var islandske Gunnar Erik Gudmundsson (1491), og nok en gang viste han svært imponerende angrepsspill, med både offer og flotte kombinasjoner. Det hele var over etter 31. trekk, da Gudmundsson ga opp trekket før han ble matt.

Dessverre for Aksel vant også Axel Tunsjø sitt parti, og da han hadde litt sterkere kvalitet var det han som stakk av med førsteplassen denne gangen. Det ble dermed en omvendt resultat av NM for ungdom, da det var Aksel som stakk av med seieren foran Tunsjø, også da etter kvalitetsberegning. Alt i alt var det en veldig imponerende turnering av begge de norske, som sikret to av de fire medaljene Norge tok totalt. Aksels resultater ga ham også en fin ratingfremgang på 26 poeng, noe som ikke er lett å oppnå i et så tøft mesterskap som nordisk.

Norges represntanter i yngste klasse kapret både 1. og 2. plassen! (foto: SjakkTromsø sin facebookside)

Også Sandnes hadde en deltaker i årets Nordiske mesterskap, da Shazil Shehzad kvalifiserte seg til å representere Norge i gruppe D, etter å ha vunnet D-gruppen under NM for ungdom i fjor. Shazil leverte også et godt mesterskap og tok 3,5 poeng på de 6 rundene. Dessverre falt han akurat utenfor pallen, da han hadde noe dårligere kvalitet enn 3. plassen.

Alle resultater fra turneringen finnes her: http://chess-results.com/tnr327273.aspx?lan=1&art=0&fedb=NOR&fed=NOR&wi=821

Flere bilder fra turneringen finnes på Tromsø Sjakklubb sin facebookside: https://www.facebook.com/sjakktromso/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page