top of page

Kragerø Resort Chess 2018

Kragerø Resort Chess er en av de største og sterkeste åpne turneringene i Norge, og samler hvert år spillere fra store deler av landet, samt flere andre nasjoner. Turneringen spilles over 9 runder, med en betenkningstid på 90 min. + 30 sek. per trekk. Årets turnering hadde hele 122 deltakere, og 9 av disse var fra Stavanger Sku. Disse 9 var fordelt på A- og B-gruppen, og leverte svært bra, med god ratingfangst for de fleste. De største ratingvinnerne til slutt ble Sverre Skjølingstad (1749), Aleksander Fossan (2004) og Aksel Bu Kvaløy (1891) i A-gruppen, og André Gjestemoen Von-Hirsch (1537) og Gustav Hestholm (1558) i B-gruppen. Disse fem gikk til sammen opp nesten 500 ratingpoeng! Med andre ord ble det en meget god turnering for Stavanger sine spillere!

Gruppe A

Stavangers beste spiller i A-gruppen ble til slutt Aleksander Fossan (2004) som med 4,5 poeng mot god motstand fulgte opp de strålende prestasjonene fra forrige helgs Masfjorden GP, der han tok en imponerende 2. plass. Aleksander startet turneringen sin med tap mot IM Bragi Thorfinnsson (2426) i første runde, før han vant mot Sverre Hestholm (1767) i runde to. I tredje runde ble det dessverre et nytt tap, denne gangen mot Daniel Nordquelle (2220), men etter dette fikk Aleksander virkelig i gang storspillet. I runde fire vant han nemlig mot David Nesse (1701), før han i runde 5 holdt FM Andreas Tryggestad (2241) til remis. I runde 6 hadde han en frirunde, men i runde 7 kom Aleksander tilbake med nok et veldig sterkt resultat, da han med hvite brikker vant mot Aleksander Lindbøl (2218). Selv om de to siste rundene bare bød på en frirunde og et tap mot FM Johannes Haug (2355) ble det en flott turnering for Aleksander, som gikk opp 40 ratingpoeng. Hvis man da også regner med Masfjorden GP, har han gått opp over 100 ratingpoeng på knappe 10 dager!

Aleksander fortsatte storspillet i Kragerø, og har nå samlet opp over 100 ratingpoeng på knappe 10 dager! (foto: SjakkTromsø sin facebookside)

Halvpoenget bak Aleksander kom Andreas Fossan (1997) og Aksel Bu Kvaløy (1891), begge med 4 poeng. Også disse to fikk god ratingfremgang, og leverte flere gode resultater underveis. Andreas og Aksel hadde også ganske lik turneringsutvikling, da begge to leverte omtrent som forventet i første halvdel av turneringen, men slo til med kjemperesultater mot slutten av turneringen. Andreas sine beste resultater var remis mot Sheila Sahl (2181) i runde 4, seieren mot nettopp Aksel i runde 6, og seieren mot FM Trygve Dahl (2217) i siste runde. Dette ga ham også en fin ratingfremgang på 23 poeng. Aksel på sin side leverte like godt sine tre beste resultater i turneringens tre siste runder, da han først vant mot Knut Jarle Hjørnevik (1904) og Elias Hulleberg Sidali (1810), før han spilte remis mot Aleksander Lindbøl (2218) i niende og siste runde. Dette ga ham en flott ratingfremgang på 41 poeng!

Poenget bak Andreas og Aksel kom Sverre, som utvilsomt var den av Stavangers spillere i A-gruppen som leverte best i forhold til forhåndsrangeringen. Sverre var nemlig rangert nest sist i gruppen før turneringen, men viste at han virkelig hadde noe her å gjøre, da han leverte spill på et langt høyere nivå enn det ratingen hans skulle tilsi. Hans to første partier endte med tap mot FM Trygve Dahl (2217) og Andreas Skotheim (2025), men i tredje runde fikk han sin første seier da han vant mot Mattis Mikkelsen (1886) med svarte brikker. Denne seieren fulgte han opp 4 og 5, da han først spilte remis mot Knut Jarle Hjørnevik (1904), og deretter vant mot CM Svein Rishovd (2126). Svært gode resultater, som bidro til at Sverre stod med 50% score etter 5 runder. I runde 6 tapte han dessverre mot FM Andreas Tryggestad (2241), men deretter tok han sitt sterkeste resultat for turneringen, da han i syvende runde slo Hrannar Baldursson (2153). Dermed hadde det lite å si at han tapte de to siste rundene mot Pål Røyset (2285) og Noam Vitenberg (1911), for ratingfremgangen var allerede sikret. Sverre endte med 3,5 poeng, og en ratingfremgang på hele 81 poeng!

Poenget bak Sverre igjen, kom navnebror Sverre Hestholm (1767). Sverre H var i likhet med Sverre S ganske beskjedent rangert på forhånd, men hadde dessverre en litt tråere turnering, og fikk i gang spillet først mot slutten av turneringen. Etter 6 partier stod han med en remis mot Mathias Lind Schouten (1806), men i to av de siste tre partiene leverte han seiere mot Mattis Mikkelsen (1886) og Knut Jarle Hjørnevik (1904), og reddet dermed ratingprestasjonen, som gikk i null.

Gruppe B

I B-gruppen var det også mange som leverte, og best av disse til slutt ble André Gjestemoen Von-Hirsch med 6,5 poeng og en veldig imponerende 6. plass. Dette ga ham også en utrolig ratingfremgang på 153 poeng, og han ble dermed den spilleren i hele turneringen med størst fremgang! André fikk en virkelig pangstart på turneringen, da han allerede i første runde vant mot Henrik Sjøl (1849), som var en av klassens forhåndsfavoritter. Denne seieren fulgte han opp i de to neste partiene, da han også vant mot Lasse Lie (1719) og Vidar Kopperud (1800). Tre kjemperesultater i de tre første rundene, og tonen for resten av turneringen var satt! I fjerde runde fikk André sitt første tap, da Jarle Solli (1753) ble for sterk. Dette stoppet ham imidlertid ikke, og han tok en ny seier i runde 5, denne gangen mot Steinar Leite (1792). I runde 6 ble det dessverre et nytt tap, denne gangen mot Torbjørn Valvåg (1636), men etter dette leverte han en avslutning nesten like sterk som starten av turneringen. I runde 7 ble det nemlig remis mot Jon Gunnar Tufta (1856), før han i runde 8 og 9 vant mot Halvor Losnedahl (1339) og Sigurd Danielsson (1780). Dette gjorde at André til slutt endte på solide 6,5 poeng, og kunne være meget fornøyd med den fantastiske ratingfremgangen!

André gikk opp utrolige 153 ratingpoeng, og ble dermed spilleren med størst ratingfremgang i turneringen! (foto: SjakkTromsø sin facebookside)

Neste spiller fra Stavanger i denne gruppen var Gustav Hestholm (1558), som også leverte en strålende turnering, med 5 poeng og en 23. plass. Dette gjorde at også Gustav fikk fantastisk ratingfremgang, med hele 66 plusspoeng etter 9 runder! Gustav fikk i likhet med André en veldig god start på turneringen, da han vant mot andrerangerte Haakon Wright (1872) i første runde. I runde to ble det imidlertid et tap for Jarle Solli (1753), før han tok en ny sterk seier, denne gangen mot Andreas Tenold (1773). Etter denne seieren kom det dessverre to nye tap, da Oliver Opseth (1761) og Vidar Kopperud (1800) ble for sterke. Gustav slo dog tilbake nok en gang, med gode seiere mot Lykke Merlot-Helliesen (1369) og Sergey Eliseev (1678). Han lå dermed veldig godt an med to runder igjen, og det hadde lite å si at han tapte for Steinar Leite (1792) og fikk en WO-seier mot Lasse Lie (1719) i siste runde. Også Gustav kunne si seg godt fornøyd med en kjempeturnering!

Halvpoenget bak Gustav kom Fredrik Lytomt Jacobsen (1447), som hang seg på den positive ratingbølgen til Stavangerspillerne. Fredriks beste resultater kom i runde 1 og 7, da han spilte remis mot Eirik Aarnes (1779) og vant mot Eirik Strøm Austad (1414). Dette var med på å gi ham en ratingfremgang på 14 poeng. Fredrik viste for øvrig også at lynsjakkegenskapene sitter, da han leverte en flott 2. plass i sideturneringen Kragerø Blitz!

Fredriks bror, Jerlow Lytomt Jacobsen (1419), endte halvpoenget bak Fredrik igjen, men fikk dessverre ikke positiv ratingfremgang som broren. Han leverte imidlertid noen gode resultater underveis, blant annet med seier over Ingvar Torjesen Kveim (1289).

Totalt ble det en meget god turnering for Stavanger Sku, med flere flotte prestasjoner! Alle resultater fra turneringen finnes på turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=KrageroResortChess2018-KrageroSjakklubbUngdom

Flere bilder finnes på Tromsø Sjakklubb sin facebookside: https://www.facebook.com/sjakktromso/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page