top of page

Eliteserien 2017/2018

Elitseriens tre siste runder ble spilt helgen 02 - 04. mars på Scandic Helsfyr i Oslo. Stavangers lag denne helgen bestod av IM Erik Fossan (2342) på førstebord, FM Petter Fossan (2304) på andrebord, Levi Andre Tallaksen (2276) på tredjebord, Erlend Kyrkjebø (2145) på fjerdebord, Ilia Kakushadze (2133) på femtebord, og Abyl Kizatbay (2145) på sjettebord. Siden laget ikke stilte med noen innbyttere denne helgen, spilte disse seks alle tre rundene. Stavangerlaget stod ovenfor en tøff oppgave denne helgen, da det måtte lagpoeng til for å ha mulighet til å sikre plassen. Aller viktigst ble matchen i runde 8 mot Alta, da også de kjempet for å holde seg i divisjonen.

Stavanger først kamp denne helgen var mot OSS, som faktisk hadde klart å rote seg inn i bunnstriden på tross av de på forhånd var andrerangert. OSS sitt lag hadde underprestert hele sesongen, men viste sin styrke mot Stavanger da de vant 4,5 - 1,5. Stavangers individuelle poeng var det Petter, Levi og Ilia som stod for, da de alle spilte remis mot høyere ratede motstandere. Petter landet en remis ved trekkgjentakelse mot GM Leif Erlend Johannessen etter 31 trekk, mens Levi og GM Einar Gausel (2479) ble enig om remis da de etter 44 trekk kom inn i et ulikefarget løpersluttspill. Ilia spilte et meget sterkt parti, og hadde lenge initiativet mot IM Lars Oskar Hauge (2439). Han måtte imidlertid ta til takke med remis til slutt, da Hauge fikk byttet av brikker til et likt dronningsluttspill.

Stavanger mot OSS (foto: Eirik T. Gullaksen)

I den neste runden var det klart for den avgjørende kampen mot Alta. Vinneren av denne matchen ville med stor sannsynlighet sikre plassen, mens tapende lag ville ta et langt steg mot nedrykk. Dette var to lag som på papiret var ganske jevne, med Alta som knepne ratingfavoritter på de fire øverste bordene, og Stavanger som knepne favoritter på de to nederste. Dessverre for Stavanger endte det med seier til de fleste høyest rangerte på forhånd, noe som gjorde at matchen endte 3,5 - 2,5 til Alta. De største lyspunktene for Stavanger i denne matchen kom på de to nederste bordene, der Abyl leverte en flott seier mot Harald Mikalsen (2025), mens Ilia vant mot Andre Nielsen (2108). I tillegg tok Erik en sterk remis mot IM Bejamin Arvola (2455) på førstebord, men da resten av laget tapte, ble det ingen lagpoeng. Dermed måtte Stavanger vinne i siste runde mot et sterkt Nordstrandlag for å holde plassen.

Mot Nordstrand i siste runde var Stavanger ratet langt lavere på alle bord, og laget måtte virkelig levere om de skulle vinne denne kampen. Dette viste seg dessverre som en litt for tøff oppgave, og kampen endte med 4,5 - 1,5 seier til Nordstrand. Stavangers poeng kom nok en gang på første, femte og sjettebord, da Erik, Ilia og Abyl igjen leverte sterke resultater. Erik på førstebord holdt GM Erik Blomqvist (2503) til remis, mens Ilia spilte remis mot FM Andreas Tryggestad (2264), og Abyl holdt Daniel Nordquelle (2241) til remis. Svært gode enkeltprestasjoner av disse tre, men dessverre ikke nok til at laget tok poeng.

Stavanger mot Nordstrand i siste runde (foto: Eirik T. Gullaksen)

Dermed rykker Stavanger ned fra Eliteserien etter 4 år i det gode selskap. Det resultatmessige høydepunktet i løpet av disse fire sesongene kom i debutsesongen 2014/2015 da laget tok en flott 6. plass av totalt 12 lag, etter at de blant annet vant mot 1911 i femte runde. Selv om det ble nedrykk var det imidlertid noen høydepunkter også denne sesongen. Det største høydepunktet var Levi, som leverte en veldig sterk turnering og kun var én seier unna et IM-napp, etter seiere mot IM Kjetil Stokke (2335), IM Joachim Nilsen (2416) og GM Kjetil A. Lie (2538), og remiser mot FM Anders Hobber (2290), Georg Børressen (2253) og GM Einar Gausel (2479). Levi ble med det også lagets toppscorer med 4,5 poeng, halvpoenget mer enn Erik og Ilia som begge tok 4 poeng. Både Levi og Ilia debuterte for øvrig for Stavangers eliteserielag denne sesongen, sammen med Abyl og Benjamin Fossan. Både Abyl og Benjamin har gått gradene i Stavanger Sku sine barne- og ungdomsavdelinger, og det er svært gledelig å se at de har kommet opp på et nivå som gjør at de får plass på Stavangers lag, og samtidig klarer å hevde seg godt i Norges høyeste divisjon. Tilveksten av yngre spillere som tar nivået vil også være viktig når Stavanger neste sesong skal kjempe seg tilbake i Eliteserien!

Alle resultater fra årets Eliteserie finnes på turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Eliteserien2017-18-NorgesSjakkforbund

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page