top of page

Nordisk Mesterskap for Jenter

Nordisk Mesterskap for Jenter ble avholdt på Island helgen 27 - 29. april. Turneringen samler de beste jentene fra alle de nordiske landene, til å kjempe om tittelen som nordisk mester i tre forskjellige aldersklasser. I eldste aldersklasse hadde Norge tre deltakere med, og blant disse tre var både Hanna Bakken Kyrkjebø og Marte Bakken Kyrkjebø fra Stavanger Sku! Søstrene kvalifiserte seg gjennom sterke prestasjoner i NM for Jenter i februar, og leverte også sterke resultater i det Nordiske mesterskapet. Etter halvspilt turnering lå de to i delt ledelse, og da siste runde var spilt hadde Hanna sikret seg en svært imponerende 1. plass! Hanna tok 4 poeng på de 5 rundene, og avga kun poeng mot Marte og den tredje norske representanten Ingrid Greibrokk, med det ble hun Nordisk mester i eldste klasse, et helt poeng foran andreplassen.

Hannas turnering startet svært godt, da hun i første runde tok en flott angrepsseier mot finske Mikaela Ebeling (1742). I dette partiet kom hun godt ut i åpningen, før hun i midtspillet fikk i gang et farlig angrep mot finnens kongestilling som avgjorde det hele i hennes favør. I andre runde møtte hun Marte, som også hadde vunnet sitt første parti. Søstrenes parti endte remis, og dermed stod begge to med 1,5 poeng etter to runder. I tredje runde tok Hanna en ny seier, denne gangen mot svenske Louise Westin (1765). Dette partiet var lenge jevnspilt, men da Hanna vant kvalitet i trekk 26, var partiet i praksis avgjort. I fjerde runde var islandske Veronika Steinunn Magnusdottir (1732) motstander, og Hanna fikk dermed nok en nasjonalitet å bryne seg på. I dette partiet fikk Hanna en god stilling etter åpningen, og presset videre for fordel i midtspillet. Etter 25 trekk ga det hele uttelling, da Hanna vant to bønder og offiser etter en liten kombinasjon. Dermed var resten av partiet grei skuring, da sluttspillet var enkelt vunnet. Hanna ledet nå med et helt poeng før siste runde, og måtte kun unngå tap mot Ingrid Greibrokk (1848) i siste runde. Dette klarte hun også, da dette partiet endte remis. Hanna hadde dermed sikret seg en Nordisk Mestertittel, og 10 ratingpoeng på kjøpet!

Hanna (i midten) ble Nordisk Mester på Island!

Marte fikk i likhet med Hanna en god start på turneringen sin, men falt dessverre av teten på siste spilledag. Hun startet sin turnering med seier mot Veronika Steinunn Magnusdottir (1732), i et parti som endte i et langt tårnsluttspill etter at de byttet dronning i trekk 28. På dette tidspunktet stod de helt likt materielt, men Marte viste best sluttspillteknikk og vant etterhvert to bønder som hun avgjorde partiet med. I runde to spilte Marte så remis mot Hanna, før hun i tredje runde tok en ny seier mot Elizabeth Johansson (1548). Dette var et flott angrepsparti, hvor Marte ofret kvalitet for et ustoppelig mattangrep. Dermed lå hun i delt ledelse med Hanna på 2,5 poeng etter 3 runder. Dessverre gikk det dårlig på siste spilledag, da hun tapte begge sine partier. Marte endte med det på 2,5 poeng, like mange poeng som 3. plassen, men hadde dessverre litt dårligere kvalitet, og ble henvist til 4. plassen. Uansett en fint gjennomført turnering også av Marte, som ble nest beste norske representant i klassen.

Hannas seier er også nevnt i Stavanger Aftenblad (kun for abo.): https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/0Elm7g/Stavanger-kvinne-er-Nordens-beste-i-sjakk

...og på Matt og Patt: http://mattogpatt.no/2018/04/30/hanna-og-amelia-klinte-til-med-gull-i-nordisk-mesterskap-fantastisk/

Alle resultater fra turneringen, finnes på Chess Results: http://chess-results.com/tnr342494.aspx?lan=1&art=1&rd=5&fedb=NOR&fed=NOR&turdet=YES&flag=30

Alle partier fra turneringen ligger ute på Chessbomb: https://www.chessbomb.com/arena/2018-nordic-girls-championship

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page