top of page

Bergen Sjakkfestival

Langhelgen 10-13 mai ble Bergen Sjakkfestival arrangert, med en rekke turneringer spredt utover de fire dagene. Hovedturneringen var NM for klubblag, hvor Stavanger stilte med to lag, Stavanger Junior, som var et rent juniorlag, og Stavanger Tigers, som hovedsaklig bestod av barn fra klubben. I tillegg til NM for klubblag ble det arrangert én hurtig NGP og to BGP-turneringer med deltakelse av spillere fra Stavanger Sku. En spekket sjakkhelg med en rekke arrangementer!

NM for klubblag

Stavanger stilte som sagt med to lag under NM for klubblag, og best til slutt ble Stavanger Junior med en sterk 7. plass! Laget, som bestod av Aleksander Fossan (2132), Abyl Kizatbay (2047), Aksel Bu Kvaløy (1958) og Benjamin Fossan (1948), var forhåndsrangert som nummer 12, og klatret altså flere plasser opp fra dette.

Juniorlaget fikk en god start på turneringen, da de i første runde vant 2,5 - 1,5 mot Kirkegata SK. Denne seieren fulgte de så opp i andre runde, da de tok en veldig imponerende 3,5 - 0,5 seier mot Levanger, som i utgangspunktet var ratet ganske likt med Stavangerlaget på de fleste bord. Med full pott i de første to rundene ble motstanden veldig god i runde tre, og da de møtte femterangerte Nordstrand 1 endte det dessverre med et 4 - 0 tap. På tross av dette tapet fikk de enda sterkere motstand i runde 4, da de møtte fjerderangerte Bergens 1. I denne matchen fikk de et halvpoeng da Benjamin spilte remis mot FM Sondre Merkesvik (2181), men tapte på de øvrige bordene, og endte dermed med et 0,5 - 3,5 tap. De to tapene gjorde imidlertid at de fikk mer overkommelig motstand i de to siste rundene, og da de vant 4 - 0 mot både Bergens 2 og Haukås 1 i runde 5 og 6, klatret de helt opp på en 7. plass. Spesielt imponerende her var seieren mot Haukås 1, hvor Aleksander vant mot FM Daniel Hersvik (2215), og Aksel vant mot Henning Bolstad (1960).

Turneringen ble en suksess for alle lagets spillere, da samtlige gikk opp i rating. Størst fremgang fikk Abyl, som etter å ha tatt 4 av 6 mulige poeng gikk opp 41 ratingpoeng. Han ble tett fulgt av lagets toppscorer, Benjamin, som med 4,5 av 6 mulige poeng sikret seg en ratingfremgang på 36 poeng. Både Aleksander og Aksel tok 4 poeng, og endte med en ratingfremgang på henholdsvis 7 og 4 poeng. En svært vellykket turnering for det talentfulle juniorlaget til Stavanger!

Stavanger Tigers, som på forhånd var blant de lavest ratede lagene, fikk det noe tøffere enn juniorlaget, men endte likevel på en svært godkjent 23. plass. Laget bestod av Ilia Kakushadze (2160), André Gjestemoen Von-Hirsch (1829), Snorre Kristiansen (1749), Arun Vijay Cithu (1430), Arjun VIjay Cithu (1276) og Ola Kvaløy (1438).

Stavanger Tigers fikk en vanskelig start på turneringen, da de i første runde møtte 1911 sitt førstelag. Dette endte naturlig nok med tap, men de klarte faktisk å ta et halvt individuelt poeng, da André på svært imponerende vis spilte remis mot tidligere Stavangerspiller IM Lasse Østebø Løvik (2376). En veldig god prestasjon, som definitivt blir stående som det sterkeste enkeltresultatet av en Stavangerspiller denne helgen.

I runde 2 fikk de mer overkommelig motstand, da de møtte Sandnes sitt førstelag, som var ganske jevnt ratet med dem selv. Dette ble også en jevn match, og det hele endte 2 - 2 etter at Ilia og Andre på de to øverste bordene vant, mens Snorre og Arun på de to nederste tapte. Dette resultatet fulgte de opp i tredje runde, da de vant 2,5 - 1,5 mot Søråshøgda 1.

Etter seieren mot Søråshøgda fikk de dessverre to strake tap mot Sotra 1 og Stjernen 33, før de avsluttet turneringen med å spille 2 - 2 mot Sevland 3.

Lagets toppscorer ble Ilia, som på førstebordet tok 2,5 av 4 poeng. Han ble tett fulgt av André på andrebordet som tok 2 poeng på 3 partier. André var også den på laget som fikk størst ratingfremgang, da han gikk opp hele 48 poeng på de tre partiene han spilte! Også Arjun fikk en svært god fremgang, da han gikk opp 28 poeng på sine fire partier. I tillegg gikk Ilia og Arun opp henholdsvis 4 og 11 poeng. En svært godt gjennomført turnering også av Stavanger Tigers!

Bergen Festival Hurtig NGP

Bergen Festival Hurtig NGP åpnet helgens sjakkfestival på torsdagen, og samlet totalt 67 deltakere, hvorav 5 var fra Stavanger. Aleksander, Abyl, Benjamin og André deltok alle i A-gruppen, i tillegg til at Abyls lillebor Ali Kizatbay deltok i en for anledningen ganske sterk B-gruppe. Til slutt var det Aleksander som ble beste Stavangerspiller i A-gruppen, med 4 poeng og en 9. plass, mens Ali i B-gruppen endte som nummer 28 med ett poeng.

Aleksander startet sin turnering med seier mot Heine Johannessen (1586), før han gikk på et tap mot FM Ole Christian Moen (2177) i runde to. Etter dette tok han en ny seier mot Lars Bjarna Marøy (1654), før han dessverre fikk et nytt tap i fjerde runde, denne gangen mot Shazil Shehzad (1783). Han var dermed avhengig av en god avslutning i de to siste partiene for å få en god turnering, og dette fikk han også til, da han i runde 5 vant han mot Fritjov Øvrebø (1600), før han i siste og avgjørende runde vant mot sin bror, Benjamin, og dermed klatret opp til en 9. plass.

Abyl tok halvpoenget mindre enn Aleksander, og havnet tre plasser bak ham, på en 12. plass. Abyl fikk imidlertid noe bedre motstand, da de to tapene han fikk kom mot de de to høyest rangerte spillerne i turneringen, GM Jon Ludvig Hammer (2602) og GM Simen Agdestein (2574)! Poengene hans kom etter seire mot Oddvar Solli (1658), Håkon Abeland Myrheim (1749), Monika Serafin, samt remis mot Nimon Hoti.

Halvpoenget bak Abyl igjen kom Benjamin på en 17. plass, mens André endte på 2 poeng og en 29. plass.

Super-BGP

I løpet av sjakkhelgen i Bergen ble det også avholdt to BGP-turneringer. Den første av disse, Super-BGP, ble avholdt 12. mai og samlet 50 deltakere, hvorav 3 var fra Stavanger. Leo Alexander Myrnes og Ali Kizatbay deltok i mikroputtgruppen, mens Sigurd Rommetveit deltok i lilleputtgruppen, som på grunn av lav deltakelse ble slått sammen med miniputtgruppen.

I miniputtgruppen var det Leo som endte høyest oppe på resultatlisten, da han tok en veldig flott 2. plass med 6 poeng på de 7 rundene. Leo tapte faktisk kun mot 1. plassen, som forøvrig gikk ubeseiret gjennom turneringen.

Leo startet flott med seier i sine tre første partier. I første runde vant han mot den andre spilleren fra Stavanger i klassen, Ali, mens han i runde to og tre vant mot Magnus Lid Hagen og Tuva Sægrov Øygard. I runde fire fikk han som nevnt sitt eneste tap mot klassevinner Felix Tunsjø, før han slo tilbake med seier i runde 5 mot Sigurd Vevle. Han lå dermed meget godt an med to runder igjen, og da han i tillegg vant de to siste partiene mot Halldor Olaves Grytten og Thorbjørn Strømmen, sikret han seg en flott 2. plass i gruppen, ett poeng bak førsteplassen, og ett poeng foran tredjeplassen.

Ali fikk det noe tøffere i en vanskelig gruppe, men klarte likevel å sikre seg ett poeng, etter å ha vunnet mot Symre Mathea Grytten.

Sigurd var eneste spiller fra Stavanger i den sammensatte mini- og lilleputtgruppen, og endte her på en 10. plass med 3 poeng. Sigurd fikk en veldig god start på turneringen, da han vant sine to første partier mot Sander Duesund og Victor Leander Nyebak Fauske. I runde tre fikk han sitt første tap da klassevinner Tor Magnus Hansen ble for sterk, men kom imidlertid tilbake med seier i runde fire, da han vant mot Kim Leon Nyebak Fauske. Etter en meget god start fikk dessverre Sigurd det tøft på slutten av turneringen, da han tapte sine tre siste partier. Uansett holdt poengsummen hans til en 10. plass i den sammenlagte gruppen, og en 3. plass i lilleputtklassen! Det ble dermed to pallplasseringer på Stavangers spillere i Super-Bgpen!

Barnas Grand Prix

Dagen etter Super-BGPen va det duket for en ny BGP-turnering. Denne gangen samlet hele 63 barn seg for å spille i de fire forskjellige klassene, og fra Stavanger var det de samme tre som deltok som hadde deltatt i Super-BGPen dagen før. Leo og Ali deltok i mikroputtklassen, mens Sigurd igjen deltok som lilleputt i en sammenslått mini- og lilleputtklasse.

I mikoputt leverte Leo nok en strålende turnering, da han sikret seg sin andre pallplass på to dager med 3. plass i klassen. Leos turnering startet som den forrige, med seier i første parti, denne gangen mot Even Johannessen. I runde to møtte han deretter spilleren som til slutt vant klassen, Oline Sundby Waage, til et parti som endte remis. Leo var faktisk den eneste spilleren som klarte å ta poeng fra Oline, så bare det i seg selv var en liten prestasjon. I runde 3 fikk han sitt eneste tap denne turneringen, da Andreas Anfindsen ble for sterk, før han i runde 4 kom tilbake på vinnersporet da han vant mot Sigurd Vevle. Han lå dermed godt an før de to siste rundene, og da han også klarte å vinne de to siste partiene mot Ingrid Anfindsen og Rasmus Vinogradov, endte han på 4,5 poeng og en flott 3. plass!

Ali klarte seg også bra i denne klassen, på tross av at det var høyt nivå også i denne BGPen. Han fikk imidlertid en tøff start på turneringen sin, da han tapte de tre første partiene. Etter dette kom han derimot inn på et bedre spor, og tok to poeng på de siste tre partiene. I runde fire vant han mot Bella Marie Yung, mens han i siste runde vant mot Sigurd Vevle. Dette ga ham 2 poeng og en fin 18. plass.

Også Sigurd leverte meget godt i den sammensatte mini- og lilleputtklassen. I første parti vant han mot Stian Jårvik, før han i runde to dessverre tapte mot Lavran Sunde. Etter dette tapet gikk han imidlertid ubeseiret gjennom resten av turneringen, med 3,5 poeng på de siste 4 rundene! I tredje runde vant han mot Ola Olsen, før han i fjerde runde også vant mot Elida Sunde. I runde 5 ble det en sterk remis mot 2. plass, og gårsdagens klassevinner Tor Magnus Hansen, før han i den avgjørende sisterunden vant mot Johannes Konglevoll Mortensen. Dette førte ham opp på 4,5 poeng, noe som var likt med både 3 og 4. plassen i gruppen. Dessverre hadde Sigurd dårligere kvalitet, og ble dermed henvist til 4. plass. Av de tre som endte over ham var det imidlertid bare én lilleputt, noe som gjorde at Sigurd fulgte opp gårsdagens 3. plass i lilleputtklassen med en veldig flott 2. plass! To pallplasser på to dager også for Sigurd altså!

Alle resultater fra turneringen finnes på Bergen Sjakkfestival sin hjemmeside: https://festival.bergensjakk.no/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page