top of page

Landsturneringen 2018

Årets Landsturnering, som er sjakkens offisielle NM, ble avholdt på Quality Hotel Saprsborg fra 6 - 14. juli. Turneringen samlet totalt 544 deltakere fra hele landet, noe som gjorde årets NM til det tiende største noensinne. Av disse var det også 22 spillere fra Stavanger, som leverte sterk innsats i 9 forskjellige klasser.

Eliteklassen

I Eliteklassen var det i år kun én spiller fra Stavanger. Dette var Levi André Tallaksen (2298) som kvalifiserte seg til Eliten da han vant mesterklassen under fjorårets Landsturnering i Stavanger. Levi var på forhånd den lavest rangerte spilleren i klassen, samt den eneste spilleren uten tittel i årets Eliteklasse. Han kunne med andre ord ha lave skuldre før turneringen, og virkelig spille uten press på seg. Dette virker det også som han gjorde, da Levi leverte svært godt i sin debut i Eliteklassen, og til slutt endte med solide 4,5 poeng på de 9 rundene. Dette ga ham en 11. plass i gruppen på 22 spillere, noe som må sies å være en svært imponerende debut!

Levi fikk en fin start på turneringen da han i første runde holdt GM Rune Djurhuus (2438) til remis. I andre runde ble imidlertid tredjerangerte GM Simen Agdestein (2581) for sterk, og etter en kombinasjon i midtspillet måtte Levi gi tapt.

I runde tre fikk han en ny remis, denne gangen mot IM Sebastian Mihajlov (2385), før han tok to imponerende seiere i runde 4 og 5 mot FM Mads Vestby-Ellingsen (2429) og IM Andreas Moen (2317). Dermed var Levi oppe på 3 poeng etter 5 runder, noe som ga ham ekstra god motstand i de neste rundene. Dette førte dessverre til at han tapte de to neste rundene mot IM Lars Oskar Hauge (2434) og GM Berge Østenstad (2447). Han fikk imidlertid stoppet tapsrekken da han holdt IM Frode Elsness (2468) til remis i runde 8, før han avsluttet turneringen på best mulig vis, med seier over IM Øystein Hole (2324) i siste runde. En flott turneringen av Levi, som gjorde seg fortjent til en ratingfremgang på 30 poeng, og dermed ble den spilleren med størst fremgang i hele Eliteklassen!

Levi leverte strålende innsats i årets Eliteklasse, og sikret seg god ratingfremgang! (foto: SjakkTromsø sin facebookside)

Juniorklassen

I juniorklassen var det mange ungdommer fra Stavanger som deltok, og flere av disse hadde også gode muligheter til medaljeplasseringer. Høyest rangert på forhånd var Aleksander Fossan (2164) og Abyl Kizatbay (2088), og det var også disse to som endte høyest oppe på resultatlisten til slutt, da Abyl tok en flott 5. plass med 6 poeng, mens Aleksander tok 6. plassen med 5,5 poeng. Av disse to var det imidlertid Abyl som imponerte mest, da han tok flere sterke resultater mot høyere ratede spillere, og dermed sikret seg en ratingfremgang på hele 42 poeng!

En annen som også leverte en svært imponerende turnering var Aleksander Flæsen (1885), som med 5,5 poeng og en 9. plass var tredje beste Stavangerspiller i klassen. Aleksander leverte en rekke flotte resultater underveis i turneringen, og sikret seg en ratingfremgang på hele 64 poeng!

To plasser bak Aleksander Flæsen kom Hanna Bakken Kyrkjebø (1971), også hun med 5 poeng. Hanna kunne dessverre ikke skilte med noen ratingfremgang denne turneringen, men ble likevel beste jente i klassen på sin 11. plass.

Halvpoenget bak Hanna, på 4,5 poeng, kom Andreas og Benjamin Fossan på 12. og 17. plass, mens Marte Bakken Kyrkjebø endte med 4 poeng og en 19. plass. Av disse tre var det kun Andreas som fikk noen ratingfremgang, da han gikk opp 4 ratingpoeng.

Beste junior fra Stavanger ble som nevnt Abyl, med 6 poeng og 5. plass. Abyl fikk imidlertid en tøff start på turneringen, da han tapte i første runde mot Per Fredrik Holand (1842). Etter denne vanskelige starten tok han tre strake seiere mot Henrik Øieroset (1685), Eirik Enersen (1916) og Odin Nikolai Heier (1802), før han i femte runde holdt førsterangerte FM Eivind Olav Risting (2317) til remis. En svært imponerende rekke resultater, som ble enda mer imponerende da han i sjette runde vant mot Noam Aviv Vitenberg (2220)! VItenberg hadde så langt gått ubeseiret gjennom turneringen, og stod med 5 av 5 mulige poeng før han møtte Abyl i sjette runde. Denne seieren gjorde også at Abyl for alvor meldte seg på i toppkampen, da han med 4,5 poeng etter 6 runder lå på en 5. plass, kun halvpoenget bak ledende Vitenberg. I runde 7 møtte han tredjerangerte Gunnar Lund (2216), men tapte dessverre dette partiet. I runden etterpå fikk han nok en gang sterk motstand, da fjorårets vinner av kadettklassen, Andre Nielsen (2178), var motstander. Dette partiet endte med seier til Abyl, og han hadde dermed gode muligheter for en topp 3 plassering dersom han også vant i siste runde. Det gikk dessverre akkurat ikke, da Abyl møtte klubbkamerat Aleksander Fossan til et parti som endte remis, noe som ga dem 5 og 6 plass i klassen. Abyl kunne uansett være meget godt fornøyd med prestasjonen sin, da han sikret seg en ratingfremgang på hele 42 poeng!

Abyl ble beste spiller fra Stavanger i juniorklassen med 6 poeng (foto: SjakkTromsø sin facebookside)

På plassen bak Abyl kom Aleksander Fossan, med 5,5 poeng. Aleksander fikk en fin start på turneringen, da han i de to første rundene vant mot Ingrid Greibrokk (1905) og Per Fredrik Holand (1842). I runde 3 fikk han tøffere motstand da han møtte andrerangerte Noam Aviv Vitenberg (2220), som også endte med å vinne hele juniorklassen til slutt. Aleksander tapte partiet mot Noam, men slo umiddelbart tilbake i runde 4 med seier mot Hanna Bakken Kyrkjebø (1971). I femte runde møtte han Andreas Fossan (2024), til et parti som endte remis, før han i sjette runde dessverre fikk sitt andre tap for turneringen mot Andre Nielsen (2178). I runde syv ble det en ny remis, denne gangen mot Aleksander Flæsen (1885), før han i runde 8 vant mot Eirik Enersen (1916). Deretter avsluttet han turneringen med en remis mot Abyl Kizatbay (2088) i siste runde.

En annen spiller som imponerte i årets juniorklasse var Aleksander Flæsen, som på tross av lav forhåndsrangering kjempet seg inn blant de 10 beste i klassen, og skaffet seg en solid ratingfremgang på 64 ratingpoeng. Aleksander startet turneringen med tap mot Aleksander Lindbøl (2163), men tok deretter en veldig sterk seier i andre runde, da han med hvite brikker vant mot Andreas Sebastian (1936). Denne seieren ble også stående igjen som hans sterkeste enkeltresultat til slutt. I runde 3 tok han nok en seier, da han vant mot Henrik Øieroset (1685), før han i fjerde runde dessverre gikk på et tap, denne gangen mot klubbkamerat Andreas Fossan (2024).

I runde 5 fikk han turneringens første remisparti, da han holdt Erik Enersen (1916) til remis, før han i sjette runde tok han en ny seier, denne gangen mot Per Fredrik Holand (1842). Mot slutten av turneringen fikk Aleksander virkelig smake på sterk motstand, da hans tre siste motstandere hadde et ratingsnitt på 2130, likevel klarte han seg veldig godt også i disse vanskelige partiene. I syvende runde spilte han remis mot Aleksander Fossan (2164), før han i runde 8 dessverre tapte mot førsterangerte FM Eivind Olav Risting (2317). Han avsluttet imidlertid turneringen på perfekt vis, da han i siste runde vant mot Petter Andreas Wadstensvik (1913). Dermed kronet han en svært sterk turnering med en plass blant de ti beste i klassen!

De resterende Stavangerspillerne i klassen leverte omtrent som forventet, men det var dessverre ingen av dem som oppnådde store ratingfremganger i turneringen.

Kadettklassen

I kadettklassen deltok Snorre Kristiansen (1739), Julian Munk (1685) og Fredrik Lytomt Jacobsen (1524) fra Stavanger. Disse leverte også svært jevnt, og endte faktisk rett etter hverandre på den endelige resultatlisten, da Snorre tok en 15. plass med 4,5 poeng, Fredrik tok 16. plass med samme poengsum, mens Julian tok 17. plass med 4. poeng. Det var imidlertid Fredrik som stod for den største ratingfremgangen, da han sanket inn 34 ratingpoeng på turneringen. Også Julian fikk en liten ratingoppgang med 4 plusspoeng, mens Snorre dessverre måtte belage seg på en liten ratingnedgang.

Snorres turnering startet med seier mot Jonatan Espeland (1473) i første runde, før han dessverre fikk to tap i de neste rundene mot Sondre Lillestøl Melaa (2019) og Embla Ekeland Grønn (1690). I runde 4 slo han imidlertid tilbake med seier mot Niklas Unneland (1343), før han i runde 5 tok en veldig sterk seier mot David Nesse (1825). Dessverre ble det tap for Maria Greibrokk (1802) i runde 6, før han spilte remis mot Andreas Skrede Hausken (1717) i runde 7. Runde 8 endte med tap for Harald Christian Vestjord (1735), før han avsluttet turneringen godt med å vinne mot Alisha Shehzad (1650) i siste runde.

Fredrik fikk en veldig vanskelig start på sin turnering, da han først tapte for David Nesse (1825), og deretter for Niklas Unneland (1343). Heldigvis lot ikke Fredrik den dårlige starten ødelegge hele turneringen, og rettet opp alt i løpet av de neste rundene. I runde tre vant han mot Jonatan Espeland (1473) mens han i runde fire spilte remis mot Karl Anker Slettum (1581). Deretter tok han to veldig sterke seire i de to neste rundene, da han vant mot både Amanda Mai Irgens Eiding (1510) og Embla Ekeland Grønn (1690). Svært sterke prestasjoner, som også ble stående som hans sterkeste resultater denne turneringen. I runde 7 og 8 ble det stopp mot god motstand da han tapte for Sander Fuglestein (1834) og Julian Munk (1685), før han i siste runde slo til med en flott seier over Andreas Fauskeland Kro (1492).

Julian fikk en fantastisk start på sin turnering, da han i første runde slo til med seier mot tredjerangerte Thyra Kvendseth (1952). Denne seieren ga ham et fantastisk utgangspunkt, men sørget også for at han fikk svært god motstand i de neste rundene. I runde to tapte han nemlig for femterangerte Elias Hulleberg Sidali (1895), før han spilte remis mot Harald Christian Vestjord (1735) i runde tre. I runde 4 ble det så et nytt tap, denne gangen for fjerderangerte Ingrid Skaslien (1927). Julian hadde dermed møtt tre av de fem høyest rangerte i løpet av de første fire rundene! I runde 5 fikk han sin andre seier for turneringen, da han vant mot Alisha Shehzad (1650). I den påfølgende runden spilte han så remis mot Karl Anker Slettum (1581), før han dessverre tapte for Embla Ekeland Grønn (1690) i runde 7. På de siste to rundene ble det ett poeng, da han først vant mot Fredrik Lytomt Jacobsen (1524), før han tapte for Maria Næss (1724). Dermed ble det totalt 4 poeng for Julian, og en ratingfremgang på like mange poeng.

Lilleputtklassen

I lilleputtklassen var det kun Aksel Bu Kvaløy (1990) som deltok fra Stavanger. Aksel kunne egentlig deltatt i miniputtklassen, men gikk opp til lilleputtklassen for å få sterkere motstand. På tross av dette var han andrerangert i lilleputtklassen, kun 7 ratingpoeng bak Axel Tunsjø (1997). Aksel leverte også en solid turnering, og endte med sine 6 poeng kun halvpoenget bak 1. plassen Axel Tunsjø. Det var imidlertid svært mange spillere på 6 poeng, og kvaliteten til Aksel var dessverre ikke helt god nok til å ta ham opp på en pallplassering. Uansett vil han ha mange år igjen i denne klassen, og pallplasseringene vil nok utvilsomt komme etter hvert.

Aksel startet turneringen med seire mot Ask Amundsen (1434) og Gunnar Brandshaug Dale (1637) i de to første rundene. I tredje runde fikk han sitt eneste tap denne turneringen, da Alexander Øye-Strømberg (1738) ble for sterk. Etter tapet spilte han remis mot Eivind Grunt Kreken (1626), før han vant i runde fem mot Heine Johannessen (1565). Det var imidlertid i andre halvdel av turneringen Aksel virkelig fikk prøve seg mot de sterkeste spillerne i klassen, og det var også nå han leverte best. I sjette runde spilte han remis mot klassens store overraskelse Brage Modell (1583), som endte på plassen foran Aksel til slutt. I runde 7 møtte Aksel førsterangerte Axel Tunsjø (1997), som så langt hadde gått ubeseiret gjennom turneringen. Dette partiet vant Aksel svært overbevisende, noe som for alvor gjorde at han meldte seg på i toppkampen. I de to siste partiene møtte han imidlertid svært sterke spillere, og da disse partiene endte med remis mot Max Dahl (1848) og Shazil Shehzad (1896), endte Aksel på 6 poeng, noe som ga ham 5 plassen i klassen. En godt gjennomført turnering av Aksel.

Aksel tok en flott 5. plass i lilleputtklassen! (foto: SjakkTromsø sin facebookside)

Klasse Mester

I mesterklassen var det FM Petter Fossan (2321) og Andre Gjestemoen Von-Hirsch (1988) som deltok fra Stavanger. Disse var på forhåndsrangeringen i hver sin ende av deltakerlisten, da Petter var rangert som den nest høyest ratede spilleren i klassen, mens Andre var rangert som den nest lavest ratede spilleren. Til slutt var det dermed naturlig nok Petter som ble beste spiller fra Stavanger, da han tok en 15. plass med 5 poeng, mens Andre endte på veldig godkjente 3,5 poeng og en 41. plass. Ingen av de to klarte imidlertid å spille seg til en ratingfremgang, og begge måtte belage seg på en liten nedgang etter endt turnering.

Klasse 1

I klasse 1 var det Alseit Kizatbay (1932) og Sverre Skjølingstad (1830) som var Stavangers representanter. Best av disse to ble Alseit, som med 5,5 poeng tok en flott 9. plass i klassen. Sverre, som på forhånd var blant de lavere rangerte i klassen, fikk det noe tøffere og endte turneringen med 3 poeng og en 43. plass.

Alseit fikk en fin start på turneringen, da han i første runde vant mot Guttorm Andersen (1839), før han spilte remis mot Johannes Melkevik (1798) og Jonas Rasmussen (1892) i de to neste rundene. I runde 4 og 5 tok han to nye seiere, denne gangen mot Sigurd Kittilsen (1893) og Simen Sørensen (1908), før han fortsatte sin ubeseirede rekke med remiser mot Håkon Abeland Myrheim (1888) og Kai Inge Esbensen (1957). Dette gjorde at han lå på 5. plass med to runder igjen, kun et halvt poeng bak ledende Magnus Digernes (1859), som ble Alseits motstander i runde 8. Dette partiet endte dessverre med tap, og Alseits ubeseirede rekke ble dermed brutt. I siste runde møtte han Jan Gunnar Fredriksen (1852) med hvit, til et parti som endte remis. Alseit endte dermed med 5,5 poeng og en 9. plass. Dette holdt også til å gi ham en ratingfremgang på 6 poeng.

Alseit kjempet helt i toppen i klasse 1, og endte på 10. plass til slutt. (foto: SjakkTromsø sin facebookside)

Sverre deltok i klasse 1 for første gang, og fikk en noe vanskeligere turnering enn Alseit, og endte turneringen med to seiere og en remis. Seirene til Sverre kom i runde 2 og 6, da han vant mot Eskil Ekeland Grønn (1878) og Guttorm Andersen (1839), mens remisene kom i de to siste rundene, da mot Henrik Sjøl (1841) og Hans Arild Runde (1946). Dette holdt dessverre ikke til å få noen ratingfremgang, og Sverre måtte belage seg på en liten nedgang.

Klasse 3

I klasse 3 var det Kristian Thunestvedt Evjen (1571) og Christopher Munk (1576) som deltok fra Stavanger. Kristian deltok i landsturneringen for første gang i fjor, og tok da en suveren 1. plass i klasse 5 med 9 av 9 poeng. Denne suksessen gjentok han også i år, da han like gjerne vant klasse 3 også! Med 7,5 poeng tok han en fortjent seier i klasse 3, halvpoenget foran neste spiller. Denne prestasjonen ga ham også en ratingfremgang på hele 90 ratingpoeng!

Kristian startet turneringen med seier mot Ariza Hina (1483), før han i runde to spilte remis mot Espen Larsen (1503). I runde tre tok han sin andre seier, da han vant mot Katja Hanebuth (1497). I runde fire fikk han sitt første og eneste tap, da han tapte mot Ingrid Strand (1520). Dette tapet gjorde at han stod med 2,5 poeng etter 4 runder, og det var nok ikke mange som på dette tidspunktet tenkte at turneringen videre ville gå som den gjorde. Etter tapet mot Strand vant Kristian nemlig alle sine 5 neste partier, noe som gjorde at han vant klasen med et halvt poeng. Disse fem seirene kom mot Shaya Irandoust (1498), Anders Havsø Netland (1435), Rune Kleiven Rynning (1550), Øystein Viken Kallset (1571) og Vegard Viken Kallset (1545).

Christopher Munk endte til slutt turneringen med 4,5 poeng og en 29. plass. Christopher fikk altså en noe tøffere turneringen enn Kristian, og fikk en spesielt vanskelig start på turneringen, da han kun tok ett poeng på de første fem partiene. Han hadde imidlertid en strålende avslutning, og tok hele 3,5 poeng på de siste fire partiene. Dermed endte han med 50% score og en godkjent plassering.

Klasse 4

I klasse 4 var det Andreas Stenhaug (1385) og Stig Jerlow Jacobsen (1241) som representerte Stavanger. Beste spiller til slutt i denne klassen ble Andreas, med 5,5 poeng og en 10. plass. Andreas hadde en kjempestart på turneringen, og lå faktisk på en 2. plass etter 5 runder, med imponerende 4,5 poeng. Dessverre fikk han ikke den samme avslutningen på turneringen, og gikk på to tap i de påfølgende rundene, før han avsluttet turneringen med to remiser. Andreas endte dermed med en godkjent turnering, men dessverre uten noen ratingfremgang, ettersom de fleste han møtte var lavere ratet.

Stig hadde en ganske omvendt turnering fra Andreas, og startet med to strake tap, før han fikk et helpoeng på walkover i runde 4. Deretter tok han spillepoeng i de fire neste rundene med remis mot Anniken Vestby (1318), serier mot Sverre Vangen (1237), og remiser mot Knut Steinar Bu (1381) og Dag Håvard Skogholt (1308). Dermed endte Stig med 3,5 poeng og en 36. plass.

Klasse 5

Også i klasse 5 var det to deltakere fra Stavanger, Brita Rommetveit og Sigurd Rommetveit (1095), som endte rett etter hverandre på resultatlisten med 14 og 15. plass. Brita ble imidlertid sterkeste Stavangerspiller, da hennes 5 poeng ga henne én plassering bedre enn Sigurd. Brita fikk en veldig todelt turnering, da hun kun tok en seier på de første fem rundene, før hun så vant alle sine fire siste partier! Hennes mest imponerende seier kom mot Karl Jenberg (1166) i åttende runde.

Sigurd på sin side hadde sin sterkeste periode midt i turneringen, da hans poeng kom etter remis mot Jens Tore Fremmegård i runde 2, og seire mot 4 uratede spillere i runde 3, 5, 6 og 7. Dette brakte ham opp på 4,5 poeng, noe som ga ham en fin 15. plass i klassen.

Ale i alt ble det en godt gjennomført turnering for Stavanger, og selv om det ikke ble noen topp-3 plasseringer i noen av klassene, var det flere som var med og kjempet i toppen helt til det siste. Alle resultater fra turneringen, samt bilder og annen info ligger på NM sin egen hjemmeside:

http://sjakknm2018.no/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page