top of page

Xtracon Chess Festival

Den åpne GM-turneringen Xtracon Chess Festival ble spilt fra 21 - 29 juli i Helsingør i Danmark. Turneringen er Nordens største turnering, og har i flere år vært en svært populær turnering for nordmenn. Også Stavanger har hatt stor deltakelse i denne turneringen, og har faktisk vært blant de største deltakende klubbene visse år. Årets turnering samlet 397 deltakere, hvorav 72 var norske. Fra Stavanger var det i år kun 2 deltakere med, brødrene Abyl Kizatbay (2088) og Alseit Kizatbay (1932). Disse leverte imidlertid svært gode turneringer begge to, og kunne glede seg over god ratingfremgang. Best til slutt ble Abyl, som med 6 poeng på de ti rundene spilte seg til en imponerende ratingprestasjon på 2244, noe som ga ham en ratingfremgang på hele 82 poeng! Halvpoenget bak Abyl kom Alseit med en ratingprestasjon på 2032, hvilket ga ham en ratingfremgang på 14 poeng. Det ble dermed en god turnering for begge to!

Abyls turnering startet med seier i første runde mot Tore-Inge Bratteteig (1585), før han i andre runde tapte mot IM Christian Jepson (2410). I runde tre fikk han så et nytt helpoeng mot en lavere ratet motstander, da han vant mot Margar Berg (1859) fra Færøyene. Som følge av seieren fikk han en ny mulighet mot en høyere ratet motstander, da han i fjerde runde møtte franske Ronan Le Goff (2295). Dette partiet endte remis, og Abyl fikk dermed med seg et sterkt halvpoeng. I runde 5 møtte han nok en gang sterk motstand, denne gangen i form av IM Jonathan Carlstedt (2425). Dette partiet ende dessverre med tap, men han fikk muligheten til å revansjere seg i runde 6, da det var duket for et skikkelig lokaloppgjør, da han møtte Shazil Shehzad (1896) fra Sandnes. Lokaloppgjøret endte imidlertid med seier til Abyl, og han fikk dermed nok en mulighet mot en høyere ratet spiller, da Ruben Gideon Koellner (2254) var motstander. Her klarte han å sikre seg nok en imponerende remis, og skulle som følge av det møte IM Martin Percivaldi (2393) i runde 8. Også dette endte svært godt for Abyl, som utrolig nok vant med svarte brikker mot Percivaldi! Et kjemperesultat, som naturlig nok ble stående som hans sterkeste seier denne turneringen. I runde 9 ble det et nytt oppgjør mot en titlet spiller da FM Tom O'Gorman (2280) var motstander. Dette partiet endte dessverre med tap, men da han i siste runde slo til med en ny seier, denne gangen mot FM Benjamin Dauth (2325), ble det uansett en fantastisk avslutning på turneringen! Abyl prestasjoner sikret han som sagt en ratingfremgang på hele 82 poeng, og sammen med fremgangen fra Landsturneringen passerer Abyl nå 2200 i FIDE-rating for første gang!

Alseit ble i første runde servert en nærmest umulig oppgave, da han møtte GM Simen Agdestein (2581) med svarte brikker. Dette partiet endte også med tap, men han slo umiddelbart tilbake i runde 2, da han vant mot Vebjørn Maanum Leonhardsen (1726). I runde tre ble det et nytt tap, denne gang mot danske Jens Albert Ramsdal (2259), før han tok to strake seiere, da han først vant mot Christian Gottschalk (1721), og deretter mot svenske Jorgen Eriksson (2206), som følge av at svensken ikke møtte opp. I sjette runde ble det tap for Torbjorn Ivarsson (2161), før han tok to flotte resultater på rad da han først slo Andreas Weber (1693), og deretter spilte remis mot Alistair Hill (2192). I niende runde ble det dessverre tap for CM Baldur Teodor Petersson (2153) før han avsluttet turneringen med seier mot Alexander Torp Jorgensen (1803). Dette ga ham en ratingprestasjon på 2032, og en ratingfremgang på 14 poeng, noe som gjorde det hele til en fin turnering også for Alseit!

Alle resultater, samt bilder og partier fra turneringen, finnes på: http://www.xtraconchessopen.dk/index.php?mid=393

Alseit og Abyl, her fra Landsturneringen, leverte begge gode resultater under årets Xtracon Cup! (foto: SjakkTromsø sin Facebookside)

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page