top of page

EM for Ungdom 2018

Årets EM for Ungdom ble avholdt i Latvias hovedstad Riga, fra 20 - 29. august. Turneringen hadde totalt 1074 deltakere, som var fordelt på 12 klasser, og blant disse var det 26 spillere fra Norge, inklusive hele 3 spillere fra Stavanger: Abyl Kizatbay (2205) som deltok i den åpne U-16 klassen, Live Jørgensen Skigelstrand (1624) i jentenes U-14 klasse, og Aksel Bu Kvaløy (1943) i den åpne U-10 klassen. Av disse tre var det Aksel som på forhånd var høyest rangert i sin klasse, da han var rangert helt oppe som nummer 6! Aksel stod dermed ovenfor en vanskelig oppgave, da det ikke er lett å være så høyt rangert i et ungdoms-EM, hvor alle spillerne er på vei opp og frem, og ratingen ikke nødvendigvis alltid gjenspeiler spillestyrken like godt. Aksel fikk også noen feilskjær underveis, men endte til slutt med 6,5 poeng og en 12. plass, noe som må sies å være fryktelig imponerende i et europamesterskap! Aksel stod med det også for den nest sterkeste plassering blant de norske spillerne, kun slått av Lykke Merlot-Helliesen som endte helt oppe på en 8. plass i jentenes U-10 klasse. Plasseringen er nok utvilsomt også en av de sterkeste plasseringene noen spiller fra Stavanger noensinne har hatt i et EM. På tross av dette endte han turneringen med en ratingnedgang på 62 poeng, noe som viser hvor tøffe slike internasjonale ungdomsmesterskap er.

En som faktisk klarte å få ratingfremgang etter endt turnering var Live, som med sine 4 poeng endte på en 64. plass, med en ratingfremgang på 9 ratingpoeng! Dette er ikke enkelt, da det er de færreste som klarer å gå opp noe særlig i slike internasjonale ungdomsmesterskap. Plasseringen hennes var også 4 plasser opp fra forhåndsrangeringen, så alt i alt var det en meget sterk prestasjon av Live. Dessverre var det kun Live som klarte å sikre seg ratingfremgang, da Abyl, som på forhånd var rangert som nummer 43 i gruppen, i likhet med Aksel fikk det tøft med å forsvare ratingen mot alle de andre talentfulle spillerne i gruppen. Abyl endte på samme poengsum som Live, med 4 poeng, men fikk dessverre en ratingnedgang på 99 ratingpoeng.

Spillelokalet under EM for Ungdom i Riga

Aksel fikk en svært tøff start på turneringen, da han i første runde gikk på et tap med sorte brikker mot greske Georgios Antonioudakis (1423). Heldigvis slo han tilbake i runde 2, da han vant mot uratede Daris Kulic fra Bosnia og Hercegovinia. I runde 3 møtte han den nest høyest ratede av de svært mange latviske spillerne i klassen, Mikelis Vingris (1485). Også dette partiet vant han, og stod dermed med to poeng på de første tre rundene. I fjerde runde fikk Aksel turneringens første remis, da han og polske Wojciech Borowik (1542) delte poenget, før runde 5 bød så på en ny seier, denne gangen mot Dmitrii Kharrasov (1297) fra Russland. I sjette runde gikk Aksel dessverre på sitt andre tap, da franske Jan Zienkiewicz (1685) ble for sterk. Heldigvis ble dette hans siste poengtap i turneringen, da han avsluttet med å vinne alle sine tre siste partier! Disse seirene kom mot Aserbajdsjanerne Yusif Abasov (1534) og CM Farid Orujov (1692), og mot russiske Ivan Sepiashvili (1690). Dette brakte ham opp på 6,5 poeng, hvilket var den største poengfangsten blant alle de norske spillerne!

Aksel med Ilia, som var med som den trener for den norske delegasjonen

Live startet også turneringen med et tap, da russiske Mariya Yakimova (1875) slo henne i første runde, men dette tapet ble fort glemt da hun i runde to slo til med en fantastisk seier mot ungarske Rozsa Evelin Majoros (2052). Majoros var på forhånd rangert som nummer 8 i klassen, altså 60 plasser foran Live! Et kjemperesultat, som naturligvis også ble stående som hennes sterkeste enkeltresultat denne turneringen. Denne seieren gjorde at hun fikk god motstand i de neste rundene, og det ble litt som følge av dette to tap i de neste to rundene mot bulgarske Varvara Poliakova (1791) og tyske Elina Heutling (1728). I runde 5 slo hun imidlertid tilbake med nok en seier, da hun med hvite brikker nedspilte Ana Zlatkova (1065) fra Makedonia. I den påfølgende runden tapte hun så mot russiske Arina Moskaleva (1723), før hun avsluttet turneringen på strålende vis, med to poeng på de siste tre rundene. Disse poengene kom etter seier mot Litauske Leva Sitkauskaite (1218) i runde 7, og to sterke remiser i de to siste rundene mot polske Lidia Czarnecka (1743) og slovenske Pia Marie Ruzic (1748). Dermed endte hun på 4 poeng og en 64 plass, noe som holdt til en ratingfremgang på 9 poeng. Et meget godt gjennomført EM av Live!

Abyl var den eneste av Stavangers spillere som startet turneringen med seier, da han i første runde vant mot skotske Sams Lukah Conolly (1723). Dessverre klart han ikke å følge det opp i neste runde, da FM Milosz Szpar (2365) fra Polen ble for sterk. Etter dette spilte han to strake remiser, først mot litauske Aistis Butvilas (1956), og deretter mot latviske Maksims Golubovskis (1919), før han i runde 5 slo til med en seier mot makedonske Andrej Veljanoski (1906). Dessverre ble dette Abyls siste heltpoeng denne turneringen, da han fikk det vanskelig mot slutten av turneringen. I runde 6 tapte han mot FM Daniel Morgunov (2358) fra Østerrike, før han i runde 7 tapte mot belgiske Lev Akulov (1882). Han avsluttet så turneringen med remiser mot sveitsiske Sinan Deveci (1956) og greske Panagiotis-Athanasi Loukopoulos (1984). Dette tok ham opp på 4 poeng og en 79. plass, noe som dessverre førte til en ganske stor ratingnedgang. Abyl har imidlertid hatt svært gode resultater i forkant av EM, så vi regner med at han tar lærdom av en vanskelig turnering, og slår tilbake i neste turnering!

Abyl endte til slutt med 4 poeng i årets EM

Blant de øvrige norske deltakerne var det flere som leverte svært gode resultater. Lykke-Merlot Helliesen tok som nevnt en svært imponerende 8. plass i jentenes U-10 klasse, og stod med det for en av de beste plasseringene noensinne av en norsk jente i et EM. Også Ingrid Andrea Greibrokk og Gunnar Brandshaug Dale imponerte stort, og gikk opp over 100 poeng hver i løpet av turneringen.

Den norske delegasjonen under årets EM for Ungdom

Alle resultater fra turneringen finnes på: http://chess-results.com/tnr367945.aspx?lan=1&art=25&fedb=NOR&turdet=YES&flag=30&css=5

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page