top of page

Nordisk for skolelag 2018

Nordisk mesterskap for skolelag ble arrangert 7 - 9. september i Tammerfors i Finland, og samlet 6 barneskolelag og 6 ungdomsskolelag fra både Norge, Sverige, Danmark og Finland. Turneringen hadde en betenkningstid på 90 min. + 30 sek. per spiller, og ble spilt som en 5 runders berger-turnering hvor alle lagene i hver klasse møtte hverandre én gang. Norge stilte med ett lag i hver klasse, hvor Jong barneskole fra Bærum deltok i barneskoleklassen, mens Stavangerskolen Gosen var Norges representant i ungdomsskoleklassen! Begge lagene gjorde det også meget godt, da Jong ble nummer 2 i barneskoleklassen, mens Gosen tok 3. plass i ungdomsskoleklassen!

Gosen kvalifiserte seg til Nordisk ved å vinne Ungdomsskoleklassen svært overbevisende under årets NM for skolelag, da laget tok 14 av 14 mulige poeng. Laget som nå deltok i Nordisk bestod av de samme spillerne som under NM: Aleksander Fossan (2133), Aleksander Flæsen (1949), Ulrik Auklend (1468), Daniel Fossan (1221) og Teodor Kristoffersen (1181). Alle spillerne er også medlemmer av Stavanger Sku, så det var virkelig et rent Stavangerlag som deltok!

I ungdomsskoleklassen var det på forhånd én soleklar favoritt, da Islandske Hörðuvallaskóli med sin snittrating på 1930 lå over 200 ratingpoeng foran neste lag, som var Gosen med en snittrating på 1693. Fra Gosen og ned til de neste lagene var det imidlertid svært lite som skilte, da Skolen på Nyelandsvej fra Danmark var tredjerangert med 1682, mens den Svenske Killebäckskolan fulgte hakk i hel med 1606. Herfra og ned var det et stykke til de to finske skolene, som begge hadde en snittrating på 1300-tallet, og det var dermed ventet at pallplassene ville stå mellom Sverige, Island, Norge og Danmark.

Gosen fikk en tøff start på turneringen sin, da de allerede i første runde møtte forhåndsfavoritten Hörðuvallaskóli. Dette oppgjøret endte dessverre med 3-1 tap, da Ulrik og Daniel tapte på 3 og 4 bord, mens Aleksander Fossan og Aleksander Flæsen på 1 og 2. bord spilte remis. Mest imponerende her var Aleksander Fossan sin remis på førstebordet mot FM Vignir Vatnar Stefansson (2270).

I andre runde fikk de noe mer overkommelig motstand, da de møtte det relativt likt ratede svenske laget Killebäckskolan. Denne matchen ble også jevn, men Gosen stakk av med en viktig 3-1 seier, etter at Aleksander Flæsen og Teodor vant sine partier, mens Aleksander Fossan og Ulrik holdt sine motstandere til remis. Spesielt Teodors seier imponerte denne runden, da hans motstander Olof Soderquist (1362) hadde nesten 200 ratingpoeng mer enn ham selv.

Gosen, her med lagleder Øyvind Flæsen, leverte gode resultater i Nordisk

I tredje runde spilte Gosen mot Skolen på Nyelandsvej (1682), noe som var et viktig oppgjør med tanke på pallplassering. Dessverre endte dette oppgjøret med et 3-1 tap, etter at Aleksander Fossan og Aleksander Flæsen på de to øverste bordene ble eneste poengplukkere med sine remiser.

Etter de tre første rundene hadde Gosen møtt de, på papiret, sterkeste mostanderne, og hadde dermed de antatt noe svakere finske lagene igjen. Runde fire endte med en svært overbevisende 3,5 - 0,5 seier over The English School, etter at Aleksander Fossan og Aleksander Flæsen slo Mariela Ebeling (1435) og Egor Garanin (1445) på de to øverste bordene, Daniel tok en flott remis mot Ville Vähätalo (1316), og Teodor slo til med en sterk seier mot Leo Huang (1264). Dermed lå Gosen an til en plass blant topp tre hvis de også klarte å vinne oppgjøret i siste runde, mot det Finske laget Juhannuskylän koulu. Dette klarte de med glans, da siste runde endte med en suveren 4-0 seier til Gosen. Med det resultatet sikret de også 3. plassen i klassen, med 8 lagpoeng og 12,5 individuelle poeng!

Gosen tok 3. plass i nordisk for skolelag!

Lagets toppscorer ble Aleksander Flæsen, som tok 4 poeng på sine 5 partier, noe som ga ham en ratingfremgang på 5 poeng. Like bak Flæsen fulgte Aleksander Fossan med 3,5 poeng på 5 partier, noe som ga ham en liten ratingnedgang på 4 poeng. Den som imponerte mest var imidlertid Teodor, som på to spilte partier tok to seiere mot høyere ratede spillere! Dette ga ham en velfortjent fremgang på hele 30 ratingpoeng.

Alle resultater fra turneringen finnes på Chess-results: http://chess-results.com/tnr373044.aspx?lan=1&art=46&turdet=YES

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page