top of page

VM for juniorer 2018

Årets utgave av Junior-VM ble arrangert i Gebze i Tyrkia, og samlet 263 spillere fra 62 forskjellige land. Turneringen ble spilt over 11 runder, med ett parti hver dag, og en betenkningstid på 90 min. på 40 trekk, og deretter 30 min. på resten, med et tillegg på 30 sek per trekk gjennom hele partiet. Norge var også godt representert, da FM Benjamin Halvorsen og IM Johan-Sebastian Christiansen begge deltok i den åpne klassen, mens Stavanger Skus Hanna og Marte Bakken Kyrkjebø deltok sammen med Sara Næss i jentenes klasse. Christiansen ble til slutt best i den åpne klassen, med 7,5 poeng og en svært imponerende 7. plass, mens Haldorsen leverte omtrent som forventet, med sine 6,5 poeng totalt. I jentenes klasse ble Sara Næss beste norske med 5 poeng, mens Hanna og Marte fulgte på 4 og 3,5 poeng. Dessverre måtte både Marte og Hanna belage seg på noe ratingnedgang etter endte turnering, men de hadde likevel flere gode prestasjoner underveis i turneringen.

Hannas turnering startet med tap for russiske Aleksandra Maltsevskaya (2234), før hun i runde 2 vant relativt enkelt mot Jayendra Saloni Anandpara (1326) fra Hong Kong. Tredje runde bød på et nytt tap mot en sterk motstander, da Hanna tapte mot kinesiske Yuxin Du (2146) med hvite brikker.

I fjerde runde leverte Hanna et godt parti mot kyrgyzstanske Begimay Zairbek Kyzy (1770), og spilte seg etterhvert til en fin fordel. Dessverre mistet hun fordelen i overgangen til sluttspillet, og med det forsvant også helpoenget, da Kyzy fikk reddet inn remisen. Hun revansjerte seg imidlertid i den påfølgende runden, da hun etter flere taktiske finesser vant mot tyrkiske Tuba Gur (1724). Det gode spillet fortsatte hun med i runde 6, da hun møtte kazakhstanske WFM Assel Serikbay (2125), og holdt henne til remis. Dette var et bra parti av Hanna, som i sluttspillet også hadde fordelen av en bonde mer. Dessverre var det et ulikefarget løpersluttspill som ikke lot seg vinne, og de ble enig om remis etter 65 trekk. Etter dette fulgte to vanskelige partier, da hun først tapte for tyrkiske WFM Ece Ozbay (2114) i runde 7, og deretter for franske WFM Honorine Auvray (2050) i runde 8.

I turneringens tre siste runder møtte Hanna tre tyrkiske jenter: Først spilte hun remis mot Yaren Naz Yorgun (1751), før hun i runde 10 dessverre tapte mot Uktenur Catal (1809). I siste runde spilte hun seg opp til en god fordel i et tilsynelatende jevnt tårnsluttspill mot Seyma Zeynep Incecik (1716), men trådte dessverre feil mot slutten da det hele skulle avgjøres, noe som ga den tyrkiske jenta muligheten til å redde inn remisen. Hanna endte dermed turneringen på 4 poeng, og en ratingnedgang på 39 poeng. Likevel var det nok svært nyttig erfaring for Hanna, som allerede til helgen drar videre til Batumi i Georgia sammen med resten av norges kvinnelag for å spille sjakk-OL!

Martes turnering startet på strålende vis, da hun i første runde holdt WIM Mahalakshmi (2213) til remis. Dette var et langt og meget velspilt parti, hvor Marte veldig lenge hadde god kontroll på sin motstander. Det hele endte imidlertid i et litt vanskelig sluttspill hvor Marte lå en bonde under, og dermed måtte kjempe for halvpoenget. Dette gjorde hun imidlertid svært godt, og etter 84 trekk ble spillerne enige om remis.

Som følge av det gode resultatet i første runde, ble det sterk motstand på Marte også i runde 2, da hun møtte tyske Fiona Sieber (2277) med svarte brikker. Dette partiet endte med tap, og hun fikk noe mer overkommelig motstand i runden etterpå.

I tredje runde møtte hun nemlig et av hjemmehåpene, da tyrkiske WCM Isil Can (1798) var motstander. I dette partiet så det lenge veldig lovende ut for Marte, og hun ledet blant annet med en bonde allerede etter 16 trekk. Denne fordelen fikk hun allikevel aldri utnyttet fullt ut, og partiet endte i et ulikefarget løpersluttspill som ikke var mulig å vinne. I fjerde runde fikk Marte sitt andre tap for turneringen, da den polske WIM-en Anna Kubicka (2204) ble for sterk, før hun spilte en veldig udramatisk remis mot brasilianske Ellen Larissa Bail (1832) i runde 5. Runde 6 endte dessverre med tap for algeriske WIM Lina Nassr (1854), før hun spilte en svært fartsfyllt remis mot Christilla Rousseau (1677) fra Belgia. Dette var et parti der Marte lenge hadde et lovende angrep, før det plutselig snudde til Rousseaus fordel. Da heller ikke hun innkasserte på angrepet sitt, endte partiet med remis. Uheldigvis ble dette litt av gjennomgangsmelodien for Marte i de resterende partiene, da hun ofte spilte seg opp til gode fordeler gjennom sterkt spill, men slet med å omgjøre fordelene til helpoeng. I runde 8 ble det tap for tyrkiske WFM Esma Doga Duran (1825), før hun i runde 9 spilte remis mot malaysiske Wei Xin Rosamund Koo (1918). De to siste partiene endte også begge i remis, mot Jayendra Saloni Anandpara (1326) fra Hong Kong, og Nikolina Koljevic (1898) fra Montenegro. Dette ga henne totalt 3,5 poeng, noe som førte til noe ratingnedgang. Likevel var det mye godt spill å ta med seg fra turneringen for Marte sin del, og med litt mer presisjon i de avgjørende fasene kunne poengfangsten blitt enda større.

Alle resultater fra turneringen finnes på chess results, mens partier kan spilles gjennom på Chessbomb

Resultater: http://chess-results.com/tnr371616.aspx?lan=1&art=1&rd=11&fedb=NOR&turdet=YES&flag=30

Partier: https://www.chessbomb.com/arena/2018-fide-world-junior-girls-championships-u20

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page