top of page

Sjakk-OL 2018


De Olympiske lekene i sjakk er noe av det største man kan delta i som sjakkspiller, og det er svært få forunt å få delta i denne turneringen. Under årets turnering var imidlertid Hanna Bakken Kyrkjebø (1947) fra Stavanger så heldig å få oppleve nettopp dette, da hun deltok som en av fem spillere på Norges kvinnelag, som ellers bestod av WGM Olga Dolzykhova (2184), WIM Ellen Hagesæther (2181), WIM Sheila Barth Sahl (2136) og Monika Machlik (2059). Laget, som hadde en snittrating på 2140, var forhåndsrangert som nummer 48 av totalt 151 lag, og hadde dermed ikke mulighet til å kjempe om noen topplassering. Det de imidlertid hadde gode muligheter til var å ende som beste nordiske lag, da de med noen få ratingpoengs margin var høyest rangert av alle de nordiske lagene. Dette klarte de også, da de med 12 poeng tok en 51. plass, fem plasser foran Sverige på samme poengsum.

Årets OL ble arrangert i den Georgiske strandbyen Batumi, og samlet 1667 deltakere fordelt på 336 lag fra 180 forskjellige nasjoner. Av disse var det 185 deltakende lag i den åpne klassen, og 151 lag i kvinneklassen, noe som var deltakerrekord i begge klasser.

Turneringen startet 23. september, og varte i nesten to fulle uker, frem til 6. oktober. Turneringen ble spilt over 11 runder, med full betenkningstid på 90 min. på 40 trekk, deretter 30 min. på resten av partiet, samt 30 sekunder ekstra per trekk. Norge stilte med ett lag i kvinneklassen, bestående av de overnevnte spillerne, og et rent herrelag i åpen klasse, bestående av GM Aryan Tari (2618), GM Frode Olav Olsen Urkedal (2535), IM Johan-Sebastian Christiansen (2525), IM Benjamin Arvola Notkevich (2493) og GM Johan Salomon (2477). Et sterkt herrelag, som også gjorde det meget skarpt i åpen klasse, med en sluttplassering som nummer 29, 9 plasser foran deres opprinnelige forhåndsrangering, og 15 plasser foran neste nordiske lag.

Kvinnelaget endte som nevnt som beste nordiske lag med 12 lagpoeng og 25 individuelle poeng.

Ett av spillelokalene under årets OL (foto: Anniken Vestby)

Det norske kvinnelaget startet turneringen med en enkel 4-0 seier over Sudan. Hanna var blant spillerne som spilte denne runden, og hun hadde god kontroll mot Jadalla Marva (1322) i de 27 trekkene partiet varte. En flott start på turneringen for både Hanna og det norske laget. I runde 2 fikk de det imidlertid langt tøffere da de møtte Georgias førstelag, som med et ratingsnitt på 2484 var fjerderangert i klassen. Hanna ble spart denne runden, og fikk dermed ikke prøvd seg mot de sterke Georgiske spillerne. Uansett hadde det vært lite hun kunne gjøre med lagresultatet, ettersom Norge tapte matchen 4-0. Likevel et ganske forventet resultat, da de norske spillerne var rundt 300 poeng lavere ratet på alle bord.

Mer overkommelig ble det i tredje runde, da Nicaragua med en snittrating på 1705, var motstander. Til denne matchen var Hanna tilbake på laget, og leverte lenge et velspilt parti mot Maria Jose Granados på fjerdebordet. Dessverre mistet hun fordelen sin i sluttspillet, og måtte ta til takke med remis. Uansett fikk det ingen konsekvenser for lagpoenget, som ble sikret med 3,5 - 0,5 etter at resten av de norske spillerne vant sine partier.

I fjerde runde ble det nok en gang knallhard motstand for de norske kvinnene, da de skulle måle krefter mot stornasjonen Nederland, som var forhåndsrangert på en 16. plass. Hanna fikk fornyet tillit på fjerdebordet til denne kampen, men fikk dessverre en dårlig stilling etter åpningen, og hadde til slutt lite å stille opp med mot den nederlandske WIM-en Rosa Ratsma (2260). Norges eneste lyspunkt i denne matchen, som de til slutt tapte 3-1, var Olga Dolzykhovas svært overbevisende seier mot GM Zhaoqin Peng (2367). Etter å ha reddet seg ut av en svært dårlig åpning, snudde Olga partiet fullstendig i midtspillet, og innkasserte seieren etter 38 trekk, da hun faktisk ledet med hele to springere. En meget sterk seier som pyntet godt på sluttresultatet.

Det norske laget mot nederland (foto: Anniken Vestby)

I den påfølgende runden ble Hanna nok en gang spart da Norge møtte det noe svakere Kyrgyzstanske laget. Dette var en match som skulle vinnes ganske greit, noe som også ble gjort med solide 4-0. Dette ble som en slags oppvarming til lagets mest interessante oppgjør så langt, nemlig matchen mot et sterkt hviterussisk lag, som til slutt endte helt oppe på 18. plass! Dette var på forhånd et spennende oppgjør for det Norske laget, da spillerne var ganske likt ratet på alle bord med unntak av førstebordet der Olga var klart underlegen i rating til sin motstander WIM Olga Badelka (2404). Spennende ble det også, da det norske laget til slutt vant 2,5 - 1,5 etter at Olga som siste spiller satt igjen på førstebordet og holdt et langt sluttspill med tårn mot tårn og springer til remis. Hanna, som nå var tilbake på laget, fikk også bidratt til denne sterke lagseieren da hun på fjerdebordet spilte en viktig remis mot Mariya Kaliadzich (2040). Dette var et meget godt gjennomført parti av Hanna, som hele tiden hadde god kontroll på sin hviterussiske motstander, og aldri stod i fare for å tape partiet. Også Monika Machlik på tredjebordet leverte et meget godt resultat, da hun kom tilbake fra et håpløst sluttspill mot Yana Iluchyk (2114) og reddet partiet til remis. Det avgjørende helpoenget i matchen var det imidlertid Ellen Hagesæther som stod for, da hun tok en flott angrepsseier mot FM Lanita Stetsko (2188), og med det sørget for Norges beste resultat i turneringen!

Norge slo til med en veldig sterk lagseier mot Hviterussland! (foto: Anniken Vestby)

Som følge av seieren mot Hviterussland ventet det et nytt sterkt lag i runde 7, nemlig Cuba. Dette ble en stor utfordring spesielt for Hanna, som faktisk møtte den nest høyest ratede spilleren på laget, på tross av at hun satt på fjerdebord. Med 350 poeng opp til motspilleren Lisandra Llaudy Pupo (2294) ble overmakten for stor, og Hanna måtte gi tapt etter 65 trekk. Dessverre ble også denne seieren avgjørende for at Cuba vant matchen, ettersom at alle de andre partiene endte remis. Uansett ikke et tap Hanna kan klandres for, da det ville vært over all forventning om hun hadde tatt poeng mot en så sterk motstander.

I åttende runde ble motstanden noe lettere igjen, da Norge møtte Skottland, som var lavere ratet på alle bord med unntak av førstebordet. Hanna spilte denne gang mot Monica Espinosa Cancino (1655) og hadde få problemer med å slå den skotske jenta. Partiet ble i praksis avgjort etter 31 trekk, da Hanna fikk en en fin kombinasjon som vant en ren springer. Også på 3 og 2. bord ble det Norske seire, da Monika vant mot Rosemary Guilian (1924) mens Sheila vant mot Ali Roy (1923). Dermed ble det full pott for laget, selv om Ellen på førstebordet gikk ned mot GM Ketevan Arakhamia-Grant (2345).

Niende runde ga Norge den tøffeste kampen så langt, da åttenderangerte Tyskland satt på andre siden av brettet. Dette skulle på papiret vært en lett match for det Tyske laget, men de Norske spillerne klarte virkelig å ryste tyskerne på flere av bordene. På førstebordet vant Olga mot IM Elisabeth Paethz (2513), og stod med det for det beste enkeltresultatet til det norske damelaget i dette OL. En fantastisk prestasjon som Sheila på andrebordet fulgte opp da hun holdt Filiz Osmanojda (2348) til remis. Dessverre ble overmakten for stor for Monika og Hanna på 3 og 4 bord, og Norge endte med et knepent tap 2,5 - 1,5. Uansett et meget hederlig resultat!

I nest siste runde var det så Norges til å være store favoritter da de møtte Sør-Afrika som var over 200 poeng lavere ratet på alle bord. Denne kampen endte med en 3,5 - 0,5 seier, etter at Hanna, Olga og Ellen vant sine partier, mens Sheila spilte remis. Hannas parti mot Rebecca Selkirk (1733) var av det flotte slaget, da hun tidlig ofret offiser for god utvikling og angrepsmuligheter. Dette ga også uttelling, da Hanna hadde en fullstendig vinnende stilling allerede etter 22 trekk, da Selkirk ga opp. Et veldig velspilt parti som bidro til å sikre en overbevisende lagseier!

Hanna leverte et flott parti mot sin skotske motstander (foto: Anniken Vestby)

I siste runde var det Colombia som var motstandere, et lag som var veldig jevnt, og som faktisk hadde to høyere ratede spillere på de to nederste bordene enn på de to øverste. Dette ga også utslag for dem, da Hanna og Monika på 3 og 4. bord tapte sine partier. På de to øverste bordene tapte også Olga mot en høyere ratet motstander, mens Sheila ble lagets eneste poengplukker da hun spilte remis mot Beatriz Irene Franco Valencia (2191). Matchen endte dermed med et 3,5 - 0,5 tap, og det Norske laget endte på 12 lagpoeng totalt etter 6 seire og 5 tap.

Som beste nordiske lag og med en prestasjon omtrent lik som forhåndsrangeringen, må det sies å ha vært en vellykket turnering for det norske kvinnelaget. Lagets soleklare høydepunkt var seieren mot Bulgaria i runde 6, da alle på laget bidro med individuelle poeng. Toppscorere på laget ble Olga og Ellen med 6 poeng, disse to var også de to med størst ratingfremgang på hhv. 44 og 12 ratingpoeng. Også Hanna leverte en flott turnering, og presterte akkurat på egen rating, noe som må sies å være veldig godkjent i et OL. Høydepunktet for Hanna må nok ha vært remisen i matchen mot Bulgaria, samt det flotte partiet hennes i den seieren mot Sør-Afrika.

Alle resultater fra turneringen finnes på chess-results: http://chess-results.com/tnr368909.aspx?lan=1&art=0&rd=11&fed=NOR&flag=30

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page