top of page

Stavanger Open 2018

Stavanger Open 2018 ble gjennomført i siste del av høstferien, 10 - 14. oktober på Clarion Hotel i Stavanger. Turneringen ble spilt med tre forskjellige grupper, hvor hver gruppe hadde 9 runder med en betenkningstid på 90 min. + 30 sek per trekk. Turneringen samlet 87 deltakere, hvilket dessverre var en del under det man hadde håpet på, og en nedgang i deltakerantall siden fjorårets turnering. Det var imidlertid ikke på grunn av dårlig deltakelse fra Stavanger Sku og Stavanger SK, ettersom klubbene hadde med totalt 32 deltakere i turneringen! Med et såpass høyt deltakerantall ble det naturligvis flere sterke prestasjoner i de forskjellige klassene også!

Spillelokalene på Clarion Hotel Stavanger

Gruppe A

I A-gruppen kom de best plasserte spillerne fra Stavanger Sku like bak hverandre med et halvt poeng mellom seg. Høyest opp var det Andreas Fossan (2035) som kom, med 6 poeng og en 8. plass. Dette klarte han spesielt som følge av en svært god avslutning, med 3,5 poeng på de 4 siste rundene.

Han startet turneringen med to poeng på de fire første rundene, etter å ha vunnet mot Einar Clausen Frøvik (1712) og Amir Keadana (1819), men tapt for Alexander Øye-Strømberg (1767) og Andreas Sebastian (1907). Dette var naturligvis ikke den ideelle starten på turneringen, da de to tapene så langt hadde ødelagt mye for ratingprestasjonen hans. Det gikk imidlertid svært mye bedre i andre del av turneringen, da han først spilte remis mot Oddvar Solli (1844), før han tok turneringens tredje seier mot Johannes Melkevik (1841) i runde 6. I den påfølgende runden møtte han så Shazil Shehzad (2042), og da dette partiet endte remis, stod han med 4 poeng etter 7 runder. Denne poengsummen skulle imidlertid bli betraktelig høyere, da han slo til med 2 poeng på de 2 siste rundene, etter først å ha vunnet mot Elias Hulleberg Sidali (1865) i runde 8, før han vant mot Aleksander Fossan (2173) i det avgjørende sistepartiet. En fin turnering av Andreas, som virkelig fikk snudd om på et vanskelig utgangspunkt.

Andreas ble beste spiller fra SSKU i A-gruppen

På de to plassene bak Andreas fulgte Aleksander Flæsen (1945) og Aleksander Fossan (2173) med henhodsvis 5,5 og 5 poeng. Av disse to var det imidlertid kun Flæsen som gikk opp i rating, da han sikret seg en fin ratingfremgang på 24 poeng. Flæsens turneringsutvikling minnet noe om Andreas sin, da det var en svært sterk avslutning som også reddet hans turnering. Aleksander tok kun 2,5 poeng på de 6 første rundene, og måtte også godta noen nederlag mot lavere ratede spillere på disse rundene. Dette klarte han imidlertid å legge bak seg mot slutten av turneringen, da han vant alle de tre siste partiene! I runde 7 tok han seieren mot Einar Clausen Frøvik (1712), før han i runde 8 vant mot Mathias Unneland (1884). Deretter avsluttet han turneringen i runde 9 med en meget sterk seier mot Afras Mansoor (2090). En strålende prestasjon av Aleksander, som sikret ham en flott plassering og en god ratingfremgang!

Aleksander Fossan tok 10. plassen med 5 poeng. Han fikk en vanskelig turnering, da han gjennom nesten hele turneringen fikk annnehver lavt ratet spiller, og annenhver svært høyt ratet spiller. Spillerne han slo var alle ratet under 2000, mens spillerne han tapte for alle var ratet over 2350. Han leverte dermed veldig likt til forventet score, helt til han dessverre tapte for Andreas i siste runden, noe som naturligvis ødela ratingprestasjonen for ham. Likevel ble han tredje beste Stavangerspiller, med meget godkjente 5 poeng.

Andre spillere som imponerte stort i denne klassen var Snorre Kristiansen (1722) og Live Jørgensen Skigelstrand (1633), som gikk opp 67 og 50 ratingpoeng. Snorre var den som fikk den høyeste fremgangen, og denne var også svært velfortjent, da han gjennom hele turneringen tok poeng fra spillere som var flere hundre poeng høyere ratet enn ham selv. Spesielt imponerende var starten på turneringen hans, da han først vant mot Shazil Shehzad (2042) i første runde, før han slo til med en veldig sterk remis mot Sondre Waage Tofte (2216). Sistnevnte var ratet nesten 500 poeng høyere enn Snorre, men stod likevel med et noe dårligere sluttspil de to tok remis etter 32. trekk. Etter den fantastiske starten fikk han naturligvis sterk motstand i de neste rundene, og det ble dermed bare et halvpoeng på de fire neste partiene. Avslutningen ble derimot nesten like god som begynnelsen, da han først vant mot Lykke-Merlot Helliesen (1562) i runde 7, før han holdt Simen Sørensen (1929) til remis i runde 8. I siste runde toppet han en allerede flott turneringen med å vinne mot Gustav Hestholm (1727), og gjorde seg dermed fortjent til en ratingfremgang på 67 poeng. I tillegg tok han 4,5 poeng, og en flott 24. plass i gruppen.

Snorre leverte enormt imponerende resultater i Stavanger Open

Live la mye av grunnlaget for sin fremgang i første runde, da hun vant mot Aksel Bu Kvaløy (1932). Etter dette gode resultatet gikk det litt tråere i de neste rundene, da hun i likhet med Snorre fikk svært god motstand som følge av den gode starten. Hennes neste poeng kom dermed ikke før runde 5, da hun vant mot Kolbjørn Bø (1110). Etter dette spilte hun to remiser mot Alexander Øye-Strømberg (1767) og Gustav Hestholm (1727), før hun tok enda et godt resultat i nest siste runde, med seier mot Egil Melkevik (1768). Dermed sikret hun seg 4 poeng og en 30. plass, samt en fremgang på hele 50 poeng!

Gruppe B

I gruppe B var det Andreas Broch-Austvoll (1505) som stod for den beste plasseringen, da han med sine 5,5 poeng tok en veldig sterk 3. plass! Ekstra imponerende er det når han i tillegg stod over de første tre rundene, og kun fikk walkover-remiser som følge av dette. Han ble dermed den eneste spilleren sammen med Ariza Hina, som tok 1. plassen, som gikk ubeseiret gjennom turneringen. Andreas sin turnering startet som nevnt med tre walkover-remiser, før han i fjerde runde vant mot Andreas Stenhaug (1365). Denne seieren fulgte han opp med gode resultater i runde 5 og 6, da han først spilte remis mot Stian Hjorteland (1632), før han i runde 6 vant mot Alisha Shehzad (1627). Andreas sine tre siste partier var alle mot svært god motstand, og da alle partiene endte remis sikret han seg tre svært sterke halvpoeng. I runde 7 var det 2. plassen Henning Ettrup (1661) som måtte dele poenget, mens det i runde 8 var 1. plassen Ariza Hina (1603) som måtte avgi halvpoeng. I siste runde spilte Andreas så remis mot Sigurd Lye (1297), noe som ga ham 5,5 poeng totalt. Dette var like mange poeng som 2, 4, og 5 plassen, men etter kvalitetsberegning fikk han en plass på pallen!

Andreas tok en imponerende 3. plass i B-gruppen

Noen plasser bak Andreas kom det tre spillere fra klubben som alle endte på 5 poeng. Stian Hjorteland (1632), Sander Joa (1421) og Andreas Stenhaug (1365) endte bak hverandre på resultatlisten, og var alle med og kjempet om topplasseringer helt til siste runde. Høyest opp til slutt kom Stian på sin 6. plass, mens Sander og Andreas fulgte på 7 og 8. Noen plasser bak disse igjen kom Arjun Vijay Cithu på 4,5 poeng. Av disse fire var det flere som endte med imponerende ratingfremgang, og Sander og Andreas var blant de som reiste fra turneringen med nye ratingpoeng i bagasjen. Sander gjorde seg fortjent til en fremgang på 58 poeng ved å blant annet vinne mot Eirik Kyrkjebø (1671) i første runde, spille remis mot Ariza Hina (1603) i runde 2, og slå Njål Lura (1546) i runde 5. Andreas på sin side sikret seg 60 poengs ratingfremgang, og kunne blant annet skilte med seier mot Stian Hjorteland (1632) i første runde, og seire mot Freddy Hestholm (1274) og Arjun Vijay Cithu (1283) i runde 7 og 8. Nevnte Arjun endte imidlertid også opp med en god turnering, da han som følge av seirene sine mot Freddy Hestholm (1274), Sander Joa (1421) og Atle Larsen (1580) gikk opp 31 poeng!

Gruppe C

I gruppe C var det svært mange Stavangerspillere i toppsjiktet, og selv om vinneren til slutt ble Rune Mæstad fra Sandnes, sikret Daniel Fossan (1210) og Teodor Kristoffersen (1211) at de to pallplassene bak gikk til hjemmeklubben. Daniel sikret 2. plassen med 6,5 poeng, mens Teodor tok 3. plassen med 6. poeng.

Daniel startet turneringen forrykende, da han vant alle sine 5 første partier. I tur og orden nedspilte han Torbjørn Løfaldli, Richard Tobiassen (1291), Jens Kristoffersen (1249), Arjan Wylleman (1243) og Rune Mæstad (1258). Daniel ledet dermed turneringen med full pott etter 5 runder, men dessverre ble det stopp i runde 6 og 7, da han tapte mot Teodor og Balder Salte (1241). I de to siste rundene var Daniel imidlertid tilbake i den gode formen, da han vant mot Håkon Salte (1207) i runde 8, og spilte remis mot Steven Charles i siste runde. Med remisen i siste runde sikret Daniel 2. plassen et halvt poeng foran Teodor. I tillegg fikk han en ratingfremgang på hele 73 poeng, noe som var mest av alle Stavanger Sku sine spillere denne turneringen.

Daniel tok 2. plass i gruppe B, etter å ha startet turneringen med 5 strake seiere!

Teodor hadde i likhet med Daniel en seiersrekke på 5 partier på rad, men hans rekke startet først i runde 2, siden han i første runde tapte mot Tomasz Krolikowski. Fra runde 2 til 6 ble det imidlertid bare seire, da han vant mot Andreas Anfindsen, Martin Schanche, Jens Kristoffersen (1249), Balder Salte (1241) og Daniel Fossan (1210). Også for Teodor ble det dessverre bråstans etter 5 partier, da han tapte for 1. plassen Rune Mæstad (1258). I runde 8 tok han sin sjette seier for turneringen da han vant mot Steven Charles, og med det fikk han 3. plass i klassen med 6 poeng, på tross av tap i siste runde. Også Teodor sikret seg en imponerende ratingfremgang på 46 poeng.

Det var også flere fra Stavanger Sku som gjorde det skarpt i denne klassen, og med fikk fin ratingfremgang. Richard Tobiassen (1291) tok 5,5 poeng og endte med det på en flott 5. plass i klassen. Han fikk også en ratingfremgang på 6 poeng, med seire mot Jens Kristoffersen (1249) og Vegard Joa (1123) som sine beste resultater.

Marton Moi (1225) tok 4,5 poeng og en 13. plass, og fikk en fremgang på 16 ratingpoeng. Disse fikk han etter å blant annet ha vunnet mot Arjan Wylleman (1243) og Nikolai Krämer (1065).

Alle resultater finnes på turneringsservice: http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=StavangerOpen2018-StavangerSjakklubb

Mens bilder finnes på turneringens facebookside: https://www.facebook.com/pg/StavangerChess/photos/?ref=page_internal

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page