top of page

NM for barn og ungdom 2018

Årets NM for barn og Ungdom ble arrangert på Scandic Hotell Maritim i Haugesund fra 9 - 11. november, av arrangørklubbene Sevland Sjakklubb og Haugaland Sjakklubb. Turneringen samlet totalt 269 spillere, som var fordelt på 8 forskjellige klasser. I de fire øverste klassene ble det spilt 7 runder, hvor de to første var hurtigsjakk, mens de fem neste var langsjakk. I de fire yngste klassene var det fire runde med hurtigsjakk, og deretter fem runder med langsjakk. Stavanger Sjakklubb Ungdom kunne skilte med hele 29 deltakere i turneringen, og var med det største deltakende klubb i årets NM! Blant disse 29 var det flere som gjorde det meget sterkt, og klubben endte opp med flere nye norgesmestere, samt flere pallplasser! I klasse F tok Aksel Bu Kvaløy en suveren 1. plass, med 9 av 9 mulige poeng! Aksel endte hele 2,5 poeng foran nestemann, og leverte dermed en perfekt turnering resultatmessig! I gruppe B tok også Abyl Kizatbay (2064) pallplass, da han ble nummer 3 i det som var norgesmesterskapets sterkeste felt! Pallplasseringer ble det også i gruppe A, hvor Andreas Fossan (2032) tok 2. plass, og Håkon Abeland Myrheim (2018) tok 3. plass! Sterke prestasjoner av Stavangers spillere, som også leverte noen svært gode ratingresultater utenom!

Gruppe A

I A-gruppen var det som nevnt Andreas Fossan som ble beste spiller fra Stavanger med sin 2. plass, med Håkon Abeland Myrheim på plassen bak.

Selv om Andreas fikk en god turnering til slutt, fikk han imidlertid en svært vanskelig start, da han allerede i første runde tapte mot Bjørn Robert Unhjem (1755), som forøvrig vant den sammensatte U26 og A gruppen til slutt. Han lot seg heldigvis ikke påvirke særlig av tapet i første runde, og vant alle sine tre neste partier mot Vegard Lauvik Fjeldstad (1267), Kristoffer Hansen (1463) og Mathias Sætre (1898). I femte runde møtte han så Sara Næss (1986), som han lå på delt 2. plass med i klassen før runden. Dette partiet endte i remis, og de to fulgte hverandre dermed videre i turneringen. I runde 6 spilte Andreas remis mot klubbkamerat Håkon Abeland Myrheim (2018), før han i siste runde tok en svært viktig seier mot Petter Andreas Wadstensvik (1920). Dessverre hadde også Sara Næss klart å tatt tilsvarende antall poeng på sine to siste runde, og hun endte dermed på lik poengsum som Andreas, men foran på kvalitet. Dermed ble det en knepen 2. plass, for Andreas, som likevel må si seg godt fornøyd, da han i tillegg endte med en ratingfremgang på 13 poeng.

Andreas ble beste spiller fra SSKU i klasse A (foto: Tom Eriksen)

Håkon endte på plassen bak Andreas, med 4,5 poeng. Han hadde en noe anderledes turneringsutvikling, da han startet med seire i de to første rundene mot Stavangerspillerne Sverre Skjølingstad (1724) og Benjamin Fossan (1923). I runde 3 og 4 spilte han så remis mot Haakon Wright (1807) og Sara Næss (1986), før han i runde 5 tapte mot Simen Sørensen (1929). I runde 6 ble det remis mot Andreas Fossan, og Håkon hadde med det prestert å møte alle Stavangerspillerne i klassen før siste runde! Parti nummer 7 ble avgjørende for sluttplasseringen, og da han vant mot Mathias Sætre (1898), og sikret det 3. plass i gruppen!

De øvrige to Stavangerspillerne i gruppen, Sverre Skjølingstad (1724) og Benjamin Fossan (1923), endte som nummer 5 og 6 i A-gruppen. Av disse to var det imidlertid bare Sverre som fikk positiv ratingutvikling, da han gikk opp hele 57 ratingpoeng, hovedsaklig som følge av seire mot Haakon Wright (1807) og nettopp Benjamin, i de to siste rundene.

Gruppe B

B-gruppen var den sterkeste klassen i årets NM, men likevel var det flere av Stavangers spillere som var med og kjempet helt i toppen. Både Abyl Kizatbay (2064), Aleksander Flæsen (1978) og Aleksander Fossan (2155) hang med i tetkampen helt til siste runde, men til slutt var det kun Abyl som klarte en plassering blant de tre beste, da han tok en meget sterk 3. plass.

Abyl startet sin turnering med to seire mot lavere ratet motstand, før han i tredje runde spilte remis mot Aleksander Fossan. Denne remisen markerte starten på en rekke med svært gode resultater for Abyl, da han i runden etterpå holdt andrerangerte FM Andre Nielsen (2260) til remis, og deretter vant mot Tobias Lang Nilsen (2038) i runde 5. Han trumfet imidlertid disse resultatene igjen, da han i de to siste partiene spilte remis mot de som endte som nummer 1 og 2 i klassen, Isak Sjøberg (2133) og FM Andreas Garberg Tryggestad (2343). Den gode plasseringen ble toppet med en ratingfremgang på hele 51 poeng, og Abyl kunne dermed si seg svært godt fornøyd med turneringen!

På lik poengsum som Abyl, men med noe dårligere kvalitet, kom Aleksander Flæsen. Aleksander leverte også en meget sterk turnering, og 5. plassen han endte på var langt over hans forhåndsrangering. Han begynte turneringen sin med seier mot Arne Kjelsbol Huse (1379) i første runde, før han tapte mot FM Andre Nielsen (2260) i runde 2. Deretter tok han tre strake seire, da han i tur og orden nedspilte Håkon Hembre Helgøy (1682), Ethan Dias (1814) og Elias Hulleberg Sidali (1908). Med disse resultatene meldte han seg for alvor inn i tetkampen, og selv om det ble tap for førsterangerte FM Andreas Garberg Tryggestad (2343) i nest siste runde, endte han med en meget sterk plassering etter å ha vunnet mot Sondre Melaa (2138) i siste runde. Denne seieren var også viktig med tanke på hans ratingfremgang, som endte på hele 58 plusspoeng.

Også Aleksander Fossan hang lenge med i tetkampen, etter at han blant annet vant mot Jonatan Espeland (1547) og Elias Hulleberg Sidali (1908) i de to første rundene, og deretter spilte remis mot Abyl og Sondre Melaa (2138). Dessverre datt han noe av mot slutten av turneringen Da han spilte remis mot to lavere ratede spillere i runde 5 og 6, og så tapte oppgjøret mot FM Daniel Nordquelle (2213) i siste runde. Likevel endte Aleksander på en fin 9. plass, kun poenget bak Abyl og Aleksander.

Fredrik Lytomt Jacobsen (1552) og Sofie Løfaldli (1573) hadde ikke mulighet til å kjempe med teten, men leverte også svært gode resultater. Fredrik endte på 3,5 poeng, og fikk en fin ratingfremgang på 8 poeng, noe som spesielt skyldtes en sterk seier mot Elias Hannestad (1538) i femte runde. Sofie på sin side endte med 3 poeng, og en ratingfremgang på 24 poeng, etter å blant annet ha holdt Elias Hulleberg Sidali (1908) til remis i runde 3.

Gruppe C

C-gruppen var den gruppen med størst deltakelse fra Stavanger, da det her var hele 8 spillere fra klubben. De beste fra klubben i denne klassen ble Snorre Kristiansen (1789), med 4,5 poeng og en 13. plass, etterfulgt av Live Jørgensen Skigelstrand (1683) med 4 poeng og en 16. plass, og Gustav Hestholm og Andreas Broch-Austvoll på 19 og 20. plass, med samme poengsum som Live. Dessverre var det ingen av disse som endte med oppgang i ratingen, men det var likevel flere sterke enkeltprestasjoner å ta tak i, hvor høydepunktene var Gustavs remis mot Afras Mansoor (2008) i det tredje partiet, og Lives seier mot David Luangtep Vangen (1726) i andre hurtigsjakkparti.

På lik poengsum som Andreas og Gustav, men med dårligere kvalitet, kom Fredrik Nyborg Sørensen (1383), mens Olav Holten Fiskaaen (1073), Håkon Støren (1443) og Vetle Støren (1375) endte halvpoenget bak ham, med 3,5 poeng. Av Størenbrødrene var det kun Vetle som gikk på en liten pluss, med 3 ratingpoeng opp. De store fremgangene var det Fredrik og Olav som stod for, da de gikk opp henholdsvis 43 og 44 poeng, etter at de spesielt imponerte i langsjakkdelen av turneringen. Fredrik stod kun med ett poeng på walkover etter hurtigsjakkpartiene, men da han i langsjakken vant mot både Kim Roger Hansen Westrum (1711) og Ibragim Madagov (1560), kunne han glede seg over en svært vellykket turnering, på tross av en tøff start. Det samme gjaldt mye for Olav, som etter fire partier kun stod med et halvt poeng. Han viste imidlertid at han fortjente bedre enn dette, da han vant alle sine tre siste partier, med seire mot blant annet Emre Amundsen Borgaas (1142) og Lavran Sunde (1294). En flott turnering av begge to!

Gruppe D

I gruppe D var det 5 spillere fra Stavanger, og best av disse 5 ble Anders Jess Linjord (1241) med 4,5 poeng og en 20 plass. Anders sine poeng kom blant annet etter remis mot Johannes Tylden (1258), samt seire mot Mark Spitzer og Kasper Larsen. Halvpoenget bak Anders kom både Kasper Kleppe Tunge (1233) og Daniel Kjeldsen, mens Arjun Vijay Cithu (1361) og Sigurd Rommetveit endte på 3 og 2,5 poeng. Alle leverte de flere gode enkeltresultater, og mest imponerende var nok Daniels remis mot Olai Dyrhaug Eriksen (1378), Sigurds remis mot Johannes Tylden (1258), og Kaspers seier mot Even Gildestad (1127).

Gruppe F

I gruppe F fikk vi den klareste vinneren i dette NM, da Aksel Bu Kvaløy (1894) spilte til full pott, og en soleklar norgesmestertittel, hele 2,5 poeng foran nestemann! Aksel var på forhånd stor favoritt i klassen, men det er likevel svært imponerende å gå ubeseiret gjennom turneringen, uten noen små blemmer underveis. Det var helle ikke motstanden det stod på, da Aksel møtte alle fra 2 til 8. plass, og dermed kun møtte en spiller som ikke endte som topp ti i klassen! I tillegg til 1. plassen sikret Aksel seg 20 ratingpoeng i pluss!

Aksel tok en soleklar 1. plass i klasse F, med 9 av 9 mulige poeng! (foto: Ilia Kakushadze)

Det var også flere enn Aksel som leverte meget godt i denne klassen, blant annet Marton Moi (1241) og Martin Holten Fiskaaen (1068), som ble nummer 10 og 12, og gikk opp 17 og 20 ratingpoeng. De tok begge 5 poeng, etter flere sterke prestasjoner som Martons seier mot Rune Mæstad (1288) i sisterunden, og Martins seier mot Elias Buschmann Rustan (1267) i nest siste runde. Poenget bak disse to kom Thomas Hansen Juvik på en flott 18. plass, mens Nikolai Nyborg Sørensen og Mads Tjensvoll ble nummer 21 og 23. Flott innsats av alle klubbens spillere!

Gruppe E

I gruppe E var det kun én spiller fra Stavanger Sku, nemlig Arjun Vijay Cithu (1314). Arjun var imidlertid en meget god representant for klubben, da han med 6,5 poeng tok en knallsterk 11. plass i den yngste aldersklassen. Arjuns turnering startet med to seire i de første partiene, før han fikk to tap i de to neste. Etter dette gikk han ubeseiret gjennom turneringen, med tre seire og to remiser, noe som brakte ham opp på imponerende 6,5 poeng.

Alle resultater fra turneringen finnes på turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=NMforbarnogungdom2018-SevlandSjakklubb

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page