top of page

Det Åpne NM i Hurtigsjakk 2019

Sammen med det åpne NM i lynsjakk, har det åpne NM i hurtigsjakk vokst til å bli en av landets største turneringer, og et av de virkelig store høydepunktene for landets sjakkspillere. Årets utgave ble avholdt på Quality Hotel Edvard Grieg, og samlet hele 313 spillere fordelt på tre forskjellige grupper. Turneringsoppsettet var likt i alle gruppene, og spillerne spilte 10 runder hurtigsjakk over to dager, med en betenkningstid på 15 min. + 10 sek. per trekk. Turneringen ble ratet med FIDEs hurtigsjakkrating, og gruppene ble delt inn etter samme rating: Gruppe A var ment for spillere med over 1800 i hurtigsjakkrating, mens gruppe B var for dem mellom 1400-1800, og gruppe C var for dem under 1400.

Det var flotte spillelokaler under året åpne NM i hurtigsjakk (foto: Bergen Sjakkfest sin facebookside)

Stavanger Sku hadde totalt 10 spillere i denne turneringen, fordelt på alle de tre gruppene. Spillerne i alle gruppene leverte svært godt, og samtlige 10 spillere fikk ratingfremgang etter endt turnering. I A-gruppen var det Aleksander Fossan (1867) som endte høyest opp på en 16. plass med 6 poeng, mens Abyl Kizatbay (1959) endte to plasser bak på samme poengsum. De to tok begge mange sterke seire, men Aleksander stod for det som må ha vært helgens største enkeltprestasjon, da han i første runde vant mot førsterangerte GM Aryan Tari (2587) med svarte brikker! En fantastisk prestasjon som han var helt alene om å klare, ettersom Aryan gikk ubeseiret gjennom resten av turneringen og til slutt tok 1. plassen et helt poeng foran nestemann!

Aleksander var imidlertid ikke alene om å levere sterke resultater, og selv om det naturligvis ikke var noen andre av klubbens spillere som var i nærheten av et lignende enkeltresultat, var det flere i B og C-gruppen som leverte sterke turneringsresultater! Benjamin Fossan tok en flott 7. plass i B-gruppen, mens Andreas Stenhaug (1323) fulgte opp 5. plass i lynsjakken med en 2. plass i hurtigsjakken, etter å ha sanket 8,5 av 9 mulige poeng. Like bak Andreas kom Gustav Hestholm (1348), som også tok 85, av 9, men endte på plassen bak etter kvalitetsberegninger.

Gruppe A

I A-gruppen var det som sagt Aleksander som ble beste spiller fra klubben med sin 16. plass. Høydepunktet i turneringen hans ble naturligvis seieren mot Aryan i første runde, men han plukket også flere poeng mot høyere ratede spillere senere i turneringen. I runde 3 spilte han remis mot FM Daniel Hersvik (2209), mens han i de to siste rundene vant mot både FM Kjell Arne Mork (2268) og FM Ward Al-Tarbosh (2186). Meget gode resultater, som også gjorde at han fikk et solid ratinghopp på 48 poeng.

På lik poengsum som Aleksander kom Abyl, på en 18. plass. Abyl fikk en litt treg start på turneringen med 1 poeng på de første 3 rundene, men fikk deretter opp farten, og tok 5 poeng på de neste 7 rundene. Hans sterkeste resultat ble seieren mot FM Kjell Arne Mork (2268) i sjette runde, en seier som også var viktig for å sikre en liten ratingfremgang på 5 poeng.

Halvpoenget bak Aleksander og Abyl kom Aksel Bu Kvaløy, som i likhet med de to andre leverte en flott turnering med mange gode enkeltprestasjoner. Aksel startet poengplukkingen allerede i første runde, da han holdt Hans Olav Lahlum (2120) til remis. Dette ble imidlertid ikke hans eneste resultat mot en høyere ratet spiller, ettersom han i runde 6 og 7 nedspilte både Isak Sjøberg (1973) og Daniel Nordquelle (2024). De gode resultatene ga ham en velfortjent ratingoppgang på hele 68 ratingpoeng!

Halvpoenget bak Aksel igjen kom Andreas Fossan (1776), som med 5 poeng klarte å sikre seg en liten ratingfremgang på 10 poeng. Andreas fikk en tøff start på turneringen da han måtte gi tapt for tre høyere ratede spillere i de tre første rundene, før han fikk walkover i runde fire. Etter walkoveren snudde resultatene, og Andreas tok 4 poeng på de siste 6, etter blant annet å ha vunnet mot tre høyere ratede spillere i Kjeld Christensen (1907), Kjetil Andås (1857) og Arn-Tore Haugsdal (1956).

Aleksander Fossan ble beste spiller fra Stavanger Sku i hurtigsjakken (foto: Bergen Sjakkfest sin facebookside)

Gruppe B

I B-gruppen var det nok en gang Benjamin Fossan (1756) som ble beste spiller fra Stavanger. Dessverre klarte han ikke å følge opp førsteplassen i B-gruppen i det Åpne NM i lynsjakk, men 7,5 poeng og 7. plass i hurtigsjakken var uansett godt levert. Benjamin fikk en dårlig start på turneringen da han tapte første runde, og deretter spilte remis i runde to. Han kom seg imidlertid inn i tetkampen igjen med 7 poeng på de resterende 8 rundene, med seier mot Odd Birkestrand (1624) og remis mot gruppevinner Axel Tunsjø (1861) blant resultatene. Gode prestasjoner, som var med på å gi ham en ratingfremgang på 6 poeng.

Poenget bak Benjamin kom Fredrik Lytomt Jacobsen (1591). Fredrik gjentok den sterke prestasjonen fra det åpne NM i lynsjakk, og sikret seg en ratingfremgang på hele 49 ratingpoeng. Dette klarte han ved å ta flere seire mot høyt ratede spillere, som Egil Melkevik (1702), Per Otto Solheim (1790) og Aidin Afsari-Rad (1675). Siste Stavangerspiller i denne klassen, Andreas Broch-Austvoll (1475) klarte også å sikre seg en liten ratingfremgang, da han gikk opp 8 ratingpoeng, etter å blant annet ha vunnet mot Berge Frimanslund (1554) og holdt Heine Johannessen (1647) til remis.

Gruppe C

I C-gruppen endte både Andreas Stenhaug (1323) og Gustav Hestholm (1348) på pallen, da de ble nummer 2 og 3 med 8,5 poeng. De to møttes i runde 7 til et parti som ble remis, og dette var ett av få poeng de to avga. Andreas, som kapret 2. plassen med noe bedre kvalitet enn Gustav, gikk ubeseiret gjennom turneringen da han kun avga tre remis, mot Gustav, gruppevinner Matias Myren og Håkon Salte (1154). Blant de mange seirene var det noen som pekte seg ut som ekstra imponerende, som seirene mot Tom Roar Pedersen (1354) og Håvard Bruun-Olsen (1383). De gode resultatene ga ham en ratingfremgang på 39 poeng.

Gustav startet sin turnering med tre strake seire, før han i fjerde runde tapte for nevnte Matias Myren. Etter tapet avga han kun et halvpoeng mot Andreas, og vant de resterende matchene, med seire mot høyt ratede spillere som Knut Simon Helland (1342) og Elias Haukenes (1373).

På 18. plass i denne gruppen kom Kasper Kleppe Tunge (1197) med 6,5 poeng, mens Richard Tobiassen (1301) tok 36. plassen med 6 poeng. Begge disse leverte over forventet, og sikret seg ratingfremgang på henholdsvis 20 og 13 poeng. De beste enkeltresultatene deres var nok Kaspers seire mot Elias Haukenes (1373) og Morten Lohne (1348), og Richards seire mot Marius Anfindsen (1148) og Ståle Jan Evenshaug (1189).

Alle resultater fra turneringen finnes her: http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=DetapneNMihurtigsjakk2019Berge-SorashogdaSkolesjakklubb

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page