top of page

Det åpne NM i Lynsjakk 2019

Det Åpne NM i Lynsjakk og Hurtigsjakk har i løpet av kort tid vokst til å bli ett av sjakknorges store høydepunkter på turneringsfronten, og årets arrangementer var intet unntak. Årets Åpne NM i Lynsjakk ble arrangert på Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen, og samlet hele 299 spillere fra hele landet, inklusive 22 spillere fra Stavanger, hvorav 8 var barn og ungdom fra Stavanger Sku. Spillerne spilte i tre forskjellige klasser, men alle klassene hadde samme betenkningstid (3 min. + 2 sek. per trekk) og samme antall runder (9). Alle klassene ble også ratet med FIDE sin lynsjakkrating, og klasseinndelingen ble også gjort utifra denne, hvor klasse A var ment for spillere med over 1800 i FIDE-rating, klasse B var ment for spillere mellom 1400 og 1800, mens klasse C var ment for spillere under 1400 i FIDE lynsjakkrating. Det skal imidlertid nevnes at det for de fleste går langt mellom hver gang man spiller ratede lynsjakkturneringer, noe som gjør at lynsjakkratingen ofte kan være unøyaktig, og avvike stort fra langsjakkratingen.

Spillelokalet var det samme under både NM i lynsjakk og NM i hurtigsjakk (foto: Bergen Sjakkfest sin facebookside)

Stavanger Sku sine spillere fordelte seg over alle de tre klassene, og leverte også topp resultater i flere av klassene. I A-klassen var det Abyl Kizatbay (2061) som ble beste spiller fra klubben, med 4 poeng og en 38. plass, mens Andreas Fossan (1780) endte poenget bak. I klasse B tok Benjamin Fossan (1786) en sterk 1. plass med 8 poeng, et halvt poeng foran neste spiller. To poeng bak Benjamin kom Aleksander Fossan (1907) og Fredrik Lytomt Jacobsen (1426), mens Andreas Broch-Austvoll (1475) tok 4 poeng. Også i C-klassen var det gode resultater, da Andreas Stenhaug (1341) tok en imponerende 5. plass med 7 poeng, mens Richard Tobiassen (1301) også leverte godt med 6 poeng og en 23. plass. Sistemann fra SSKU i denne klassen var Kasper Kleppe Tunge (1072), som på tross av sin lave forhåndsrangering klatret opp på 3 poeng.

Gruppe A

I den øverste klassen var det som nevnt kun Abyl og Andreas som deltok fra Stavanger Sku, og disse to gjorde opp om å bli best fra klubben da de møttes på lik poengsum i siste runde, etter at de begge hadde tatt tre poeng på de 8 første rundene. Abyls poeng kom etter seire mot Henning Bolstad (1767), Fritjov Øvrebø (1754) og Sigve Dyrhovden (1758), mens Andreas tok sine poeng etter å ha vunnet mot Tor Kristian Larsen (1915) og Johannes Melkevik (1802), og spilt remis mot Christian Tunge (1871) og Thomas Sekkingstad (1680). I sisterundeoppgjøret mellom de to var det imidlertid Abyl som trakk det lengste strået, og dermed endte lengst opp på resultatlistene. På tross av dette endte Abyl med en liten ratingnedgang, mens Andreas endte med en liten fremgang på 3 poeng.

Gruppe B

I B-gruppen leverte Benjamin en strålende turnering, og med 8 poeng på de 9 rundene tok han førsteplassen i gruppen. Benjamin var på forhånd blant de høyere ratede i gruppen, men taklet presset meget godt, og sikret seg blant annet seire mot Elias Hulleberg Sidali (1840), Vidar Andreassen (1692) og Jørgen Aarstad (1703) på veien mot gruppeseier. Hans eneste tap i turneringen kom i runde 3, mot Brage Modell (1624), men dette holdt ikke til å stoppe rekken med gode resultater. Benjamins sikret seg også en fin ratingfremgang på 31 ratingpoeng, noe som bringer ham over 1800 i lynsjakkrating.

To poeng bak Benjamin, på 14 og 20. plass, kom Aleksander Fossan (1907) og Fredrik Lytomt Jacobsen (1426). Selv om Fredrik endte noen plasser bak Aleksander, var det nok han som leverte mest imponerende i lynsjakken, da han utelukkende møtte spillere som var 100+ ratingpoeng høyere ratet enn ham selv. Dette hindret ham imidlertid ikke fra å ta 6 poeng, og skaffe seg en ratingfremgang på 81. Aleksander måtte dessverre belage seg på en liten ratingnedgang, men slo sterkt tilbake i hurtigsjakken dagen etterpå.

To poeng bak disse to igjen, kom Andreas Broch-Austvoll (1475), og også han leverte resultater godt over egen rating. Andreas sikret seg en fremgang på 27 ratingpoeng, etter å blant annet ha vunnet mot Jørgen Brobakken (1670) og Gunnar Eiken (1605).

Stavangerspillerne leverte gode resultater i gruppe B, her ved Andreas Broch-Austvoll med hvite brikker (foto: Bergen Sjakkfest sin facebookside)

Gruppe C

I gruppe C var det Andreas Stenhaug (1341) som leverte den sterkeste prestasjonen, da han sikret en 5. plass med 7 av 9 poeng. Andreas endte dermed kun ett poeng bak vinneren Trond Marthinsen, som også var den eneste spilleren Andreas tapte for. Seirene hans, som blant annet kom mot flere høyt ratede motstandere som Roar Fløtre (1346) og Håvard Bruun Olsen (1353), sikret ham også en meget sterk ratingfremgang på 30 poeng.

På en 23. plass, poenget bak Andreas, kom Richard Tobiassen (1301), som også leverte en god turnering. Richard fikk en vanskelig start på turneringen, med kun et halvt poeng etter de to første rundene. Spillet tok seg imidlertid opp etter dette, og med 5,5 poeng på de neste 7 rundene sikret han seg en liten ratingfremgang på 5 poeng. Sistemann i denne klassen, Kasper Kleppe Tunge (1072), sørget for at alle Stavangerspillerne i gruppen fikk positiv ratingutvikling, da han fikk med seg 14 ratingpoeng i bagasjen etter å blant annet ha vunnet mot to høyere ratede spiller i Elias Skålevik (1106) og Lars Håvard Dahl (1390).

Alle resultater fra turneringen finnes her: http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=DetapneNMilynsjakk2019Bergen-SorashogdaSkolesjakklubb

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page