top of page

Portugal Open

Den åpne GM-turneringen Portugal Open ble arrangert i Portugals hovedstad Lisboa fra 2 til 10 februar. Turneringen samlet totalt 262 deltakere, og blant disse var det hele 21 norske spillere. Årsaken til det høye antallet norske deltakere var først og fremst at sjakklinjene på NTG Bærum, St. Svithun VGS, og Sandnes VGS alle reiste ned for å sikre seg verdifull spilletrening. Dette var også hovedgrunnen til at Stavanger Sku hadde 5 deltakere i turneringen, da både Martin Saltvedt (2095), Aleksander Fossan (2040), Andre Gjestemoen Von-Hirsch (2038), Håkon Abeland Myrheim (1993) og Sverre Skjølingstad (1782) alle representerte klubben. Beste av disse til slutt ble Martin, som med sine 5 poeng endte på 111. plass i turneringen. Dessverre ble det ikke noen ratingfremgang på Martin, og det var isteden Andre og Håkon som gjorde størst suksess på ratingfronten. Andre endte med en fremgang på hele 43 poeng, mens Håkon sikret seg 12 ekstra ratingpoeng.

Andre fikk en grei start på turneringen sin, da han i første runde vant mot den nest lavest ratede spilleren i turneringen, Miguel Tiago Rito Moura. Hoppet ble dermed stort da han i runde 2 møtte FM Daniel Nordquelle (2235), rangert som nummer 62 i turneringen. Andre tok imidlertid utfordringen på strak arm, og holdt den norske Fide-mesteren til remis. I tredje runde møtte han nok en norsk FM, da FM Eivind Olav Risting (2282) var motstander. Dette endte med enda en remis, og Andre hadde med det sikret seg en kjempestart på turneringen. I runde 4 fortsatte han den gode rekken med resultater, da han vant mot CM Ludvig Carlsson (2217) fra Sverige. Et meget godt resultat, som også ble stående som hans sterkeste enkeltresultat etter endt turnering. I runde 5 møtte han nok en svenske, men FM Milton Pantzar (2331) ble dessverre for sterk, og Andre ble stående på 3 poeng. I runde 6 spilte Andre enda en remis mot en høyere ratet spiller, denne gangen belgiske Thibault Real (2211), før han i runde 7 dessverre tapte mot FM Andre Nielsen (2201). Dette ble også det siste partiet hans, da han ikke fikk spilt de to siste rundene. På tross av den tidlige avslutningen ble det en meget god turnering for Andre, som endte med 3,5 poeng og en 187. plass, samt 43 poeng i pluss på ratingen.

Håkons turnering bare veldig preg av at han var forhåndsrangert omtrent midt i gruppen, og dermed ble satt opp mot enten mye sterkere motstandere, eller mye svakere motstandere. I annenhver runde møtte han sterkere og svakere motstandere enn seg selv, og da han aldri brøt ut av dette mønsteret fikk han ikke muligheten til å møte noen som var jevnt ratet med ham selv. Denne «jojo-statistikken» startet i første runde, da han tapte mot den islandske stormesteren Hannes Stefansson (2514), og fortsatte i runde to da han vant over Artur Solovyov Eloy Guia (1686). I runde 3 ble det så nok et tap mot nok en meget sterk motstander, denne gangen ved FM Rao Sankrantipati Venkata Srinath (2437), før han tok en ny seier i runde 4 mot Sohum Lohia (1727). Denne seieren førte så til at han fikk enda en meget høyt ratet motstander, denne gangen representert ved den norske Fide-mesteren Andreas Garberg Tryggestad (2351). Dette partiet endte dessverre med tap, og han møtte dermed nok en lavere ratet motstander i runde 6. Dette endte med seier over Michael Fielding (1791), men dessverre kom det så et nytt tap mot Emile Bocquet (2213) i runde 7. Dermed stod han med en ratingprestasjon omtrent på egen rating med to runder igjen, og var helt avhengig av å både slå Luis Barros (1751) i runde 8, og deretter ta poeng mot en høyt ratet motstander i runde 9, for å sikre en god ratingutvikling. Dette lykkes han også med, da han først vant mot Barrios, og deretter holdt Antonio Ramon hernandez Munoz (2249) til remis. Dette ga ham en flott avslutning på turneringen, og sørget for at han endte på 4,5 poeng og 126. plass, samt fikk plusset på 12 ratingpoeng.

Martin ble som nevnt beste spiller fra Stavanger Sku i klassen, men dessverre klarte hverken han, Aleksander eller Sverre å oppnå ratingfremgang etter endt turnering. Likevel hadde de noen meget gode enkeltresultater fordelt seg imellom.

Martin endte som nevnt på 5. poeng, og tok sitt sterkeste resultat i siste runde, da han holdt spanske FM Javier Aguera Naredo (2346) til remis. For Aleksander sin del var helt motsatt, da han hadde en fin turnering frem til siste runde, med blant annet remiser mot CM Alberto Garcia Dorado (2223) og Marcin Pietruszewski (2226). Dessverre fikk han et tap i siste runde mot en lavere ratet motstander som ødela mye for ratingprestasjonen, og gjorde at han fikk noe ratingnedgang på tross av gode resultater tidligere. Sverre møtte nesten utelukkende høyere ratede spillere i turneringen, og for ham var det nok remisen mot Luis Fernandez Vallejo (2063) i runde 3 som ble høydepunktet. Dessverre endte også han med en liten ratingnedgang, da det ikke ble nok poeng mot sterk motstand.

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page