Nordisk for ungdom 2019

Årets Nordiske mesterskap ble arrangert på Hotel Borgarnes på Island, med 60 deltakere fordelt på 5 aldersklasser. I hver klasse var det to deltakere fra hvert av de nordiske landene Norge, Sverige, Danmark, Island, Finland og Færøyene. Blant Norges 10 representanter var det to deltakere fra Stavanger Sku, da Andreas Fossan (2025) deltok i klasse A, mens Aksel Bu Kvaløy (2066) deltok i klasse E. Begge disse kvalifiserte seg til Nordisk gjennom sterke prestasjoner i fjorårets NM for ungdom, hvor Andreas ble nummer 2 i klasse A og Aksel tok 1. plassen i klasse F.

I Nordisk var det Aksel det på forhånd var knyttet størst forventninger til av de norske deltakerne, da han gikk inn i mesterskapet som den klart høyest ratede spilleren i sin klasse, over 200 poeng over nestemann. Det er imidlertid ikke en lett jobb å ha et slikt favorittstempel, og spesielt vanskelig blir det når man utelukkende møter unge spillere på vei opp. Aksel innfridde imidlertid alle forventninger, og vant klassen med 5,5 poeng på 6 runder! En meget sterk prestasjon som gjør at han nå kan smykke seg med tittelen nordisk mester!

Aksels turnering startet med en rask seier på kun 21 trekk mot svenske Matija Sakic (1421). Partiet kunne fort blitt lengre, men i det 18.trekket gjorde svensken en feil som ledet til et offiserstap, og ga derfor opp få trekk etter dette. Dermed måtte Aksel vente til partiet mot finkse Niklas Jaakkola (1635) i runde 2 før han virkelig fikk vist hva han var god for. Dette var et meget sterkt parti av Aksel, som sakte men sikkert utmanøvrerte finnen, og innkasserte seieren etter 37. trekk, da finnen ga opp i en håpløs stilling. I tredje runde ble det et helnorsk oppgjør, da Aksel møtte den andre norske representanten i klassen, William Aleksander Olsen (1646), med svarte brikker. I dette partiet gikk Olsen veldig aggressivt ut med de hvite brikkene, men heldigvis holdt Aksel hodet kaldt og kom ut av det hele med en offiser ekstra, og vant dermed greit.

Etter halvspilt turnering lå Aksel i delt ledelse med finkse Ilkka Koota (1514), som også var hans motstander i fjerde runde. I dette partiet vant Aksel tidlig en bonde, før de to byttet dronning like etterpå. Det ble imidlertid aldri nødvendig med noe langt sluttspill, da Aksel fikk satt opp et pent mattnett midt på brettet, og dermed kunne avslutte partiet etter 31 trekk.

Med full pott etter 4 runder var det klart for turneringens største utfordring i runde 5, da han hadde svart mot det danske stortalentet Vitus Bondo Medhus (1788), som også var andrerangert i klassen. Dette var et veldig strategisk og jevnspilt parti, hvor begge to hadde sjanser til å avgjøre underveis. Da ingen klarte å gripe sjansene, endte partiet i et likt tårnsluttspill hvor spillerne ble enige om remis. Dette var et godt resultat med tanke på seierssjansene til Aksel i turneringen, da han nå ledet med et halvt poeng på nestemann før siste runde. Siste rundes motstander ble islandske Tomas Moller (1226), og dette ble nok et strategisk parti hvor Aksel utspilte motstanderen sin. Etter 40 trekk ga islendingen opp, og Aksel ble med det Nordisk mester!

Etter et strålende mesterskap sikret Aksel seg den gjeve mestertittelen i Nordisk! (foto: Ilia Kakushadze)

Andreas var på sin side forhåndsrangert som nummer 7 i klassen, og hadde dermed noe andre forutsetninger enn Aksel. Også han leverte imidlertid en god turnering, og sikret seg en ratingfremgang på 8 ratingpoeng. Andreas fikk en tøff start på turneringen sin, da han i første runde tapte med svarte brikker mot førsterangerte FM Toivo Keinanen (2403). I runde 2 ble det så et helnorsk oppgjør, da Andreas møtte den andre norske representanten i klassen, Sara Næss (1815). Dette partiet endte med seier til Andreas, noe som markerte starten på en god rekke resultater for ham. I runde 3 tok han en ny seier mot den danske representanten Magnus Mejlvang (1880), før han i runde 4 sikret sitt sterkeste resultat denne turneringen, med remis mot femterangerte CM Leo Crevatin (2190). Et meget godt resultat, som gjorde at han stod med 2,5 poeng etter de første 4 rundene. Den høye poengsummen gjorde naturlig nok at han fikk veldig sterke motstandere i de to siste rundene, noe som dessverre endte med to tap mot de to islandske representantene FM Jon Kristinn Thorgeirsson (2306) og FM Hilmir Freyr Heimisson (2394). Likevel ble det en fin turnering, og Andreas endte som beste norske spiller i klassen med 2,5 poeng og en 8. plass.

Andreas, her før partiet mot Sara Næss, leverte også en flott turnering på Island (foto: Ilia Kakushadze)

Det var ellers veldig gode prestasjoner også av de andre norske deltakerne, blant annet ved Noam Aviv Vitenberg sin (2180) 1. plass i gruppe C, og Sander Fuglestein (2024) fra Sevland sin 4. plass i samme klasse. I klasse D tok Gunnar Brandshaug Dale (1889) 3. plass, mens Shazil Shehzad (1959) fra Sandnes kom på 4. plass med samme poengsum. Dette gjorde også at Norge vant den sammenlagte lagkonkurransen mellom landene, med en samlet poengsum på 35,5 poeng, fire poeng foran Finland og Island på 31,5. Ellers er det også verdt å nevne at 4 av de 10 norske representantene representerte klubber i Rogaland!

Den norske delegasjonen i Nordisk sikret seg 1. plassen i lagkonkurransen! Her er alle samlet, med trener Ilia Kakushadze holdende på trofeet (foto: Ilia Kakushadze)

Alle resultater fra turneringen finnes her: http://chess-results.com/tnr407747.aspx?lan=1&art=0&fedb=NOR&fed=NOR&flag=30

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger