top of page

NM for kvinner 2019

NM for kvinner ble i helgen arrangert på NTG Bærum, for første gang siden 1972. Det var dermed en stor begivenhet som fant sted i helgen, og spesielt stort ble det hele for Hanna Bakken Kyrkjebø fra Stavanger, som med 4,5 poeng på de 5 rundene vant turneringen, og dermed ble den første vinneren av et kvinne-NM på nesten 50 år! En fantastisk prestasjon som også var svært velfortjent, etter at Hanna møtte flere av de sterkeste spillerne i klassen.

Hanna var imidlertid ikke eneste spiller fra klubben, da også Marte Bakken Kyrkjebø leverte flott innsats, og sikret en 5. plass med 3,5 poeng. Dermed endte begge Stavangers representanter blant de 5 beste, og sikret en meget flott turnering for klubben!

Hanna leverte en strålende turnering, og vant NM med 4,5 av 5 poeng! (foto: Geir Nesheim)

Hanna startet sin turnering med seier over Elma Selvik (1329) i første runde. Dette var et parti hvor hun hadde god kontroll hele veien, og aldri stod i fare for å tape poeng. Hun fikk et godt initiativ tidlig i midtspillet, og da hun vant en bonde i trekk 18 var det tydelig hvor seieren ville ende. Hanna presset videre i en god stilling, og innkasserte seieren etter 33 trekk. I runde 2 møtte Hanna det som senere skulle vise seg å bli turneringens store overaskelse, Amanda Mai Irgens Eiding (1503). Hun var kun forhåndsrangert som nummer 11, men endte til slutt som nummer 3, med 4 poeng. Eidings eneste poengtap kom mot Hanna, som vant partiet mellom dem etter 51 trekk. I tredje runde var det Sara Marie Skaug Bjørkly (1368) som var Hannas motstander, og også dette partiet gikk Hannas vei. Allerede etter 18 trekk ledet hun med bonde og kvalitet, og derfra og ut var det ingen problemer med å vinne partiet. Med tre strake seire var det klart at Hanna ville få tøffere motstand i de to siste rundene, og i runde 4 møtte hun tredjerangerte Alena Ayzenberg (1908) med svarte brikker. Dette ble et meget jevnspilt parti, som til slutt endte med remis etter 50 trekk, etter at Hanna reddet inn et noe dårligere sluttspill med bonde under. Dermed var det tre spillere som stod med 3,5 poeng før siste runde, da både Hanna, Ayzenberg og førsterangerte WGM Olga Dolzhykova (2223) lå likt. I siste runde møtte Ayzenberg og Dolzhykova hverandre, mens Hanna møtte andrerangerte WFM Sylvia Johnsen (1982). Dette ble et meget overbevisende parti, hvor Hanna kontrollerte fra start til slutt. Allerede fra åpningen fikk hun en stor utviklingsfordel, og satte i gang en bondestorm på kongefløyen, som til slutt endte i at hun vant en offiser. Etter dette var sluttspillet enkelt vunnet, og Hanna innkasserte enda et helpoeng! Dermed stod hun med imponerende 4,5 poeng på 5 runder, noe det kun var Dolzhykova som kunne matche etter at hun vant mot Ayzenberg i sisterunden. Hanna hadde imidlertid sterkere kvalitet, og ble Norgesmester for kvinner! I tillegg til å stikke av med den gjeve tittelen, kunne hun glede seg over en ratingfremgang på 18 poeng.

Martes turnering startet med seier over Vilde Bjerke (1251) i første runde. Bjerke ofret her offiser tidlig i åpningen, men da Marte enkelt forsvarte seg mot de påfølgende truslene, vant hun greit med den ekstra offiseren. I andre runde ble det noe tøffere da hun måtte avgi et halvpoeng mot Ida Landsverk (1369), men Marte slo umiddelbart tilbake i tredje runde, da hun vant mot Lykke-Merlot Helliesen (1579). Etter denne seieren fikk hun sin desidert største utfordring i runde 4, da hun møtte førsterangerte WGM Olga Dolzhykova (2223). Dette var et parti Marte måtte ha poeng i dersom hun skulle ha mulighet til å havne blant topp 3 til slutt. Dessverre endte det med tap, på tross av godt spill av Marte underveis. De to spilte helt jevnt helt til det nærmet seg tidskontrollen, men da begge endte i kraftig tidsnød, var det Dolzhykova som håndterte det best, og dermed stakk av med seieren. I siste runde var det Amelia Nordquelle (1595) som var motstander, og dette endte med en relativt enkel seier for Marte, som allerede etter 22 trekk ledet med kvalitet og bonde. Dette ga henne 3,5 poeng, og en 5. plass i NM.

Topp 5 i NM for kvinner, med Hanna helt til venstre, og Marte helt til høyre (foto: Geir Nesheim)

Begge klubbens representanter endte dermed blant topp 5, og når Hanna i tillegg vant hele turneringen, og ble første vinner av kvinne-NM siden 1972, ble det en fantastisk turnering for klubben!

Alle resultater fra turneringen ligger på turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=NMforkvinner2019-NorgesSjakkforbund

Alle partier med analyse ligger ute på Chessbomb: https://www.chessbomb.com/arena/2019-norwegian-womens-championship

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page