top of page

Fagernes Chess International 2019

Fagernes Chess international ble i påskeuken gjennomført på Scandic Valdres med 128 deltakere. Dette er en 9-runders langsjakkturnering som flere ganger tidligere har samlet flere spillere fra Stavanger. I år var det imidlertid kun Abyl Kizatbay (2108) og Arjun Vijay Cithu (1313) som deltok fra klubben, men de to leverte til gjengjeld svært gode resultater. Abyl stilte til start i den svært sterke GM-A gruppen, som hovedsaklig var ment for spillere med over 2150 i FIDE-rating, mens Arjun deltok i den åpne ELO-gruppen. På tross av at begge to var blant de lavest rangerte i sin gruppe før turneringen startet, klarte de begge å bite godt fra seg, og sikre flere gode resultater mot høyere ratede spillere. Til slutt endte de begge på 3,5 poeng, hvilket ga dem begge en fin ratingfremgang. Abyl sikret seg en fremgang på 54 ratingpoeng, mens Arjun sikret seg 23 nye ratingpoeng!

Det var flotte spillelokaler under Fagernes International (foto: Anniken Vestby)

Abyl var som nevnt eneste deltaker fra klubben i den åpne GM-gruppen, og fikk en fantastisk start på turneringen da han i første runde holdt IM Timofey Galinsky (2378) til remis. Dette var et meget sterkt parti av Stavangerspilleren, som mesteparten av partiet hadde en stor fordel både posisjonelt og materielt. Mot slutten klarte imidlertid Galinsky å bytte seg til et ulikefarget løpersluttspill som ikke lot seg vinne.

I andre runde fikk Abyl en motstander som lå nærmere sin egen rating, da han hadde hvit mot Edit Machlik (2109). Dette var nok et sterkt parti fra Abyl, hvor han hadde initiativet fra start til slutt, og etter hvert fikk i gang et sterkt angrep på kongefløyen som avgjorde partiet i hans favør. Som følge av 1,5 poeng på de to første rundene fikk han god motstand i de neste partiene, og disse rundene endte dessverre med tap mot GM Evgeny Alekseev (2649) og FM Mads Vestby-Ellingsen (2333).

I runde 5 tok han et nytt godt resultat da han holdt FM Trygve Dahl (2275) til remis, før han i runde 6 tok en overbevisende seier mot Jens Ingebretsen (2300). I partiet mot Ingebretsen fikk Abyl en materiell fordel like etter åpningen, og etter dette hadde han få problemer med å vinne partiet. Dermed stod han med 3 poeng etter 6 runder, hvilket ga ham svært sterk motstand i runde 7 og 8, da han tapte for IM Erik Santarius (2411) og GM Benjamin Arvola Notkevich (2495).

I runde 9 fikk han så en ny motstander rundt sin egen rating, da han møtte FM Richard Bjerke (2156) med svarte brikker. Dette partiet endte med remis, hvilket ga Abyl 3,5 poeng totalt. En meget god prestasjon med tanke på den sterke motstanden han møtte. I GM-gruppen ble han til slutt nummer 33, hvilket var tre plasser over forhåndsrangeringen. Da han også endte opp med en ratingfremgang på 54 poeng ble det en strålende turnering for Abyl!

Abyl hadde god grunn til å smile etter endt turnering på Fagernes! (foto: Anniken Vestby)

Arjun hadde i likhet med Abyl en beskjeden rangering før turneringen, men klarte å klatre flere plasser opp fra denne på den endelige resultatlisten. Arjun fikk imidlertid en veldig tøff start på turneringen sin, da alle de tre første partiene endte med tap mot høyere ratede motstandere. i runde 4 klarte han imidlertid å snu trenden, da han vant med hvite brikker mot Ingrid Gautestad Anfindsen. Dette var et skikkelig miniatyrparti, hvor Arjun vant et rent tårn i det 15. trekket, og innkasserte seieren kun to trekk etterpå. Med dette resultatet i bagasjen gikk han videre til å vinne mot Areeb Mansoor (1160) i runde 5, før han i runde 6 tok en sterk remis mot Kazim Yilmaz (1641). I partiet mot Yilmaz ble det tidlig byttet av til et ganske likt tårnsluttspill, og etter godt og aktivt spill av Arjun klarte han å holde stillingen jevn helt til slutten. I runde 7 fikk Arjun nok en sterkt motstander, men denne gangen ble overmakten for stor og han tapte mot Gusztav Jr. Lang (1745). I nest siste runde tok han så sitt sterkeste resultat denne turneringen, da han nedspilte Kristoffer Wang Strømhaug (1570) på kun 27 trekk! Dette var et veldig imponerende parti av Arjun, hvor han tidlig i midtspillet gikk til angrep med offiserene på kongefløyen, og etterhvert fikk inn et avgjørende støt som avgjorde partiet. Dermed kunne han leve fint med et tap i siste runde mot Misha Galinsky (1657) ettersom turneringen uansett ble en suksess, med 3,5 poeng og en ratingfremgang på 23 poeng!

Arjun leverte mange gode partier, og fikk en velfortjent ratingfremgang! (foto: Anniken Vestby)

Alle resultater fra turneringen, sant bilder fra turneringen, finnes på Fagernes Chess International sin hjemmeside: https://fagerneschess2019.blogspot.com/

Flere bilder finnes ogs på SjakkTromsø sin facebookside: https://www.facebook.com/sjakktromso/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page