top of page

Xtracon Chess Open 2019

Den åpne GM-turneringen Xtracon Chess Open er en av sommerens sjakklige høydepunkter for mange nordmenn, og trekker hvert år svært mange norske deltakere, også fra Stavanger. Turneringen arrangeres i Helsingør i Danmark og går over 10 runder med en betenkningstid på 90 min. + 30 min. etter 40 spilte trekk, samt 30 sekunder ekstra per trekk gjennom hele partiet. Totalt samlet turneringen 368 deltakere, hvorav 74 var norske. Blant en solid norsk delegasjon var det også 6 spillere fra Stavanger, og flere av disse leverte gode resultater og sikret seg en fin ratingfremgang. Best rangert av Stavangerspillerne ble til slutt Aksel Bu Kvaløy (2205) og Aleksander Fossan (2155) som begge tok 6 poeng, og endte på plass nummer 93 og 96. Dessverre var det ingen av disse som fikk noen ratingfremgang, til tross for en høy poengsum. For å finne de virkelige ratingvinnerne fra klubben må vi derfor litt ned på resultatlisten, og på 5 poeng finner vi Sverre Skjølingstad (1754), som var den Stavangerspilleren som sikret seg størst ratingfremgang, med en fremgang på hele 68 poeng!

Sverre var imidlertid ikke alene om å skaffe seg noen ekstra ratingpoeng i Danmark, da også Anders Jess Linjord (1222) og Martin Saltvedt (1984) sikret seg en fin ratingfremgang. Anders leverte en ratingprestasjon på 1413, og fikk dermed en ratingfremgang på hele 40 poeng, mens Martin spilte til en ratingprestasjon på 2044, hvilket sikret ham 24 poengs ratingfremgang.

Sverre leverte en sterk turnering i Danmark! (foto: SjakkTromsø sin facebookside: https://www.facebook.com/sjakktromso/)

Sverre sin turnering startet ganske som forventet, med to tap mot de høyere ratede motstanderne FM Matthias Bach (2241) og Claus Stovring (2036), og en seier mot den lavere ratede Johannes Frank Jensen (1347). Hans første virkelig imponerende resultat kom i runde 4, da han holdt Michael Tandrup (1962) til remis. Et godt resultat, som ga en liten forsmak på de sterke prestasjonene som skulle komme senere i turneringen. I femte runde møtte han en ny god motstander i Flemming Skjoldager (1972), men dette partiet endte dessverre med tap. Etter halvspilt turnering stod Sverre dermed med en poengscore som var omtrent som forventet, men i andre halvdel av turneringen fikk han virkelig i gang det gode spillet, og sikret seg 3,5 poeng på de siste 5 rundene! I runde 6 vant han overbevisende på kun 18 trekk mot Matheo Schick (1451), etter å ha satt opp et utsoppelig mattangrep i midtspillet. Seiersrekken fortsatte i runde 7, da han tok hele poenget mot Roland Lundberg (1958) etter å ha sikret seieren i et velspilt sluttspill. Hans tredje strake seier kom så i runde 8, da han vant mot norske Birk Anders Rølvåg (1956), etter å ha levert et veldig sterkt midtspill som endte i nok et uunngåelig mattangrep. I runde 9 fikk Sverre til slutt et tap, da svenske Eskil Nilson (2053) ble for sterk. Dette ble imidlertid hans eneste tap i andre halvdel av turneringen, ettersom siste runde endte med remis mot Gunnar Stray (1996). Turneringen bød altså på flere meget gode prestasjoner fra Sverre, som kunne glede seg over 5 poeng og en imponerende ratingfremgang på 68 poeng!

Anders var den av Stavangerspillerne som skaffet seg den nest største ratingfremgang, så også han kunne si seg strålende fornøyd med turneringen. Anders var på forhånd rangert som nummer 362 av de 368 deltakerne, så han måtte på forhånd være forberedt på en meget tøff turnering. Starten ble også av det tøffe slaget, da han tapte sine tre første partier mot langt høyere ratede motstandere. I runde 4 fikk han imidlertid en opptur, da han spilte remis mot Morten Emil Jannik (1561), og dermed sikret sitt første halvpoeng for turneringen. Etter dette fikk han to nye partier mot veldig sterke motstandere, som dessverre også endte med tap. I runde 7 startet imidlertid Anders poengfangsten, da han tok hele poenget mot Paul Ivar Johansen (1205), før han i åttende runde tok en veldig sterk seier mot Janne Rempe (1594). Denne seieren kom etter et velspilt sluttspill, hvor han til slutt innkasserte på en tabbe Rampe gjorde i tidsnøden. Med denne seieren ble turneringen en stor suksess med en ratingfremgang på 40 poeng, til tross for at det ble tap for Jakob Werner (1681) og Bjarne Mielow (1638) i de to siste rundene.

Martin sikret seg en ratingfremgang på 24 poeng (foto: SjakkTromsø sin facebookside: https://www.facebook.com/sjakktromso/)

Martin leverte i likhet med de to andre en god turnering, og viste svært solid spill gjennom hele turneringen, da han kun tapte to partier på de ti rundene turneringen varte. Martin startet turneringen med seier mot Håvard Bredeli (1397) i første runde, før han spilte tre remiser på rad i runde 2-4, mot Christian Strachan (1727), Jørgen Eriksson (2211) og Jens Hartung-Nilsen (2184). I runde 5 fikk han imidlertid til slutt sitt første tap for turneringen, da Jeroen Van Den Bersselaar (2161) ble for sterk. Dermed startet han litt fra start av i andre halvdel av turneringen, da han etter første halvdel hadde prestert omtrent som forventet. De siste 5 rundene ble imidlertid svært gode, og han leverte her flere gode resultater. I runde 6 vant han mot danske Hedin Gregersen (1728), før han i runde 7 leverte sitt beste enkeltresultat denne turneringen, da han tok en sterk seier mot Lars Laustsen (2137). I runde 8 ble det deretter tap for Martin Matthiesen (2239), før han avsluttet turneringen meget godt med remiser mot klubbkamerat Aleksander Fossan (2155) og Ragnar Holm (2142). Dette ga ham 5,5 poeng totalt, og en ratingfremgang på 24 poeng. En godt gjennomført turnering også av Martin!

Blant de resterende Stavangerspillerne var det som nevnt ingen som gikk opp i rating, men det var likevel flere som leverte flotte enkeltresultater. Aksel Bu Kvaløy og Aleksander Fossan ble som nevnt de best plasserte Stavangerspillerne i turneringen, og leverte begge flere gode resultater underveis. Aksel sine sterkeste resultater kom i runde 6 og 10, da han vant mot Jonas Mardell (2024) og Gregor Bjarke (2064), mens Aleksander sitt sterkeste resultat var remisen mot FM Isak Storme (2330) i sjette runde. David Jess Linjord endte dessverre også turneringen med ratingnedgang, men leverte likevel et meget godt resultat i runde 4, da han holdt Joerg Mehringer (1923) til remis.

Alle resultater fra turneringen finnes på Xtracon Chess Open sin hjemmeside: http://www.xtraconchessopen.dk/index.php?mid=550

Alle bilder er hentet fra SjakkTromsø sin facebookside, her finnes det også flere bilder fra turneringen: https://www.facebook.com/sjakktromso/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page