top of page

Em for Ungdom 2019

EM for Ungdom 2019 ble arrangert i Bratislava i Slovakia fra 2 til 10. august. Turneringen samlet 1367 barn og ungdom til en 9 runders turnering med betenkningstid 90 min. på 40 trekk, deretter 30. min på resten, samt 30 sek. ekstra per trekk. Blant deltakerne var det også en solid norsk delegasjon, med 28 spillere, hvor også Stavanger var godt representert. Det var nemlig 3 spillere fra Stavanger Sku, med Abyl Kizatbay (2238) som en av Norges 3 representanter i U18-klassen, Aksel Bu Kvaløy (2195) som det største norske håpet i U12-klassen, og Live Jørgensen Skigelstrand (1720) som én av 4 representanter i jentenes U16-klasse. I tillegg til dette var også klubbens sjakkinstruktør, Ilia Kakushadze, med som en av norges tre trenere, hvilket gjorde at Stavangers spillere fikk fordelen av å ha med en trener som kjente dem fra før! Av disse tre var det til slutt Live som endte opp med å gjøre det skarpest i forhold til forutsetningene, da hun tok 3,5 poeng og sikret en ratingfremgang på 14 poeng. En meget sterk prestasjon av Live, spesielt med tanke på at EM er en svært vanskelig turnering å spille, da man utelukkende møter unge spillere som er på vei oppover, og som mange ganger kan ha et reelt nivå som er betydelig høyere enn det ratingen skulle tilsi. Hvor tøft et slikt mesterskap er ble også tydelig når man ser den norske troppen under ett, da flertallet av spillerne gikk ned i rating, og det kun var 6 av de 28 spillerne som klarte å få en ratingfremgang som var større enn 10 poeng. Aksel og Abyl ble dessverre to av dem som gikk ned i rating, på tross av at de leverte en relativt god poengfangt på de 9 rundene, med 6 poeng til Aksel og 4,5 poeng til Abyl.

Den norske delegasjonen under årets EM for ungdom!

Live fikk en kjempestart på sin turnering, da hun i første runde holdt georgiske Ekaterine Pipia (1991) til remis. Dette resultatet gjorde naturligvis at hun fikk meget sterk motstand også i runde 2, og denne endte dermed med tap for franske Sarah Djidjeli (2041). I tredje runde fikk hun så ny poengfangst, da hun nedspilte Neda Bojovic (1318) fra Montenegro. Etter denne seieren fikk hun et nytt tap for en sterk fransk spiller, da Ambre Diez (1908) tok hele poenget i runde 4. I runde 5 var det tjekkiske Olga Dvorakova (1926) som var motstander, og med hvite brikker klarte Live å utspille den tjekkiske jenta, og vinne partiet. Live sikret seg med det sitt sterkeste resultat for turneringen, og klatret med seieren opp på 2,5 poeng. Som følge av den gode poengsummen møtte hun sterke spillere også i runde 6 og 7, og tapte dessverre for både armenske Veronika Khachatryan (1975) og spanske WFM Floris Maria ​Eizaguerri (2136). I runde 8 møtte hun så en spiller som var nærmere sin egen rating, da Alina Mihailova (1777) fra Makedonia var motstander. Dette partiet endte dessverre også med tap, og Live var nå avhengig av seier i siste runde for å opprettholde den positive ratingfremgangen. Dette klarte hun heldigvis da hun i siste runde tok hele poenget mot Clara Burdot (1525) fra Luxemburg, en perfekt avslutning på det som ble en veldig god turnering av Live!

Aksel var på forhånd rangert helt oppe som nummer 5 i klassen sin, og det krevde dermed veldig mye av ham for at han skulle unngå ratingnedgang, da han var avhengig av å vinne de fleste partiene sine, noe som naturligvis er lettere sagt enn gjort i et slikt selskap. Han startet imidlertid godt, og tok to veldig kontrollerte seire i de to første partiene sine. I parti 3 og 4 så det også lenge ut til at han skulle ta seieren, da han i begge partiene ledet med en bonde i sluttspillet. Motstanderne spilte imidlertid godt, og klarte å skape motspill som snudde partiet i deres favør, slik at de i begge partiene stakk av med seieren. I runde 5 slo han så tilbake med seier over Alexander Gschiel (1768), før han i runde 6 fikk et nytt tap mot Jovan Stevanovic (1851) fra Serbia. Dette gjorde det vanskelig for ham å redde ratingprestasjonen, selv om han herfra vant alle sine tre resterende partier, blant annet mot den svenske representanten Edvin Trost (1951). Disse seirene brakte ham opp på 6 poeng og en 22. plass, hvilket gjorde ham til den tredje høyest plasserte norske spilleren, kun slått av Tor Fredrik Kaasen som tok 3. plass i U18, og Thyra Kvendseth som ble nummer 16 i jentenes U16-klasse.

Abyl sin turnering fikk en virkelig vanskelig start, da han i første runde møtte andrerangerte GM Lucas Van Foreest (2543). Dette ble imidlertid et veldig godt parti av Abyl, som hadde svært gode remissjanser underveis i partiet, og som også kunne tvunget frem en remis dersom han hadde funnet riktig trekk mot slutten av partiet. Dessverre fant han ikke dette, og partiet endte med tap etter 48 trekk. Uansett en meget godkjent start rent spillemessig av Abyl. I runde to og tre avga han to remiser mot lavere ratede spillere, men i begge partiene var melodien den samme, Abyl spilte seg opp til fine fordeler, men misset noen avgjørende trekk mot slutten av partiene som gjorde at motstanderen fikk reddet seg inn. I runde 4 tapte han et spennende parti mot skotske Euan Gray (2004) før han i femte runde vant overbevisende mot slovakiske Marek Ihnat (1972). I sjette runde fikk Abyl et nytt tap, mot tyrkiske Yigit Pektas (2073) før han tok to strake seire mot Aras Vardanyan (1944) og Luis Rodriguez Izquierdo (2007). To meget gode seire for Abyl, hvor han i begge partiene utspilte motstanderen i sluttspillet. Turneringen hans ble så avsluttet med remis i siste runde mot polske Mikolaj Polczyk (2069), og Abyl endte dermed med 4,5 poeng. Dermed ble det også for Abyl en turnering hvor han spilte seg opp til gode stillinger, men dessverre ikke klarte å avslutte partiene i samme stil. Det er imidlertid liten tvil om at både Live, Aksel og Abyl utviste mye godt spill i EM, som de alle kan bygge videre på i kommende turneringer.

Blant de andre norske deltakerne var det noen som skilte seg ekstra ut med noen meget sterke prestasjoner, blant annet IM Tor Fredrik Kaasen (2373) som med sin 3. plass i U18 klassen ble den første norske spilleren til å ta medalje i eldste klasse i EM! Blant de andre representantene fra Rogaland var det Sander Fuglestein (2024) fra Sevland Sjakklubb som utmerket seg mest, da han tok 4 poeng i U16 klassen, og dermed sikret seg en ratingfremgang på hele 67 poeng! Sverre Lye og Sergey Eliseev fra Smeaheia deltok begge i U12 klassen, men Sergey var den eneste som klarte å unngå ratingnedgang, da han med sine 5,5 poeng gikk opp 2 ratingpoeng.

Alle resultater fra turneringen finnes på chess-results: http://chess-results.com/tnr459971.aspx?lan=1&art=25&fedb=NOR&fed=NOR&turdet=YES&flag=30

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page