top of page

Gardermoen Radisson Blu Grand Prix 2019

Helgen 20 - 22. september ble det arrangert en 5-runders langsjakkturnering på Radisson Blu på Gardermoen, med 76 deltakere fordelt på tre ulike ratingklasser. Med det gunstige spillelokalet kun noen hundre meters gange unna Gardermoen er dette en ideel turnering å delta på for tilreisende, noe som naturligvis også gjaldt for spillerne fra Stavanger. Totalt var det 4 ungdommer fra Stavanger SKU som deltok, og disse fordelte seg på A og C-gruppen, med Martin Holten Fiskaaen (1170) som eneste deltaker i C-gruppen, og Aleksander Fossan (2136), Hanna Bakken Kyrkjebø (1949) og Marte Bakken Kyrkjebø (1846) som klubbens representanter i A-gruppen. Martin i C-gruppen ble til slutt den Stavangerspilleren som sikret seg den største ratingfremgangen, da hans 4 poeng ga ham en ratingfremgang på 20 poeng, samtidig som poengsummen sikret ham en sterk 4. plass i gruppen, med samme poengsum som 1,2 og 3. plassen, men med noe dårligere kvalitet.

I A-gruppen var det Hanna som leverte de sterkeste resultatene, og hun kunne i likhet med Martin glede seg over en fin ratingfremgang, da hennes 2,5 poeng ga henne en ratingfremgang på 18 poeng. Den største årsaken til den store fremgangen var partiet i andre runde, da Hanna leverte en ekstremt imponerende seier over førsterangerte IM Erlend Mikalsen (2383). Poengmessig var det imidlertid ikke Hanna som ble beste Stavangerspiller i denne klassen, da Aleksander til slutt tok poenget mer, og med sine 3,5 poeng endte på 4. plass i turneringen, kun noen få kvalitetspoeng unna 3. plassen. Marte endte turneringen med 2. poeng og en 17. plass, og leverte en ratingprestasjon omtrent som forventet.

Gruppe A

I A-gruppen var det som nevnt Hanna som leverte de sterkeste resultatene, og hun startet også turneringen oppskriftsmessig, med seier mot Andreas Tenold (1741) i første runde. Motstanden ble imidlertid mange hakk hardere da hun allerede i runde 2 skulle møte førsterangerte IM Erlend Mikalsen (2383) med svarte brikker. Dette ble et veldig langt parti, hvor de etter 40 spilte trekk hadde byttet ut de fleste brikkene og gått inn i et likefarget løpersluttspill hvor Mikalsen stod en bonde over. Hanna klarte imidlertid å sette opp en solid forsvarsstilling, hvor det ikke var mulig å komme videre hverken med løperen eller kongen. Dette hindret imidlertid ikke Mikalsen fra å forsøke, men etter mye spill frem og tilbake ble Mikalsen for ambisiøs i vinstforsøkene og Hanna fikk selv brutt igjennom med egen konge, hvilket ga henne et helt avgjørende overtak som holdt til å vinne partiet. Et veldig sterkt resultat, som gjorde at Hanna etter to runder stod med full pott, og dermed fikk sterk motstand også i de kommende rundene. I tredje runde møtte hun det som til slutt ble gruppevinneren, Sondre Lillestøl Melaa (2137), med hvite brikker. Dette partiet tapte hun dessverre, men slo tilbake med et godt resultat i runden etter, da hun holdt Magnus Digernes (2023) til remis. I siste runde ble det et nytt parti mot en høyere ratet spiller, da hun møtte andrerangerte FM Andreas Tryggestad (2358). Dette partiet tapte hun dessverre, men det endret ikke på det faktum at turneringen sett under ett ble en stor suksess for Hanna, som virkelig ser ut til å ha funnet formen en måneds tid før EM i Batum, hvor hun og Marte skal delta på Norges kvinnelag.

Aleksander ble som sagt høyest plasserte Stavangerspiller til slutt, med 3,5 poeng og 4. plass. Aleksanders turnering startet med remis i første runde mot Kim Roger Hansen Westum (1729), før han fulgte opp med seire mot Timian Martinus Solaas (1756) og Sergey Eliseev (1924) i runde 2 og 3. I fjerde runde fikk han sitt eneste tap for turneringen, da FM Elham Abdrlauf (2196) ble for sterk, men han slo tilbake i runden etterpå, da han vant med hvite brikker mot Lasse Tveter Solbu (1896). Dermed klatret han opp på samme poengsum som FM Andreas Tryggestad på 3. plass, men dessverre ble kvaliteten noe for dårlig, og han måtte ta til takke med 4. plassen.

Marte endte turneringen halvpoenget bak Hanna, med 2 poeng og en 17. plass. Marte fikk en veldig tøff start på turneringen sin, da hun i de to første rundene hadde to motstandere på over 2100 i rating i Sondre Lillestøl Melaa (2137) og FM Ward Al-Tarbosh (2190). Tredje runde var dermed den første runden hvor hun fikk en motstander som var lavere ratet enn seg selv, og dette endte også med seier, da hun med svarte brikker vant mot Louis Khoo-Thwe (1707). De to siste partiene endte så med remis mot Haakon Wright (1892) og Andreas Tenold (1741) noe som ga henne 2 poeng totalt, hvilket var helt som forventet ut ifra ratingen.

Gruppe C

I gruppe C var det kun Martin Holten Fiskaaen som deltok fra Stavanger Sku, men han gjorde det til gjengjeld svært godt, og endte på 4 poeng og en 4. plass. Martin fikk faktisk like mange poeng som 1, 2 og 3. plassen, men hadde dessverre for dårlig kvalitet til å ende på pallen. De fire øverste spillerne i klassen avga faktisk kun poeng mot andre fra topp 4, så denne gjengen hadde flere interne kamper. Martins turnering startet med seier mot uratede Edvald Napoleon Anda, før han i andre runde tapte sitt eneste parti denne turneringen for spilleren som til slutt endte opp som klassevinner, Aksel Nissen Hellerud (1306). Etter dette var det imidlertid ingen tvil om at Martin fant formen, da han vant alle sine resterende tre partier. I runde 3 vant han mot Vegard Smeby Fjørtoft (1060), runde 4 endte med seier mot Eivind Anfindsen, mens han i femte og siste runde vant mot Andrea Schneider (1151). Dermed endte han opp med en solid ratingfremgang på 20 poeng! Også Martins far, Terje Holten (1123) deltok i denne klassen, og han leverte i likhet med Martin en god turnering, med 3 poeng og en ratingfremgang på 32 poeng.

Alle resultatet fra turneringen finnes på turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=GardermoenRadissonBlueGrandPri2019-Eidsvollsjakklubb

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page