top of page

VM for Ungdom 2019: U14 - U18

VM for Ungdom i klassene U14 til U18 ble i år arrangert i indiske Mumbai fra 2 til 12. oktober. Turneringen hadde hele 11 runder, med en betenkningstid på 90 min. de første 40 trekkene, deretter 30 min. ekstra for resten av partiet, i tillegg til 30 sek. ekstra per trekk. På tross av lang reisevei var det ni norske deltakere som tok turen, og blant disse var Abyl Kizatbay fra Stavanger, som deltok i U18-klassen. Abyl var sammen med Sander Fuglestein fra Sandved den eneste gutten som deltok fra Norge, og de to ble dermed norges eneste representanter i de åpne klassene.

Abyl fikk en knalltøff start på mesterskapet da han i første runde møtte den polske IM-en Szymon Gumularz (2505), som på forhånd var sjetterangert i klassen. Dette partiet endte naturlig nok med tap, og dessverre fikk han ikke poeng i den påfølgende runden heller da han tapte mot Denuwan Theekshana (1886) fra Sri Lanka. Tapet i andre runde var et godt eksempel på hva som gjør slike mesterskap så harde, nemlig at flere av spillerne ikke nødvendigvis spiller nok ratede turneringer, noe som gjør at deres faktisk spillestyrke blir høyere enn det ratingen deres tilsier. Mye tydet på at dette blant annet gjaldt spilleren fra Sri Lanka, ettersom han etter turneringsslutt stod med en ratingprestasjon på 2269, og en ratingfremgang på 171 poeng. Dette er naturligvis en ulempe ratingmessig i slike mesterskap, og noe av grunnen til at det er så vanskelig å gå opp i rating.

I runde 3 og 4 slo Abyl tilbake etter den vanskelige starten, da han vant mot Hsuan-Ming Hsu (1901) fra Taiwan og engelske Leif Hafstad (1907). Runde 5 bød deretter på et tap mot en ny tittelspiller, da han med hvite brikker tapte mot den indiske FM-en David Suthandram Manu (2403). Dette ble starten på en lang rekke partier mot indiske spillere, som naturligvis var i flertall på hjemmebane. I sjette runde runde vant han mot indiske Kumar Soni Mohit (1788), før han tapte mot indiske FM Kharola Om (2328) i runde 7. Åttende runde bød på en ny spiller fra hjemmenasjonen, men denne gangen endte det med remis mellom Abyl og indiske Krishnamachari Arjun (2123). Runde 9 bød så på en ny remis, denne gangen mot georgiske Giorgi Elashvili (1937), før han i tiende runde tok sitt sterkeste enkeltresultat denne turneringen, da han vant med svarte brikker mot WIM Guddanti Harshita (2123), også hun fra India. Abyl leverte med det svært godt mot alle de indiske spillerne han møtte, på tross av at disse er kjent for å ofte være noe under-ratet, og ha en høyere spillestyrke enn det ratingen tilsier.

I siste runde møtte Abyl sin femte titelspiller for turneringen, da CM Ruslan Sezdbekov (2271) fra Kirgisistan var motstander. Dette partiet endte med tap, og Abyl stod dermed med 5 poeng totalt etter ferdigspilt turnering. Svært god innsats i en veldig vanskelig turnering, noe som bli ekstra tydelig dersom man ser prestasjonen i forhold til de andre 8 norske deltakerne. Det var nemlig kun Linnea Larre (1475) som klarte å sikre seg ratingfremgang, og selv om Abyl fikk noe nedgang, var denne lavere enn det de resterende norske spillerne fikk. Dette tyder på et tøft mesterskap, med mange talentfulle spillere fra andre land som gjerne leverer spill som ikke stemmer helt overens med deres lave rating.

Alle resultatene fra turneringen, finnes på Chess-results:

http://chess-results.com/tnr470711.aspx?lan=1&art=25&fedb=NOR&fed=NOR&turdet=YES&flag=30

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page