top of page

EM for landslag 2019

EM for landslag ble arrangert i Batumi i Georgia fra 23. oktober til 3. november og samlet 72 lag til 9 spennende runder. Lagene fordelte seg på to klasser, én åpen klasse med 40 deltakende lag og én ren kvinneklasse med 32 lag. Begge klassene spilte 9 runder, med en betenkningstid på 90 min. på 40 trekk + 30 min. etter spilte 40 trekk + 30 sek ekstra per trekk gjennom hele partiet. Norge deltok med ett lag i hver klasse, og på det norske kvinnelaget var Stavanger representert med hele to spillere, da både Hanna og Marte Bakken Kyrkjebø deltok! Det norske kvinnelaget bestod totalt av 5 spillere, og sammen med Hanna og Marte deltok også Sylvia Johnsen, Monika Machlik og Edit Machlik. Ettersom også Edit og Monika er tvillinger, bestod kvinnelaget dermed av to tvillingpar, hvilket må være ganske unikt i landslagssammenheng! Dette ble også dokumentert blant annet på FIDE sin egen instagramside, som har nesten 40 tusen følgere!

EM for landslag er naturligvis en meget tøff turnering å delta i, og det norske landslaget var før turneringen rangert som nummer 28 av totalt 32 lag, med en snittrating på 2017. De måtte dermed være forberedt på tøff kamp for hvert eneste poeng. Laget endte til slutt med 5 lagpoeng, etter å ha vunnet kamper mot Belgia og Sveits, og spilt 2-2 mot Makedonia. Det skal også sies at de var svært nære å ta poeng i flere kamper, da de fikk flere knepne tap med sifrene 2,5 - 1,5.

Hanna og Marte spilte begge 7 partier hver, og endte til slutt med 3 og 2 poeng. Dette var en god poengfangst av begge to, da motstanden var av det meget sterke slaget. Begge to hadde nemlig snittmotstand godt over sin egen rating, da Marte sine motstandere hadde et ratingsnitt på 1980, mens Hannas motstand lå på 2090 i snitt.

Som følge av den lave forhåndsrangeringen fikk det norske laget veldig vanskelig motstand i starten av turneringen, og i første runde fikk de tildelt Spania som motstander, et lag som på forhånd var rangert som nummer 12 og hadde en snittrating på hele 2334! Denne kampen endte naturlig nok med tap for det norske laget, men det er verdt å nevne at tapet ble av det hederlige slaget, ettersom Edit Machlik på andrebordet sørget for et imponerende trøstepoeng da hun vant mot den spanske IMen Marta Garcia Martin (2305). Både Hanna og Marte fikk det tøft i denne runden, da de begge møtte spillere som var ratet nesten 400 poeng høyere enn dem selv. De spilte begge gode partier, men måtte gi tapt like før 40 spilte trekk.

I runde 2 fikk de nok en sterk motstander, da de møtte Latvia som hadde et ratingsnitt på 2242. Også denne runden endte kampen med tap, denne gangen med sifrene 3,5 - 0,5 etter at det nok en gang var Edit Machlik som pyntet på resultatet på andrebordet. Denne runden stod Hanna over, mens Marte tapte med svarte brikker mot en høyere ratet motstander.

I tredje runde var det Marte sin tur til å stå over, mens Hanna kom inn igjen på laget. Denne runden fikk det norske laget mer overkommelig motstand, da de møtte Montenegro som med sin snittrating på 1987 var ett av få lag som var lavere rangert enn det norske laget. Montenegro hadde imidlertid en noe spesiell lagsammensetning, ettersom den dårligst rangerte spilleren spilte på tredjebordet, mens den nest høyest rangerte spilleren spilte på fjerdebordet. Dette gjorde jobben vanskeligere for Hanna på fjerdebordet, som dessverre tapte mot WIM Gabriela Koskoska (2036). Noe enklere ble det for de andre på laget, som møtte litt lavere rangerte spillere, og da både Monika og Edit spilte remis, mens Sylvia Johnsen vant, endte kampen til slutt 2-2, og norge hadde sikret seg sitt første lagpoeng.

I fjerde runde var både Hanna og Marte tilbake på laget, og denne gangen ble det en strålende runde for dem begge! Norge møtte denne runden Sveits, som med sitt ratingsnitt på 2138 var klare favoritter før oppgjøret, og som var høyere ratet på samtlige bord. Ratingforskjellen var imidlertid størst på de to øverste bordene, hvor både Monika Machlik og Sylvia Johnsen var over 200 poeng lavere ratet enn sine motstandere. Mye tydet dermed på at laget var avhengig av poeng på tredje- og fjerdebordene dersom de skulle klare å sikre noen lagpoeng. Presset lå dermed på Hanna og Marte, som i disse partiene skulle møte Nathalie Pellicoro (1967) og Gohar Tamrazyan (1955). Heldigvis vartet begge to opp med meget godt spill denne runden, og sikret laget to veldig viktige seire. Da Sylvia Johnsen på andrbordet i tillegg klarte å holde sin motstander til remis, endte laget med en imponerende seier over Sveits, og to lagpoeng!

Både Hanna og Marte leverte som sagt svært godt spill i denne runden, og avgjorde kampen i norge sin favør. Hanna sitt parti mot Pellicoro på tredjebordet var av det aggressive slaget, og det var tydelig at hun gikk til brettet denne dagen med en offensiv innstilling. Hun gikk tidlig til med en bondestorm på kongefløyen, og hadde etter bare 22 trekk et helt knusende overtak. Dette overtaket bygget hun videre på helt til hun innkasserte seieren i trekk 33.

Også Marte sitt parti ble i praksis avgjort i midtspillet, da motstanderen hennes forsøkte seg på en taktisk finesse, og ofret en offiser for 3 bønder. Hun hadde imidlertid oversett et meget godt forsvarstrekk fra Marte sin side, som gjorde at hun umiddelbart vant tilbake de tre bøndene, og kunne gå inn i sluttspillet med en ekstra offiser.

Hanna og Marte avgjorde kampen mot Sveits med sine seire (foto: euro2019.ge)

Som følge av seieren mot Sveits i runde 4 fikk det norske laget tøff motstand også i runde 5 da de møtte Østerrike, som i likhet med Sveits var høyere ratet på alle bordene. Også i denne kampen kjempet det norske laget meget sterkt, og spesielt imponerende var Hanna sitt parti, hvor hun tok seieren mot WFM Julia Novkovic (2146). Dette var et meget velspilt parti, hvor Hanna utmanøvrerte motstanderen i et langt sluttspill som varte helt til trekk 91. Hanna hadde sikret seg fordelen av løperparet i sluttspillet, og utnyttet denne fullt ut! Også Monika tok poeng denne runden da hun holdt WIM Veronika Exler (2222) til remis, men da Sylvia og Marte tapte mot høyere ratet motstand holdt det dessverre ikke helt inn, og Østerrike vant 2,5 - 1,5.

Runde 6 bød på nok et knepent tap, denne gangen mot et sterkt Tsjekkisk lag med snittrating på 2277. Denne gangen var det Machlik-søstrene som stod for poengene, da de vant og spilte remis på de to øverste bordene. Dessverre var laget heller ikke denne gangen helt samstemte med de sterke resultatene, så da Sylvia og Hanna tapte på bord 3 og 4, endte det med et knepent 2,5 - 1,5 tap.

I syvende runde var både Hanna og Marte inne på laget, og denne gangen var motstanden mer overkommelig enn tidligere, da de møtte Georgia sitt tredjelag, som såvidt var lavere rangert på alle bord. Spillerne på Georgia hadde imidlertid levert veldig sterke resultater tidligere i turneringen, så det var ikke et lag som kunne undervurderes på noen som helst måte. Det viste seg også å bli en vanskelig kamp, og norge tapte dessverre med samme sifre som i de to tidligere rundene, med 2,5 - 1,5. Hanna stod for norges eneste helpoeng, da hun leverte nok et flott angrepsparti med hvite brikker, og sikret seg avgjørende fordel i midtspillet. Monika Machlik stod for norges halve poeng, da hun spilte remis på førstebordet, mens Marte og Sylvia begge tapte mot likt ratede motstandere.

Etter tre knepne tap på rad fikk det norske laget en etterlengtet opptur i runde 8, da de møtte Belgia, som var relativt likt ratet med de norske kvinnene på alle bord. Her ble det en flott 3-1 seier, etter at alle spillerne på norge tok poeng. Machliksøstrene vant på bord 1 og 2, mens Sylvia Johnsen og Marte spilte remis på bord 3 og 4. Marte sitt parti var meget solid, og hun stod aldri i fare for å tape. De gikk tidlig inn i tårnsluttspill og etter å ha byttet av det meste som var av brikker ble de enig om remis like før 40 spilte trekk. Kampen mot Belgia ble forøvrig den eneste runden der alle de norske spillerne fikk poeng samtidig.

I siste runde var det duket for et ekte naboboppgjør, da Norge møtte Finland! Dette var to lag som på papiret var veldig jevne, og nesten samtlige spillere var innenfor 100 poeng av hverandres rating. Til denne kampen var både Hanna og Marte inne på laget, og mens Hanna skulle møte Sarabella Norlamo (2020), skulle Marte møte Helja Lehtinen (1802). Disse to partiene endte med tap for Hanna, etter et langt og interessant parti, og remis for Marte. I Marte sitt parti ble det nok et solid tårnsluttspill, og selv om det kunne se ut som om Lehtingen fikk noe press i overgangen til sluttspillet, hadde Marte god kontroll, og de to spillerne ble enig om remis i trekk 38.

Hanna ble noe presset i midtspillet, og motstanderen fikk det som så ut til å bli et avgjørende initivativ med en fribonde i sentrum. Hanna klarte imidlertid nesten å redde seg inn til evigsjakk ved hjelp av et vakkert tårnoffer, men dessverre var hun noe unøyaktig i oppfølgingen, og Lehtinen fikk reddet unna kongen, og vant deretter partiet. Dessverre for det norske laget var det kun Edit, i tillegg til Marte, som klarte å ta poeng, da Edit vant mot Alia Dannenberg (1902). Dette gjorde at det ble nok et knepent 2,5 - 1,5 tap for det norske laget, og de endte turneringen med 5 lagpoeng.

Laget leverte totalt sett en veldig fin turnering, og endte omtrent på forventet score. Alle på laget fikk også poeng, noe som ikke er en selvfølge i en slik turnering. Hanna og Marte endte som sagt på 3 og 2 poeng på 7 spilte runder, men det var kun Hanna som fikk noen ratingfremgang, da hun gikk opp 13 ratingpoeng. Lagets toppscorer ble Edit Machlik som tok 4,5 poeng på 8 spilte runder, hun var sammen med Hanna den eneste som gikk opp noe i rating denne turneringen, da hun gikk opp 28 poeng. Herrelaget leverte også fin innsats, og endte noe over forhåndsrangeringen med 9 lagpoeng og en 22. plass.

Alle resultater fra turneringen finnes på turneringens side: http://chess-results.com/tnr455226.aspx?lan=1&art=20&fed=NOR&turdet=YES&flag=30

Flere bilder fra turneringen finnes også på turneringens hjemmeside: http://www.euro2019.ge/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page