top of page

NM for barn og ungdom 2019

Helgen 8 – 10. november ble NM for barn og ungdom arrangert i Skien med 303 deltakere fordelt på 8 ulike aldersklasser. Turneringen ble spilt over 7 runder, der de første 3 var hurtigsjakk med betenkningstiden 40 min. + 10 sek. per trekk, mens de fire siste rundene var langsjakk med betenkningstiden 90 min. + 30 sek. per trekk. Stavanger Sku hadde 10 deltakende spillere, som fordelte seg jevnt utover 6 av klassene. Alle leverte strålende innsats, og det var flere av disse som var med og kjempet i toppen av klassene sine, og enda flere som klarte å sikre seg en liten ratingfremgang gjennom sterke resultater. De mest imponerende resultatene var det imidlertid Martin Holten Fiskaaen (1190) som stod for, da han med sine 5 poeng tok en 4. plass i klasse E, og samtidig sikret en ratingfremgang på hele 80 poeng! Ratingfremgang ble det også på Andre, som leverte en 6 plass i klasse B med 4,5 poeng, hvilket ga ham en fin fremgang på 16 poeng. Også Live i denne klassen fikk en liten ratingfremgang, da hun tok 4 poeng og en 14. plass.

Klasse A

I klasse A var Aleksander Fossan (2179) eneste deltaker fra klubben, og han fikk også en strålende start på turneringen, med 2,5 poeng på de 3 hurtigsjakkpartiene i starten av turneringen. Disse poengene kom etter seire mot Tormod Carlin (1566) og Oliver Opseth (1795), samt en sterk remis mot FM Gunnar Lund (2274). Lund gikk for øvrig ubeseiret gjennom turneringen, og Aleksander var én av kun tre spillere som holdt ham til remis. Etter denne remisen gikk det imidlertid noe tråere for Aleksander, som i langsjakken spilte remis mot U26 norgesmesteren Bjørn Robert Løvoll Unhjem (1942) og Elias Hestvik (1784), og tapte for nummer 2 og 4 på forhåndsrangeringen, Eivind Olav Risting (2298) og Daniel Nordquelle (2190). Spesielt i partiet mot Nordquelle hadde Aleksander svært gode muligheter for poeng, men etter en feil i tidsnøden ble det dessverre tap. Aleksander endte dermed som nummer 8 i den sammensatte gruppen, og nummer 7 i A-klassen

Aleksander tok 7. plass i A-gruppen (foto: Tanja Cecilie Kveim. Henter fra facebooksiden til NMU: https://www.facebook.com/NM-i-sjakk-barn-og-ungdom-2019-100489827997990/)

Klasse B

Klasse B var den gruppen som hadde størst andel av Stavangerspillere, med tre deltakere: Andre Gjestemoen Von Hirsch (1967), Live Jørgensen Skigelstrand (1734) og Fredrik Lytomt Jacobsen (1578). Av disse var det André som leverte de beste resultatene, da han samlet 4,5 poeng på de syv rundene, hvilket ga ham en flott 6. plass. Andre sin turnering startet med 2 av 3 poeng i hurtigsjakken, etter at han vant mot Hassan Morad (1721) og klubbkamerat Fredrik i de to første rundene, før han tapte mot klassevinneren Noam Aviv Vitenberg (2246) i runde 3. Etter dette tapet fikk han imidlertid en veldig god periode, som gjorde at han virkelig slo seg inn i toppen av klassen. I runde 4 og 5 tok han to strake seire mot Ibragim Madagov (1557) og CM Tobias Lang Nilsen (2016), før han i runde 6 spilte remis mot førsterangerte Isak Sjøberg (2247). Dermed var han helt oppe på 4. plass før siste runde, med like mange poeng som Sjøberg på tredje. Dessverre ble det knalltøff motstand i siste runde, og Andre tapte mot Sondre Lillestøl Melaa (2234). Dermed ble det til slutt en 6. plass med 4,5 poeng, men med en ratingfremgang på 16 poeng kunne Andre uansett si seg godt fornøyd med egen innsats. (foto: Tanja Cecilie Kveim. Hentet fra facebooksiden til NMU: https://www.facebook.com/NM-i-sjakk-barn-og-ungdom-2019-100489827997990/)

Et halvpoeng bak Andre kom Live, på en 14. plass. Live fikk en tøff start på turneringen, da hun kun tok ett poeng på de tre hurtisjakkpartiene. Hun slo imidlertid raskt tilbake, og vant tre strake langsjakkpartier på rad, da hun nedspilte Embla Ekeland Grønn (1493), Elias Horsfjord Glomnes og Simen Nikolai Storlid (1473). Som følge av seirene klatret hun på resultatlisten, noe som resulterte i sterk motstand i siste runde. Da møtte hun nemlig David Nesse (1848) og det ble dermed et skikkelig nabooppgjør mellom Stavanger og Smeaheia. Dessverre stakk Smeaheia av med seieren her, da David tok hele poeng. Live endte dermed med 4 poeng, og en liten ratingfremgang på 1 poeng.

Poenget bak Live kom Fredrik Lytomt Jacobsen (1578). Fredrik fikk en fin start på turneringen med 1,5 poeng i hurtigsjakken, etter seier mot Amanda Mai Irgens Eiding (1585) og remis mot Jonas Høiom (1251). Da han så tok samme poengsum i langsjakken, etter seier og remis mot henholdsvis Elias Horsfjord Glomnes og Askild Skovgaard Brønmo (1543), endt han på 3 poeng og en 23. plass. Dessverre holdt ikke dette til fremgang på ratingen, og han måtte belage seg på en liten nedgang.

Klasse C

I gruppe C var det Gustav Hestholm (1623) og Daniel Kjeldsen (1038) som representerte Stavanger. Av dem var det Gustav som endte høyest på resultatlistene, da han tok en 23. plass med sine 4 poeng. Gustavs poeng kom jevnt fordelt, da han tok to av dem i hurtigsjakken med seire over Olav August Tønnessen (1173) og Brynjar Bakke (1411), før han tok to nye helpoeng i langsjakken med seire over Siako Nizar (1346) og Lyder Øverbo (1514).

Daniel fikk en tøff utfordring i denne klassen, da han på forhånd var en av de lavere rangerte. Likevel leverte han flott innsats og sikret seg 1,5 poeng etter seier mot David Daniel Myking og remis mot Mikkel Kvisberglien.

Gustav og Fredrik i prat før turneringsstart (foto: Tanja Cecilie Kveim. Hentet fra facebooksiden til NMU: https://www.facebook.com/NM-i-sjakk-barn-og-ungdom-2019-100489827997990/)

Klasse D

I klasse D var det kun Aksel Bu Kvaløy (2209) som deltok fra Stavanger, men han var til gjengjeld en av favorittene til å ta gullet, etter å ha sikret seg flere norgesmesterskap tidligere år. Aksel hadde til denne turneringen gått opp én aldersklasse, ettersom han i fjor vant sin egen aldersklasse på suverent vis, med 9 av 9 mulige poeng og 2,5 poeng foran neste spiller. Aksel startet også årets turnering strålende, da han tok tre poeng i de tre hurtigsjakkpartiene, etter å ha vunnet mot Elma Selvik (1343), Jonas Kleppe Borlaug (1455) og Timian Martinus Solaas (1796). I første hurtigsjakkparti fikk han imidlertid en tøffere utfordring, da han møtte Sergey Eliseev (1911) til et langt og tøft parti. De to kom inn i et komplisert sluttspill der begge hadde to tårn og to springere, hvor Sergey etter hvert fikk fart på en meget farlig fribonde. Denne bonden kjempet seg helt til andre siden av brettet, og avgjorde partiet da den gikk inn til ny dronning. Dermed endte partiet dessverre med tap for Aksel. I den påfølgende runden slo han imidlertid nådeløst tilbake, da han etter et flott angrepsparti innkasserte seieren mot Eirik Strøm Austad (1753) etter bare 23 trekk. I runde 6 fikk han nok et langt tårn- og springersluttspill mot en Smeaheiaspiller, og også her ble det dessverre tap, da Sverre Lye (1779) leverte meget presist spill. I siste runde avsluttet Aksel turneringen med en remis mot Axel Tunsjø (2038), hvilket ga ham 4,5 poeng og en 7. plass til slutt.

Aksel tok 7. plass i klasse D (foto: Bjørn B. Johansen. Hentet fra facebooksiden til NMU: https://www.facebook.com/NM-i-sjakk-barn-og-ungdom-2019-100489827997990/

Klasse E

I klasse E var det Martin Holten Fiskaaen (1190) som var klubbens representant, og han leverte fantastisk innsats i sin klasse, med 5 poeng og en imponerende 4. plass. Martin sikret seg også en ratingfremgang på 80 poeng, og ble dermed den Stavangerspilleren med desidert størst fremgang. Martins turnering startet med 2 av 3 mulige poeng i hurtigsjakken. I første runde vant han mot Øyvind Lea-Koltveit, før han i runde 2 fikk en veldig tøff oppgave, med svarte brikker mot William Aleksander Olsen (1842). Olsen var på forhånd førsterangert, og endte også opp med å vinne klassen med 7 av 7 mulige poeng. Det ble med andre ord tap for Martin her, men han slo heldigvis tilbake allerede i runden etterpå, da han tok hele poenget mot Aron Haveland. I runde fire, som da var første langsjakkparti, fikk Martin en ny vanskelig motstander, da Oskar Steensen (1457) stod for tur. Dette ble tap nummer to for Martin, men det ble også hans siste, da han etter dette partiet vant alle de resterende langsjakkpartiene! I runde 5 vant han mot Anna Ovidia Young (1078), før han i sjette runde nedspilte Lykke-Merlot Helliesen (1619). I siste og avgjørende runde fikk han så sin tredje høyt ratede motstander, da han skulle møte femterangerte Yan Dobroliubov (1604). Dette endte strålende for Martin, da han stakk av med hele poenget etter en meget imponerende seier! Dermed klatret han helt opp på 4. plass, med like mange poeng som 3. plassen. En strålende turnering av Martin, som også sikret seg en solid ratingfremgang! (foto: Tanja Cecilie Kveim. Hentet fra facebooksiden til NMU: https://www.facebook.com/NM-i-sjakk-barn-og-ungdom-2019-100489827997990/)

Klasse F og G

I klasse F og G deltok både Ask og August Ohm i sitt første NM, men på tross av at de to er ganske ferske, klarte de likevel å sikre seg poeng i tøffe klasser. Ask tok 1,5 poeng i klasse F, etter å ha vunnet mot Christer Røraas Hansen og spilt remis mot Emilie Esther Vitenberg. August på sin side skaffet seg ett poeng, etter en remis på walkover, og en remis mot Khang Dac Ho i andre runde.

Alle resultater finnes på turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/invitation.aspx?TID=NMforUngdom2019-KrageroSjakklubbUngdom

Flere bilder finnes på NMU sin facebookside: https://www.facebook.com/NM-i-sjakk-barn-og-ungdom-2019-100489827997990/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page