top of page

Rilton Cup 2019

Den populære svenske turneringen Rilton Cup ble arrangert i Stockholm fra 27. desember til 5. januar. Turneringen går over 9 runder, med tre ulike spillegrupper som alle spiller parallelt:

  • Rilton Cup, som hovedsakelig har spillere over 2200, men som også er åpen for spillere med lavere rating enn dette.

  • Rilton Elo, som hovedsakelig er for spillere mellom 2200 og 1800 i internasjonal rating.

  • Rilton 1800, som er for spillere med under 1800 i internasjonal rating.

Turneringen har i lang tid vært svært populær blant norske sjakkspillere og årets turnering var intet unntak, med hele 34 norske deltakere fordelt på de tre gruppene. Blant disse norske spillerne var det tre deltakere fra Stavanger som fordelte seg på de to øverste gruppene. Abyl Kizatbay (2135) deltok i Rilton Cup, mens Martin Saltvedt (2008) og Sverre Skjølingstad (1822) deltok i Rilton Elo-klassen. De sterkeste resultatene var det Abyl som leverte, da han i en svært vanskelig klasse leverte 3,5 poeng og fikk en ratingfremgang på 7 poeng. Martin og Sverre leverte begge gode enkeltresultater i sin klasse, men endte dessverre turneringen med ratingnedgang.

I Abyl sin klasse var det som sagt hovedsakelig spillere med over 2200 i rating, og Abyl måtte dermed være forberedt på ekstremt god motstand, spesielt siden han selv bare var forhåndsrangert som nummer 108 av 117 deltakere. Han klarte seg imidlertid godt, og tok til slutt 3,5 poeng og en 92. plass i turneringen. Abyl fikk tøff motstand helt fra første runde, da han hadde svarte brikker mot IM Stanislav Tsyhanchuk (2357). Dette partiet endte også med tap, så Abyl måtte vente til runde 2 for sitt første poeng. Da kom det imidlertid et sterkt poeng, da han vant mot Italienske WIM Tea Gueci (2250). I den påfølgende runden møtte Abyl nok en internasjonal mester, denne gangen ved spanske IM Diego Del Rey (2374). Som i første partiet ble overmakten for stor, og spanjolen stakk av med hele poenget. Etter dette tapet leverte imidlertid Abyl to flotte remiser mot to tittelspillere fra Danmark og Sverige. Først delte han poenget med FM Karsten Larsen (2278), før han holdt CM Teodor Petersson Baldur (2247) til remis. I sjette runde fikk han så et tap mot Indiske WIM Pratyusha Bodda (2253), før han tok nok en remis i runde 7, denne gangen mot Indiske Karthik Rajaa (2212). I nest siste runde fikk han sitt andre helpoeng for turneringen, men dessverre kom det etter en walkoverseier mot FM Isak Storme (2244). I siste runde møtte han så den sterkeste motstanderen sin denne turneringen, IM Bengt Lindberg (2401). Dette partiet gikk han ut av med et tap, og dermed endte han turneringen med 3,5 poeng. En godt gjennomført turnering av Abyl, som utelukkende møtte spillere med rating over 2200! Faktisk var 8 av de 9 han spilte mot over 100 poeng høyere ratet enn ham selv!

I Rilton Elo var det Martin som endte øverst på tabellen av de to fra Stavanger, da han tok 4,5 poeng og en 60. plass. Dessverre var dette noe lavere enn forhåndsrangeringen hans, og han fikk dermed en ratingnedgang. Nedgangen kom imidlertid kun som følge av en dårlig avslutning på turneringen, hvor han tapte de tre siste partiene mot lavere ratede motstandere. I de øvrige 6 rundene leverte Martin resultater akkurat som forventet, blant annet med seire mot Vidar Grahn (1870) og Hans Ranby (1844).

Sverre endte turneringen sin med 3,5 poeng og hadde i grunnen en veldig lik turneringsutvikling som

Martin. Sverre fikk en dårlig start på turneringen sin, men leverte deretter strålende resultater mot midten av turneringen, hvor han blant annet leverte seire over Anton Darnell (2056) og Harald Mikalsen (1984) i runde 5 og 6. Dessverre fikk Sverre en lik avslutning som Martin, da også han tapte sine tre siste partier. Dette ødela naturligvis for de tidligere gode prestasjonene, og også Sverre måtte ta til takke med en ratingnedgang.

Alle resultater fra turneringen finnes på Chess-results.com: http://chess-results.com/tnr452259.aspx?lan=1&art=4&fedb=NOR&fed=NOR&turdet=YES&flag=30

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page