top of page

Vestlandsserien 2020 - Finale

Stavanger Sjakklubb sitt eliteserielag spilte 1. mars finalekamp i Vestlandsserien mot Haukås. Dette var en match de kvalifiserte seg til gjennom seier i vestlandsserien sør i januar, mens Haukås på sin side kvalifiserte seg gjennom sin seier i vestlandsserien nord. Stavangers lag bestod for det meste av de samme spillerne som deltok i vestlandsserien sør, med IM Erik Fossan (2325) og FM Petter Fossan (2313) på de to øverste bordene, og ungdommene Aleksander Fossan (2193), Abyl Kizatbay (2142) og Aksel Bu Kvaløy (2174) på de tre neste. Disse tre var også med på laget i vestlandsserien sør, og Stavanger Sjakklubb Ungdom har dermed vært godt representert på klubbens serielag! På tross av et meget ungt lag var Stavanger på forhånd store favoritter, da de var høyere rangert på samtlige bord, og innfridde også dette favorittstempelet, med 4 – 1 seier og seier i kvalifiseringskampen! Dette betyr at Stavanger er klare for kvalifiseringsturneringen til Eliteserien, som spilles helgen 27 – 29. mars. I denne turneringen møtes lag fra fire forskjellige landsdeler (Vest-Norge, Østlandet, Midt-Norge, Nord-Norge). De to beste lagene i denne turneringen vil kvalifisere seg til neste sesongs Eliteserie.

Stavangers lag (til høyre), leverte strålende mot Haukås og vant vestlandsserien 2020! (foto: Eirik Gullaksen)

Stavangers seier kom etter flere gode partier, og alle Stavangerspillerne hadde fin kontroll i partiene sine.

Erik leverte sannsynligvis det mest overbevisende partiet av alle Stavangers spillere, da han nedspilte Daniel Hersvik (2210). Erik fikk tidlig et initiativ på kongefløyen, og rundt trekk 20 fikk han inn et avgjørende angrep på denne fløyen. Dette angrepet avgjorde partier i hans favør, og Hersvik ga opp etter 29. trekk.

Petter på andrebordet spilte remis med svarte brikker mot Simen Sørensen (2041). Dette var et relativt begivenhetsløst parti, som var jevnt helt til de to ble enige om remis i trekk 52.

Også Aleksander på tredjebordet spilte remis. Han møtte talentfulle Heine Johannesen (1858), til det som ble et jevnt parti som endte i poengdeling etter 37 trekk. Aleksander hadde et visst initiativ i partiets midtspill, men dette var ikke nok til å sikre noen vinnende fordel, og det hele ebbet ut i avbytter og et helt likt sluttspill som ikke var mulig å vinne.

På fjerdebord ble det imidlertid en ny seier for Stavanger, da Abyl vant mot Marthias Sætre (1885). Dette var et fint parti i engelsk åpning, hvor Abyl etter en rolig åpning begynte å spille seg opp en liten fordel i midtspillet. På et tidspunkt i partiet fikk han brutt igjennom med en bonde i sentrum, hvilket ga ham et overtak som etter hvert ble stort nok til å vinne partiet.

På femtebordet fikk vi faktisk en situasjon der to medlemmer av Stavanger Sku møtte. Benjamin Fossan på femtebordet til Haukås har nemlig SSKU som ungdomsklubb, men Haukås som voksenklubb. Aksel møtte dermed en spiller som han kjente godt til fra før. De to spilte et langt og spennende parti, hvor ingen hadde spesielt stor fordel før helt på slutten. I sluttspillet sikret nemlig Aksel seg en fribonde i sentrum som ble helt avgjørende, og som Benjamin til slutt måtte ofre tårnet sitt for å få stoppet. Etter dette var det hele grei skuring for Aksel, som innkasserte seieren etter 52. trekk.

Med seirene til Aksel, Abyl og Erik, samt remisene til Petter og Aleksander, sikret Stavanger seg en klar seier, og kan dermed se frem til en meget spennende kvalifiseringsturnering i slutten av Mars!

Alle partiene ligger ute på turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/pairings.aspx?TID=Vestlandsserien2019-2020-final-BergensSchakklub

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page