top of page

Stavanger Chess Challenge 2020

4 - 10. Juli ble Stavanger Chess Challenge arrangert på Smarthotel Forus. Turneringen samlet 24 unge lovende sjakkspillere til en 9 runders langsjakkturnering med betenkningstid på 90 minutter på 40 trekk + 30 minutter til å avslutte partiet + 30 sekund tillegg per trekk. Turneringen arrangeres i en periode hvor så godt som alt av turneringer er avlyst eller utsatt som følge av koronaviruset, og er sammen med Offerspill Sjakklubb sin "Offerspill Invitational" den eneste langsjakkturneringen som er arrangert så langt i sommer. I likhet med Offerspill sin turnering var det også i Stavanger Chess Challenge en begrensning på antall deltakere, da det ellers ville bli vanskelig å overholde de retningslinjer som kreves med tanke på smittevern. Turneringen hadde derfor en deltakerbegrensning på 24 spillere, og siktet seg inn på barn og ungdom med høy spillestyrke, noe som gjorde at alle turneringens deltakere hadde over 1900 i rating, og var under 28 år. Slike turneringer skaper et etterlengtet tilbud for de mange unge sjakkspillerne, både lokalt i regionen og i resten av landet, som lengter etter å få spille vanlige turneringer igjen. Derfor er det naturligvis ekstra gledelig at det er ildsjeler i Stavanger Sjakklubb og Stavanger Sjakklubb Ungdom som står bak turneringen.

Turneringen ble spilt i flotte spillelokaler på Forus Smarthotel

Turneringen tiltrakk seg flere titlede spillere, med GM Benjamin Arvola Notkevich (2474) som den høyest ratede, tett fulgt av Johannes Haug (2458), som den siste tiden har vist fantastisk spill med 1. Plass i nevnte Offerspill Invitational i juni. Haug fortsatte dette storspillet i Stavanger Chess Challenge da han tok førsteplassen også her, med 8 poeng på 9 runder, inklusive seire mot blant annet GM Benjamin Arvola Notkevich (2474), IM Tor Fredrik Kaasen (2394) og FM Lucas Ranaldi (2343). De sterke resultatene sikret ham også en ratingfremgangen på hele 17 poeng, og Haug har dermed gjort et stort byks mot den magiske 2500-grensen med de siste måneders resultater! Halvpoenget bak Haug fulgte Notkevich, som også han leverte svært gode resultater, og sikret seg en ratingfremgang på 8 poeng. Notkevich sitt eneste tap i turneringen kom i runde 3 da han møtte Johannes Haug til det som viste seg å bli et avgjørende parti for turneringsseieren. På tross av tapet her leverte imidlertid Notkevich gode resultater i de andre rundene, og endte dermed opp med en sterk 2. Plass. På 3. Plass i turneringen kom IM Mads Vestby-Ellingsen (2358) med 6 poeng. Vestby-Ellingsen leverte også en strålende turnering, og var den eneste spilleren i turneringen som gikk ubeseiret gjennom alle 9 rundene, og også den eneste spilleren som tok poeng mot både Haug og Notkevich. Han påførte nemlig Haug sitt eneste poengtap da han vant med hvite brikker i femte runde, og holdt også Notkevich til remis i runde 6. Som følge av de mange sterke resultatene sikret Vestby-Ellingsen seg en ratingfremgang på 3 poeng, og kunne dermed si seg godt fornøyd med egen turnering.

Premieutdeling Stavanger Chess Challenge 2020

Det var naturlig nok også deltakere fra Stavanger Sku i denne turneringen, og både Aksel Bu Kvaløy (2211), Aleksander Fossan (2204) og Abyl Kizatbay (2197) deltok. Disse tre hadde et relativt likt utgangspunkt, da de var rangert som henholdsvis nummer 10, 11 og 12 på forhånd. Det er imidlertid viktig å påpeke at spillerne i turneringen alle er unge talenter på vei opp og frem, hvilket skapte et meget tøft felt. Dette ble også tilfellet for klubbens tre lovende deltakere, da alle tre fikk en vanskelig turnering, og det dessverre ble ratingnedgang på alle tre. På tross av dette leverte de alle noen gode enkeltprestasjoner i en ellers vanskelig turnering. Aleksander var den av de tre som endte høyest på resultatlisten til slutt, og kunne blant annet skilte med remis mot FM Noam Aviv Vitenberg (2305) i runde 2, og seier mot Sergey Eliseev (2023) i runde 7. Begge resultatene kom som følge av godt spill av Aleksander. I partiet mot Vitenberg kom han dårlig ut av midtspillet, og kom dermed inn i et sluttspill med kvalitet under. Aleksander forsvarte seg imidlertid godt, og holdt stillingen til remis etter 94 trekk. Mot Eliseev var det imidlertid Aleksander som hadde fordel, noe han sikret seg tidlig i midtspillet. Denne fordelen beholdt han gjennom hele partiet, og kunne dermed innkassere seieren etter 56 trekk.

Aleksander (t.h.), her mot FM Lucas Ranaldi

For Aksel sin del var det seieren mot klubbkamerat Abyl i fjerde runde som ble stående som hans sterkeste resultat. Dette var et godt parti av Aksel, som tidlig skaffet seg en fordel i form av et kongeangrep, og klarte å utnytte dette angrepet til det fulle. Etter å ha presset gjennom store deler av partiet, sikret Aksel seieren i trekk 36.

Abyl på sin side leverte to flotte seire i runde 5 og 6, hvor spesielt seieren med hvite brikker mot Sander Fuglestein (2108) i sjette runde var sterk. I dette partiet satte Abyl i gang et voldsomt angrep mot den svarte kongestillingen, og etter at han blant annet satte opp et batteri med alle de tunge offiserene pekende mot Fuglesteins kongestilling, var det ingen god måte å forsvare seg på, og Abyl sikret seieren etter 32 trekk.

Alle resultater fra turneringen finnes på turneringsservice. Her ligger også alle partiene fra turneringen ute:

http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=StavangerChessChallenge2020-StavangerSjakklubb

Offerspill SK hadde livekommentering under hele turneringen, og har skrevet et innlegg om denne på engelsk, med enkelte kommenterte partier. Det finnes her:

https://offerspill.com/final-report-from-stavanger/

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page