top of page

Eliteseriekvalifisering 2020

Stavanger Sjakklubb er tilbake i Eliteserien i sjakk, etter to spennende kvalifiseringskamper mot Offerspill SK og Trondheim SK! Klubbens lag, som bestod av IM Erik Fossan, FM Petter Fossan, FM Levi Andre Tallaksen, Aleksander Fossan, Aksel Bu Kvaløy og Abyl Kizatbay, var sterkt preget av klubbens ungdommer, men tre ungdommer på de tre nederste bordene. Disse leverte i likhet med resten av laget svært godt i kvalifiseringen, og var sterkt bidragsytende til at klubben vil spille i Eliteserien den kommende sesongen.

Stavangers lag i kvalifiseringen til Eliteserien. Fra venstre: Petter Fossan, Abyl Kizatbay, Erik Fossan, Aksel Bu Kvaløy, Levi Andre Tallaksen og Aleksander Fossan. Med på bildet er også dommer Roar Nærheim og turneringsassistent Andre Gjestemoen Von-Hirsch.Lagene som var klare for kvalifiseringen til Eliteserien var på forhånd Offerspill, Stavanger, Trondheim og Sortland. Sortland var imidlertid nødt til å trekke seg fra kvalifiseringen, som følge av problemer med reiseveien, og det var dermed de tre førstnevnte lagene som skulle gjøre opp om de to opprykkplassene. Offerspill var på forhånd svært store favoritter, og det var dermed knyttet mest spenning til matchen mellom Stavanger og Trondheim, da det var sannsynlig at disse to ville ende opp med å kjempe om den andre opprykksplassen bak Offerspill. Kampene ble spilte over tre dager, med Offerspill – Trondheim på fredagen, Offerspill – Stavanger på lørdagen, og den spennende matchen mellom Stavanger og Trondheim på Søndagen.

Turneringen startet med Offerspill mot Trondheim, en kamp som endte med en forventet seier til Offerspill. Trondheim sine poeng kom på bord 3 og 6, hvor Even Thingstad og Tor Botheim holdt IM Linus Johansson og FM Johannes Luangtep Kvisla til remis.

I runde 2 skulle Stavangers lag i aksjon, da de møtte de store favorittene Offerspill som for anledningen stilte med Norgestoer GM Aryan Tari på førstebord, og Norgestreer GM Johan-Sebastian Christiansen på andrebordet. Dette ble imidlertid mer spennende enn mange trodde, og etter flere svært gode enkeltresultater fra Stavangers spillere endte det med et knepent 3,5 – 2,5 tap. Dette var et svært sterkt resultat, hvor Levi Andre Tallaksen blant annet stod for helgens sterkeste resultat, da han vant med hvite brikker mot GM Johan-Sebastian Christiansen. I tillegg til Levis seier spilte både Aleksander, Aksel og Abyl remis mot langt høyere ratede motstandere. Aleksander hadde god kontroll mot IM Joachim Nilsen, og de to delte poenget etter 31 trekk. Aksel på sin side måtte arbeide hardere for remisen sin mot FM Lucas Ranaldi, da de to kom inn i et sluttspill hvor Aksel lå én bonde under. Aksel viste imidlertid god teknikk i sluttspillet, og kunne innkassere halvpoenget etter 91 trekk! Abyl på femtebordet spilte et spennende parti mot FM Vegar Koi Gandrud, og sikret remis ved trekkgjentakelse etter 47 trekk.


I runde 3 var det klart for den avgjørende kampen mellom Stavanger og Trondheim. Stavanger hadde her en fordel på forhånd, ettersom de gikk inn i kampen med flere individuelle poeng (2,5) enn Trondheim (1). Premissene for kampen var dermed at Stavanger ville rykke opp både med seier og med uavgjort, og da resultatet til slutt ble 3,5 – 2,5 til Stavanger var det ingen tvil! Stavanger tok andreplassen i kvalifiseringen bak Offerspill, og rykket dermed opp til Eliteserien! I sistematchen mot Trondheim var det igjen flere av ungdommene som imponerte. Abyl Kizatbay på fjerdebordet vant svært overbevisende mot CM Bjørn Gambäck, mens Aksel dessverre tapte for Christian Laverton. Aleksander på tredjebordet ble enig med Tore Kolås om remis etter 44 trekk, da de to kom inn i et helt likt tårnsluttspill. Da også Levi og Petter spilte remis mot Eivind Bruaset og Even Thingstad, og Erik på førstebordet tok hele poenget mot Joachim Berg-Jensen, endte kampen med seier til Stavanger! Klubben skal dermed spille Eliteserie for første gang siden 2018.


Alle resultater fra Eliteseriekvalifiseringen finnes på turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/pairings.aspx?TID=KvalifiseringEliteserien2020-NorgesSjakkforbund&round=1


Partiene fra kvalifiseringen kan spilles gjennom på Lichess: https://lichess.org/broadcast

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page