top of page

Eliteserien 2021/2022 - 1. spillehelg

Årets Eliteserie i sjakk er i gang, og denne gangen med Stavanger Sjakklubb tilbake på det høyeste nivået! Klubben kvalifiserte seg til Eliteserien gjennom kvalifiseringen i 2019/2020 sesongen, men fikk aldri muligheten til å delta i 2020/2021 sesongen, da denne ble avlyst som følge av koronapandemien. I år er imidlertid både Eliteserien og Stavanger Sjakklubb tilbake, og klubben får dermed muligheten til å teste seg på det høyeste nivået, for første gang siden nedrykket i 2018. Årets Eliteserie går over tre ulike spillehelger, med første spillehelg 29 – 31 oktober. Klubben skal i årets serie kjempe mot 9 andre sjakklubber fra hele landet. Spillerne som skal representere de ulike lagene hver enkelt helg tas ut med utgangspunkt i en tropp på 20 spillere fra hver klubb. Troppene til de ulike klubbene finner du her: https://www.sjakk.no/seriesjakken/eliteserien/eliteserien-2020-2021/


Til denne helgen stilte Stavanger med følgende lag: FM Levi Andre Tallaksen (2327), Shazil Shehzad (2247), IM Erik Fossan (2330), André Gjestemoen Von-Hirsch (2192), FM Petter Fossan (2280), Abyl Kizatbay (2122). André og Abyl er i tillegg medlemmer i Stavanger Sku, og det er ekstra gledelig å se at to av klubbens egne ungdommer nå er sentrale spillere på voksenklubbens eliteserielag. Med dette laget hadde Stavanger en snittrating på 2249 denne første spillehelgen, hvilket ga laget en forhåndsrangering som nummer 6. Førsterangert denne spillehelgen var Offerspill, med en snittrating på 2438. Offerspill hadde for øvrig også den tidligere Stavangerspilleren Magnus Carlsen (2855) på førstebordet i første runde, hvilket ga ekstra oppmerksomhet rundt årets Eliteseriestart. Partiet til Carlsen endte for øvrig med seier til verdensmesteren, etter at GM Benjamin Arvola (2471) tidligere i partiet faktisk avslo et remistilbud ved trekkgjentakelse fra Carlsen.


Stavangerlaget fikk en virkelig pangstart på årets Eliteserie da de i første runde vant 4 – 2 mot et sterkt Nordstrandslag, som med en snittrating på 2299 og to stormestere på de øverste bordene var favoritter før matchen.

På førstebordet tok GM Erik Blomqvist (2518) også seieren mot Levi, men på andrebordet stod Shazil for en av de virkelig store prestasjonene denne helgen, da han vant mot GM Rune Djurhuus (2414) på kun 25. trekk! Shazils siste trekk i dette partiet var såpass sterkt at partiet var tapt umiddelbart, og Djurhuus ga opp.

Shazils siste trekk i partiet mot Djurhuus var et av de flottere denne helgen! Etter 25... Le4!! truer Shazil å sette matt med Dxf1, i tillegg til at tårnet på d5 nå er i fare! Dersom hvit forsøker å redde seg inn med 26.Td5-d1, kommer 26...Lxg2! 27. Kxg2 De2+! og svart vinner.


På tredjebordet spilte Erik en kort remis mot Isak Sjøberg (2287), mens André og Petter på fjerde- og femtebordet vant mot henholdsvis FM Andreas Tryggestad (2268) og FM Daniel Nordquelle (2143). Da også Abyl holdt Bror Thanke (2164) til remis på sjettebordet, endte Stavanger opp med en kontrollert seier mot et veldig godt Nordstrandslag i første runde av Eliteserien 2021/2022!


I runde 2 var det SK 1911 som var motstander, også disse med en høyere snittrating enn Stavanger, og en stormester på førstebordet i GM Vojtech Plat (2546). Denne matchen endte dessverre med tap for både Levi og Shazil på de to øverste bordene, da stormesteren ble for sterk for Levi, mens FM Eivind Olav Risting (2306) tok seieren mot Shazil. På de øvrige bordene ble poengfangsten større, da Erik tok et halvt poeng mot FM Isak Storme (2331) på tredjebordet, mens Petter og Abyl sikret nye halvpoeng på femte- og sjettebordet mot henholdsvis Aleksander Lindbøl (2217) og FM Kristian Trygstad (2225). På fjerdebordet ble det imidlertid tap for André, og Stavanger endte dermed med et 1,5 – 4,5 tap i andre runde.


I tredje runde kom klubben så tilbake på vinnersporet, da laget tok en viktig seier mot SOSS. I denne matchen var det også noe så sjeldent som et brødreoppgjør på førstebordet, da Levi møtte sin bror IM Geir Sune Tallaksen Østmoe (2467).


Dette partiet endte med remis etter et langt parti, og Levi gjorde dermed en svært viktig jobb på førstebordet. På andrebordet ble dessverre IM Magne Sagafos (2376) for sterk for Shazil, men da Erik og André vant mot FM Bjørnar Byklum (2338) og Kim Astrup (2229) sikret de laget helt avgjørende poeng i lagmatchen. De to nederste bordene endte nemlig begge med remis, da Petter og Abyl spilte remis mot FM Hans Krogh Harestad (2206) og Kjell Børre Grebstad (2059). Stavanger vant dermed lagmatchen 3,5 – 2,5, og tok et stort steg mot fornyet kontrakt i årets Eliteserie.


Totalt sett ble det altså en veldig vellykket helg for klubben, med to sterke lagseire, og individuelle poeng på alle lagets spillere. Alle spillerne var også direkte bidragsytende til lagets seire gjennom sin poengsanking. Neste Eliteseriehelg er nå 7 – 9. januar, da med spillested i Stavanger.


Partier og resultater fra første helg i Eliteserien finnes her: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=Eliteserien2021-22-NorgesSjakkforbund&group=&snr=5

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page