top of page

NM for Ungdom 2021

NM i sjakk for ungdom ble gjennomført helgen 12. – 14. november på Quality Edvard Grieg Hotel. Turneringen er den største barn- og ungdomsturneringen i landet, og er derfor en svært viktig begivenhet for sjakkmiljøet. Dette årets NM var også av ekstra stor betydning, ettersom fjorårets mesterskap ble avlyst i sin opprinnelige form (et alternativt NM ble arrangert på nett), grunnet koronarestriksjoner. Årets mesterskap fikk imidlertid gå sin gang på normalt vis, og turneringen ble en stor suksess med 234 deltakere fra hele landet. Turneringssystemet var noe ulikt for de forskjellige klassene, da de fire øverste klassene (U26, A, B, C) hadde 7 runder totalt, hvorav de 2 første rundene ble gjennomført som hurtigsjakk med 15 min. + 10 sek. per trekk, mens de 5 neste rundene ble gjennomført som langsjakk med 90 min. + 30 sek. tillegg per trekk. I de fire yngste klassene (D, E, F, G) spilte man 9 runder totalt, hvor de 4 første rundene var hurtigsjakk med betenkningstiden 15 min. + 10 sek. per trekk, mens de 5 siste rundene hadde betenkningstiden 60 min. + 30 sek. tillegg per trekk. Det var dermed ulike rundeantall i de ulike klassene, og dermed også forskjellige poengsummer ute og gikk.

Spillelokalet under årets NM for Ungdom!

Aksel tok nok en norgesmestertittel i Bergen!

Stavangers delegasjon til dette årets NM bestod av 9 spillere, fordelt på 6 forskjellige aldersklasser. Alle Stavangers spillere leverte gode resultater gjennom hele turneringen, men det var likevel to spillere som utmerket seg ekstra ved å vinne sine aldersklasser. Disse to var Aksel Bu Kvaløy, som ble norgesmester i gruppe C (født 2007-2008) og Sophie Damiano, som ble norgesmester i gruppe G (født 2012 eller senere). Svært imponerende av de to unge sjakkmesterne, som dermed sørget for at Stavanger Sku ble den eneste deltakende klubben som fikk mer enn 1 norgesmester! Her skal det også nevnes at Aksel har vunnet NM en rekke ganger tidligere, både i 2015, 2017 og 2018, mens Sophie deltok i sitt første NM, og dermed også vant klassen sin på første forsøk! Kanskje kan hun gå i fotsporene til Aksel, og sanke flere NM-titler de kommende årene!


I tillegg til de to norgesmesterne, leverte også de andre spillerne fra klubben god innsats, og det var flere spillere fra klubben som havnet høyt oppe på resultatlistene:


I klasse G leverte Sophies klubbvenninne, Githiha Sathish, en meget god turnering da hun endte på 4. plass, 1,5 poeng bak Sophie på 1. plass. Ett og et halvt poeng bak Githiha igjen kom Ali Kizatbay, som i likhet med de to jentene var debutant i NM-sammenheng. Meget godt levert av alle i yngste klasse!


En annen debutant var Adam Delille, som var klubbens eneste spiller i klasse F. Adam leverte et strålende første NM, og tok 4 poeng totalt, hvilket holdt til en 19. plass i klassen.


Også i klasse C, hvor Aksel tok seieren, var det andre som utmerket seg med gode resultater. Martin Holten Fiskaaen lå og kjempet i toppen av klassen gjennom hele turneringen, og endte til slutt på en flott 7. plass.


I klasse B var det Gustav Hestholm som var klubbens representant, og han leverte også en god turnering, med 4 poeng og en 11. plass. Gustav var også med og kjempet i toppen lenge, men falt av tetkampen etter noen tap i de siste rundene. Likevel sikret han seg en fin ratingfremgang, og ble den spilleren fra klubben som sanket sammen flest ratingpoeng i turneringen.


Også i klasse A hadde Stavanger Sku én deltaker, da Live Jørgensen Skigelstrand deltok. Live leverte noen gode resultater, men fikk også sterk motstand i flere av partiene, og endte til slutt som nummer 11, med 2,5 poeng.


U26-klassen var den minste spillegruppen i turneringen, med 11 deltakere totalt. Eivind Aartun var klubbens eneste representant, men leverte en fin turnering med 4 poeng og en 6. plass.


Her kan du lese mer utfyllende om de ulike spillernes innsats i de forskjellige klassene:Gruppe G (født 2012 eller senere)


Sophie Damiano ble som kjent norgesmester i denne klassen, etter å ha kjempet hardt med en rekke andre spillere over 9 runder. Sophie sin turnering startet meget godt, da hun vant mot Sverre Reksten Eldevik i første runde. Med denne seieren viste Sophie hva hun hadde planlagt for turneringen, og det skulle vise seg at denne seieren kun ble den første i en lang seiersrekke! I parti 2, 3, 4 og 5 vant hun i tur og orden mot Pål Folven, Halldor Olaves Grytten, Lauritz Nissen Hellerud og Henrik Helland Kaada, før hun i runde 6 møtte sin gode klubbvenninne Githiha Sathish. Githiha hadde i likhet med Sophie vunnet sine 5 første partier, og de lå derfor som nummer 1 og 2 da de møttes i sjette runde. Partiet endte imidlertid med seier til Sophie, og hun gikk dermed opp i ensom ledelse, ett poeng foran Githiha og 3 andre spillere på 5 poeng. I runde 7 møtte hun en annen av spillerne på 5 poeng, nemlig Birk Braaten fra Dragulf USK. Birk hadde vunnet alle sine partier så langt, med unntak av et tap mot Githiha i runde 5, men mot Sophie fikk han revansje, og da han vant dette partiet gikk han opp på samme poengsum som Sophie, med to runder igjen å spille. Disse to rundene bød på stor spenning, og da Sophie vant mot Manu Michoel og William Olsen, og Birk vant mot Henrik Helland Kaada og Eivind Jiabao Ji, stod de begge med 8 poeng etter 9 runder. Det hele måtte dermed avgjøres på kvalitet. Her var Sophie sterkest, og hun kunne dermed juble over norgesmestertittel på første forsøk!


Githiha, som lenge lå i delt ledelse sammen med Sophie, leverte også en strålende turnering, og var også en viktig bidragsyter til at Sophie vant klassen, da Githiha var den eneste som klarte å ta poeng fra andreplassen Birk Braaten. Githiha startet også turneringen sin med 5 strake seire, hvorav én av seirene var mot nevnte Birk. I runde 6 og 7 fikk hun imidlertid to tap på rad, da 1. plassen Sophie og 3. plassen Eivind Jiabao Ji ble for sterke. Githiha slo imidlertid tilbake i runde 8, da hun vant mot Lauritz Nissen Hellerud, før hun avsluttet en strålende turnering med å spille remis

mot Aksel Elias Gjersvik i siste runde. En veldig god turnering også av Githiha, som dermed også ga Sophie viktig hjelp underveis!


Den tredje Stavangerspilleren i denne klassen, Ali Kizatbay, endte rett over 50% da han tok 5 poeng på de 9 rundene. Ali startet turneringen på samme måte som sine klubbvenninner, da også han vant i første runde, mot Julian Gjersvik, men fikk en berg-og-dalbane turnering etter dette, med seier og tap omtrent i annethvert parti. De neste seirene hans kom dermed i runde 3, 5, 6 og 8, mens tapene kom i runde 2, 4, 7, og 9. Heldigvis endte han opp med flere seire enn tap, og kunne si seg godt fornøyd med egen innsats!


Gruppe F (født 2011)


I likhet med de tre spillerne i gruppe G, deltok også Adam i sitt aller første NM, og han leverte i likhet med spillerne i gruppe G meget godt! Adam fikk en fantastisk start på turneringen sin, da han i første runde vant mot spilleren som på forhånd var førsterangert i klassen, og som ble nummer 2 til slutt, Sigur Myny. Etter endt turnering var Adam faktisk den eneste spilleren som hadde vunnet mot Sigur, og han kunne dermed være meget godt fornøyd med resultatet i førsterunden. Som følge av den gode starten fortsatte han imidlertid å møte gode motstandere, og i runde 2 ble det dessverre tap for August Brattegjerd. Runde 3 bød så på en remis mot Nicholas Kalombola Trinborg (1140), før han i runde 4 tok turneringens andre seier da han vant mot Filip Myrseth Nilsen. Etter en meget god første halvdel av turneringen, fikk han en tøffere andre halvdel, da han fikk 3 tap på de 5 siste rundene. Poengene hans disse rundene kom etter en remis mot Anna Kirakosyan og en seier på walkover. Poengsummen til slutt kunne han imidlertid være meget godt fornøyd med, da 4 poeng holdt til en flott 19. plass!Gruppe C (født 2007-2008)


I gruppe C ble det som nevnt bare spilt 7 runder, og det var dermed noe lavere poengsummer i disse klassene. Aksel sin poengsum var imidlertid alt annet enn lav, da han vant klassen med 6,5 av 7 mulige poeng! Aksel var på forhånd førsterangert i gruppen sin med en rating på 2247, men på tross av dette leverte han litt bedre enn forventet med den sterke poengsummen han samlet. Det er også viktig å understreke at det er alt annet enn enkelt å være førsterangert i en turnering hvor alle deltakerne er unge talenter i rask utvikling!

Topp 3 i klasse C, med Norgesmester Aksel i midten!

Aksel startet turneringen sin med et meget overbevisende parti mot Ask Maardalen Thorbjørnsen (1325), hvor han kunne innkassere seieren allerede etter 20 trekk. Han fulgte deretter opp denne seieren med to nesten like raske seire mot Timian Martinius Månsson Solås (1723) og Jonas Kleppe Borlaug (1492). I runde 4 spilte han deretter sitt lengste parti så langt i turneringen, da han brukte 28. trekk på å innkassere seieren mot Sverre Lye (1903). Etter fire relativt korte og problemfrie partier fikk Aksel virkelig testet seg i runde 5 og 6, da klubbkamerat Martin Holten Fiskaaen og Peder Marcus Aamodt holdt ut i henholdsvis 51 og 60 trekk. To lange partier hvor Aksel fikk testet sluttspillferdighetene sine. Heldigvis viste han at han også mestrer denne delen av spillet meget godt! I siste runde ville det holde med en remis for Aksel, som ledet klassen med et helt poeng ned til neste spiller. Partiet endte også med remis til slutt, men ikke før det var gått 30 trekk, . Med remisen i siste runde vant Aksel klassen et helt poeng foran neste spiller, som var Sergey Eliseev fra Smeaheia SS.


Martin var lenge med og kjempet i toppen av C-gruppen

Martin var også med og kjempet i toppen av denne

klassen, og endte til slutt 2 poeng bak Aksel, på en 7. plass. Martin leverte også en meget god turnering, og lå faktisk i delt ledelse med Aksel etter 3 runder, etter å ha vunnet mot Anna Ovidia Young (1094), Lykke-Merlot Helliesen (1689) og Elias Buschmann Rustan (1247) i de tre første rundene. I runde 4 møtte han for første gang en spiller som var høyere ratet enn seg selv, da han hadde svarte brikker mot Peder Marcus Aamodt (1873). Dette partiet endte remis, og Martin var med det fortsatt med i tetkampen. Mot slutten av turneringen fikk han noen tap mot høyere ratede motstandere, da han i runde 5 og 7 tapte mot Aksel og Sergey Eliseev (2098), som også endte som nummer 1 og 2 i turneringen. Imellom disse tapene tok han en sterk seier mot Vetle Bjørge Strand (1819), en seier som også hjalp ham til å få en ratingfremgang på 7 poeng. Flott turnering også av Martin!
Gruppe B (født 2005 – 2006)


Gustav Hestholm (1793) leverte en god turnering som eneste representant fra Stavanger i gruppe B, og endte til slutt på en 11. plass med 4 poeng. Gustav startet som så mange andre Stavangerspillere med seier i første runde, da han nedkjempet Elias Saaedi (1144) med hvite brikker. I runde 2 ble det dessverre tap for Amadeus Hestvik Evenshaug (1593), men Gustav slo sterkt tilbake etter tapet, da han vant sine tre neste partier mot Elias Fredrik Budde (1265), Mathias Lind Schouten (2128) og Nikolai Olsen Wernberg (1690). Her er det spesielt verdt å trekke frem seieren mot Mathias Lind Schouten, som var forhåndsrangert som nummer 4 i turneringen. En strålende prestasjon av Gustav, som med denne seiersrekken meldte han seg på i tetkampen, og lå som nummer 5 med 2 runder igjen. Dessverre ble det tap mot høyere ratet motstand i de to siste partiene, og Gustav falt noen plasser på den endelige resultatlisten. På tross av tapene mot slutten endte han med en ratingoppgang på hele 27 poeng, og kunne være godt fornøyd med egne prestasjoner i årets NM!Gruppe A (født 2002 – 2004)


I A-gruppen var det Live Jørgensen Skigelstrand (1713) deltok fra Stavanger, og hun leverte i likhet med de andre fra klubben god innsats denne NM-helgen. Også Live sin turnering start med seier i første runde, da hun vant med svarte brikker mot Benjamin Andreas Lien (1405) i første runde. Etter dette fikk hun dessverre to tap på rad, da Andreas Skrede Hausken (1959) og Gard Rye Høyforsslett (1597) ble for sterke. Hun kom på rett spor igjen i runde 4 og 5, da hun først vant mot Henrik Myrdal, før hun holdt Amund Pihl Strand (1792) til remis. I de to siste partiene ble det imidlertid to nye tap, hvilket gjorde at hun ikke hadde mulighet til å kjempe om topp-plasseringene. Live endte dermed på en fin 12. plass i A-gruppen.Gruppe U26 (født 1995 – 2001)


Den eldste aldersgruppen var også den minste under årets NM, med 11 deltakere fra 5 forskjellige klubber. Stavanger var representert i denne klassen ved Eivind Aartun (1817), og Eivind leverte god innsats over de 7 rundene, og sikret seg 4 poeng og en 6. plass. Eivind gjorde som de øvrige Stavangerspillerne, og startet turneringen med seier i første runde, da han vant med svarte brikker mot Roy Andre Borgen Bogevåg (1187). Han tok deretter en ny seier i runde 2, denne gangen mot Endre Toft, før han i runde 3 og 4 dessverre fikk to tap mot Kjetil Andås (1807) og Vegard Lauvik Fjeldstad (1289). I runde 5 fikk Eivind sin tredje seier for turneringen, da han vant mot Max Bakke Seymour, men dessverre fikk han også sitt tredje tap i den påfølgende runden, da Yngve Götestam Fossheim (1799) ble for sterk. I siste runde fikk Eivind sin tøffeste oppgave denne turneringen, da han skulle opp mot andrerangerte Bjørn Robert Løvoll Unhjem (1924). Dette ble et svært spennende parti, hvor Eivind ofret en bonde i åpningen for angrepsspill. Dette offeret viste seg å gi resultater, da han etter hvert fikk et angrep som lyktes, og som ga ham en avgjørende fordel. Med seieren her klatret han opp i 4 poeng, og en fin 6. plass.Alle resultater, samt en del partier, finnes på turneringsservice: http://turneringsservice.sjakklubb.no/standings.aspx?TID=NMforungdom2021-SotraSjakklubb&group=U26+(f+95-01)&snr=3

Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page