top of page

VM for Ungdom 2022

15 – 17. september ble VM for Ungdom avholdt for klassene U14, U16 og U18. Turneringen gikk over 11 runder, og spillestedet var byen Constanta i Romania. Norge hadde hele 18 deltakere fordelt på 6 klasser (3 åpne klasser og 3 jenteklasser). Blant disse 18 deltakerne var også FM Aksel Bu Kvaløy (2295) fra Stavanger Sku. Aksel var eneste norske spiller forshåndsrangert innenfor topp 10, da han var rangert som nummer 8 den åpne U14-klassen. Dette var en rangering han også klarte å leve opp til, da han til slutt endte som nummer 9, etter å ha vært med i tetkampen helt inn til siste runde. En meget sterk prestasjon av Aksel, som med dette resultatet viser at han hører hjemme blant verdens aller beste sjakkspillere i sin aldersklasse!

Spillelokalet under VM for Ungdom. (Foto: Mark Livshitz)


Aksel sin turnering fikk imidlertid en vanskelig start, da han i første runde gikk på et noe overraskende tap mot Azerbadsjanske Tunar Davudov (1868). Dette var et parti hvor Aksel stod godt i store deler av partiet, men hvor han ikke helt klarte å ta vinstmulighetene når de dukket opp, hvilket resulterte i at Davudov til slutt klarte å skaffe seg en fordel som holdt til å vinne partiet. En kjedelig start for Aksel, men i en såpass lang turnering som VM, er det mer en nok partier til å hente inn igjen det tapte. Aksel viste heldigvis i de neste partiene at han var i stand til å legge tapet bak seg, da han i tur og orden nedspilte Teodor-Andrei Anghel (1545), Ernur Amangeldy (1903) og CM David Alexandru Botea (1982), fra henholdsvis Romania, Kazaksthan og Romania. Etter 4 runder stod han deretter med 3 poeng, og var med det på samme poengsum som en annen norsk spiller i denne klassen, Isak Vinh Brattegjerd (2027). Typisk nok møtte også disse i runde 5 til et norsk lokaloppgjør. Dette var et oppgjør Aksel gikk seirende ut av, da han innkasserte seieren etter 34. trekk, og med det gikk opp i 4 poeng.


I runde 6 fikk han møte en motstander med et velkjent navn, da han møtte Anand med svarte brikker. Heldigvis for Aksel var det ikke snakk om den tidligere verdensmesteren, men den mongolske FM-en Batsukh Anand (2201). Anand viste imidlertid at det finnes flere med dette navnet som er dyktige i sjakk, da han og Aksel ble enig om remis i et helt jevnt sluttspill med tårn og ulikefargede løpere. Aksel klatret dermed opp i 4,5 poeng etter halvspilt turnering.


Runde 7 bød på en fransk motstander, da Antoine Trevisiol (2082) satt på andre siden av bordet. Dette var et parti hvor Aksel hadde overtaket fra begynnelse til slutt, etter å ha fått en fordel allerede i åpningen. Partiet endte også med seier, og Aksel klatret opp i 5,5 poeng, og var dermed innenfor topp 10 i klassen for første gang i turneringen. Dette medførte naturligvis også at motstanden forble sterk, og i runde 8 møtte han en av hjemmenasjonens store håp, nemlig den rumenske CM-en Vladimir-Alexandru Cnejev (2198). Dette partiet endte med en forholdsvis kort remis, da man endte med trekkgjentakelse i et jevnt sluttspill etter 30 trekk. Aksel beholdt dermed sin sterke plassering i klassen, samtidig som han nå lå på samme poengsum som en annen norsk spiller i klassen, Vetle Bjørge Strand (1933), som også ble hans motstander i runde 8. Vetle hadde frem til nå leverte en fantastisk turnering, og hadde på dette tidspunktet en ratingfremgang på 149 ratingpoeng. I partiet mot Aksel var han imidlertid sjanseløs, da han gikk feil i en lengre slagveksling i midtspillet, slik at Aksel fikk en avgjørende fordel. Partiet var over etter 24. trekk, og Aksel stakk ifra sin landsmann på resultatlisten, da han klatret opp i 7 poeng og en 5. plass totalt. På dette tidspunktet lå han kun et halvpoeng bak lederen av klassen, indiske A R Ilamparthi (2269).

Aksel kjempet helt i toppen i sin klasse under VM for Ungdom. (Foto: Mark Livshitz)


I tiende og nest siste runde fikk Aksel tildelt sin sterkeste motstander så langt, da den fjerderangerte polakken FM Jakub Seeman (2362) var motstander. Dette var et parti hvor Seeman fikk initiativet i midtspillet, men mistet dette da det etter hvert ble gjort en rekke avbytter. Partiet gikk dermed over i et ulikefarget løpersluttspill hvor ingen av spillerne hadde noen vinstsjanser, og det hele ebbet ut i remis etter 56 trekk. Med dette resultatet gikk Aksel opp i 7 poeng, og beholdt 5. plassen sin på resultatlisten. Seeman og Ilamparthi hadde imidlertid 8 og 8,5 poeng i toppen, samtidig som det var en rekke andre spillere på 7 og 7,5 poeng, hvilket gjorde at Aksel mest sannsynlig var avhengig av en seier i siste runde hvis han skulle klatre ytterrliggere på resultatlisten. Dessverre gikk ikke dette, da Aksel tapte mot kasakhstanske IM Aldiyar Ansat (2264). Aksel endte dermed opp med 7,5 poeng og en 9. plass totalt i turneringen, én plass under forhåndsrangeringen. Likevel en meget god prestasjon av Aksel, som her er i kamp med de sterkeste spillerne i verden i sin aldersklasse, men som likevel viser at han hevder seg helt i toppen, og er med og kjemper om topplasseringene helt inn til siste runde.


De andre norske deltakerne leverte også gode resultater, men det var ingen som endte like langt oppe i sine aldersklasser som det Aksel gjorde. De andre norske spillerne i U14-klassen, Isak Vinh Brattegjerd (2027), Vetle Bjørge Strand (1933) og Martin Øksendal (1921) leverte alle gode prestasjoner og endte med 6 poeng. I den åpne U16-klassen ble Saad Abobaker Elmi (2267) beste norske spiller, med 7 poeng og en 19. plass, mens de beste norske spillerne i U18-klassen ble FM Mathias Unneland (2212), Mathias Lind Schouten (2159), og FM Alexander Øye-Strømberg (2284) som alle tok 5,5 poeng.

Den norske delegasjonen i U14-klassen, med Aksel som nummer 2 fra venstre. (Foto: Mark Livshitz)


I jenteklassene var det også flere gode resultater, da spesielt i Jentenes U16-klasse, hvor Livia Lindstad (1588) endte 20 plasser over forhåndsrangeringen med 5,5 poeng og 43. plass. I jentenes U14-klasse var det Anna Ovidia Young (1199) og Anna Blauhut (1312) som leverte best, med 4. poeng.


Alle resultater fra turneringen finnes på chess-results.com: https://chess-results.com/tnr655565.aspx?lan=1&art=1&rd=9&fedb=NOR&turdet=YES&flag=30


…mens partier fra turneringen blant annet ligger ute på Lichess: https://lichess.org/broadcast/world-youth-chess-championships-o14/round-11/Qv7ouMIj


Aktuelt
Capture.PNG
Siste nyheter
Arkiv
Søk på tagger
bottom of page